Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 6. 2012,
21.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

šolstvo

Ponedeljek, 11. 6. 2012, 21.08

8 let

Socialni partnerji te dni o standardih in normativih v šolstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V okviru socialnega partnerstva se prav te dni pogovarjajo o standardih in normativih v šolstvu ter šolskih okoliših, je pojasnil minister za izobraževanje Žiga Turk.

Minister Žiga Turk je v okviru seje DZ med drugim odgovarjal na vprašanje poslanke Pozitivne Slovenije Renate Brunskole, ki so jo zanimali načrti glede predvidenega zvišanja standardov v osnovnih šolah in morebitnih sprememb šolskih okolišev v prihodnjem šolskem letu.

Po Turkovih besedah so o tej problematiki v preteklih mesecih že veliko govorili s sindikati, "ki jih ta stvar zaradi delovnih mest in obremenitev upravičeno zanima in zelo skrbi". Hkrati pa so se pogovarjali z župani in predstavniki občin, ker bi za boljšo organizacijo vzgoje in izobraževanja tudi kakšen občinski proračun po besedah ministra lahko z manj naredil več.

Spomnil je, da je vlada s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja 10. maja dosegla sporazum o razrešitvi stavkovnih zahtev, v okviru katerega so bili med osrednjimi vprašanji prav standardi, normativi in šolski okoliši.

Vlada gre "v smeri rahlega približevanja normativov povprečju v Evropski uniji" Kot je pojasnil minister, se v okviru socialnega partnerstva o tem pogovarjajo prav te dni. "S to razpravo tukaj ne bi želel ne izboljševati ne poslabševati naših pogajalskih izhodišč v zvezi s tem," je poudaril. Gre pa vlada po njegovih besedah pri standardih in normativih ter pri vprašanju šolskih okolišev v smeri rahlega približevanja normativov povprečju v Evropski uniji.

Spodnja meja 24 otrok v razredu, zgornja 30 Zavzemajo se za to, da bi najmanjše razrede bolje popolnili in dosegli, da bi bila spodnja meja približno 24 otrok v razredu, zgornja pa ne bi presegla 30 učencev. V okviru razprave o šolskih okoliših pa želijo doseči, da ne bi bilo na vsaki šoli enega razreda, kjer bi bilo v enem razredu deset ali v dveh razredih po 15 otrok, temveč naj bi jih bilo na primer po 24 na dveh šolah.

Ne spreglejte