Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2016,
14.01

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

pokojnine

Petek, 6. 5. 2016, 14.01

7 let

Socialni partnerji belo knjigo o pokojninah ocenili kot dobro izhodišče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Socialni partnerji na Ekonomsko-socialnem svetu | Foto STA

Foto: STA

Bela knjiga o pokojninah je dobro izhodišče za nadaljnje pogovore o pokojninskem sistemu v prihodnosti, so se strinjali socialni partnerji po seji Ekonomsko-socialnega sveta. Je pa sindikalna stran opozorila, da je vzporedno z razpravo o pokojninskem sistemu treba govoriti tudi o vprašanju zaposlovanja mladih.

Socialni partnerji so se na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) posvetili beli knjigi o pokojninah, ki jo je pripravilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Andraž Rangus z ministrstva je na novinarski konferenci po seji izrazil zadovoljstvo, da tudi socialni partnerji ocenjujejo, da gre za primerne temelje varne starosti prihodnjih generacij.

Poudaril je, da želijo v zvezi z dokumentom spodbuditi široko javno razpravo. Med drugim je napovedal, da bodo na ministrstvu pripravili časovnico razprav s socialnimi partnerji, v okviru katerih bodo iskali konkretne rešitve.

Štrukelj: Širok časovni horizont zagotavlja mirno razpravo

Tudi Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja je povedal, da je bilo na današnji seji "nenavadno veliko pozitivnih ocen" pripravljenih dokumentov. Po njegovih besedah je prav tako pomembno, da širok časovni horizont zagotavlja mirno razpravo o tem dokumentu.

Je pa Štrukelj ob tem izpostavil, da je treba hkrati z razpravo o pokojninski reformi govoriti tudi o delovnih mestih. Šele integriran razmislek o teh dveh področjih lahko po njegovem mnenju da ustrezno rešitev. Obenem je opozoril na "dvoličnost države", ki recimo na eni strani napoveduje, da bo treba delati dlje časa, na drugi strani pa je z zakonom za uravnoteženje javnih financ javne uslužbence "podila" v upokojitev.

Sindikati si bodo prizadevali za sistem, ki bo zagotavljal dostojno starost

Za kakovosten in celovit dokument je belo knjigo označil tudi predsednik Pergama Jakob Počivavšek. Kot je pojasnil, gre za nabor mogočih rešitev, o katerih naj teče javna razprava, s katero naj se doseže čim širše soglasje. So pa v sindikatu, kot je dejal, izpostavili več področij, ki jim bo v razpravi treba posvetiti posebno pozornost.

Sindikalistka Lučka Böhm je poudarila, da bodo razpravo vodili z zornega kota pravne in socialne varnosti svojih članov in ne z zornega kota fiskalnega pravila. Od vlade pa pričakujejo, da bo vizijo dostojnih pokojnin tudi predstavila. | Foto: STA , Sindikalistka Lučka Böhm je poudarila, da bodo razpravo vodili z zornega kota pravne in socialne varnosti svojih članov in ne z zornega kota fiskalnega pravila. Od vlade pa pričakujejo, da bo vizijo dostojnih pokojnin tudi predstavila. Foto: STA ,

Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je dodala, da je tokratna razprava pokazala pripravljenost socialnih partnerjev na konstruktivno sodelovanje v razpravi. Napovedala je, da si bodo v sindikatu prizadevali za takšen sistem pokojninskega zavarovanja, ki bo zagotavljal dostojno starost.

Ne spreglejte