Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2013,
19.09

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Frane Adam protesti

Torek, 29. 10. 2013, 19.09

1 leto, 2 meseca

Sociolog Frane Adam: Vstajniki so vladi pripravili precej manevrskega prostora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"To, kar se je začelo lani z vstajniškim gibanjem, je verjetno zamrlo. A to še ne pomeni, da so protesti zamrli, organizirale jih bodo neke druge skupine," je napovedal sociolog Frane Adam.

Glavni motiv lanskih protestov je bil odstranitev vlade Janeza Janše. To so dosegli, zdaj pa ni nikogar, ki bi nadomestil trenutno vlado, če bi zahtevali njen odstop, zato imajo številni pomisleke, je nizko udeležbo na protestih za Planet Siol.net pojasnil sociolog Frane Adam.

"Skupine, ki proteste organizirajo zdaj, nimajo več mobilizacijskega potenciala. Nimajo niti pravega koncepta in tako drugih ljudi ne morejo prepričati, da bi se protestom pridružili. Zdaj jih ne bo nič več združilo. Izginili so, ni jih več," je prepričan Adam.

Proti socialni stiski se ne bo bojevalo vstajniško gibanje Dodal je, da se bodo proti socialni stiski bojevali drugi, ne tako imenovano vstajniško gibanje. Spomnil je, da februarja na proteste niso prišli najbolj revni, tisti, ki so v stiski. "Večinoma je bil na protestih – vsaj v Ljubljani – srednji razred, višji srednji razred, uradništvo, ljudje, ki so zaposleni v javnem sektorju, skratka bolje situirane skupine. Ta način protesta je mimo, nima več prepričljivosti, mobilizacijske moči," pravi sociolog.

Kot dodaja, bodo naslednje proteste organizirali drugi, najverjetneje sindikati, ki imajo moč organiziranja in so na ulice že spravili na desettisoče ljudi. Hkrati pa je prepričan, da resnih protestov še nekaj časa ne bo. "Sindikati se nimajo nad čim pritoževati, saj ta vlada ni vpeljala nobenih neposrednih restrikcij za javni sektor. Seveda so druge težave, ampak brezposelni in propadli podjetniki so šibki. Nimajo organizacijske moči in sposobnosti, razen da – tako kot je bilo v Mariboru – obračunavajo na bolj oseben način."

"Redko se zgodi, da bi proteste organiziralo ljudstvo. Kadar pa se zgodi, je boljše, da človek kam zbeži, saj gre takrat za revolucijo, vstajo, kjer se ne izbira sredstev. Ampak to v prihodnjih mesecih ni na sporedu. Izkristalizirati se mora neko gibanje, stranka, sindikati. Za zdaj tega ni," je pojasnil.

Vlada ima precej manevrskega prostora, ki so ji ga pripravili vstajniki Adam tako ne pričakuje, da bi začeli protestirati ljudje, ki so v veliki stiski, saj so razpršeni, številni pa se nimajo časa ukvarjati s tem, ker morajo preživeti in mislijo le na preživetje. "Moral bi se pojaviti neki demagog, ki bi jih peljal na ulice, ali pa ena od znanih oblik organiziranja. Za zdaj ne vidim, da bi bil kdo posebej zainteresiran za to, ker nikomur ni jasno, kaj bi bilo, če bi se uprli tej vladi. Tisti, ki so usmerjeni bolj levo, se bojijo, da bo prišel nazaj Janša. Oni bodo morda malo drezali, podobno kot danes, a se ne bodo lotili te vlade. Ta vlada ima kar precej manevrskega prostora, ki so ji ga pripravili lansko leto vstajniki sami," je še povedal.

Ne spreglejte