Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
28. 9. 2015,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Pokljuka

Ponedeljek, 28. 9. 2015, 10.00

6 let, 6 mesecev

Smučarska zveza pri gradnji Pokljuke podpisovala milijonske anekse

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Smučarska zveza gradbenemu podjetju SGP Tehnik posla za gradnjo športnega centra Pokljuka, vrednega 6,3 milijona evrov, ni dodelila v skladu s pravili.

Smučarska zveza je nato prek aneksov izbranemu pojdetju SGP Tehnik neupravičeno plačala še dodatnega 1,5 milijona evrov, na portalu podcrto.si piše Anže Boh Voštic.

Aprila 2008 je Smučarska zveza Slovenije na razpisu takratnega ministrstva za šolstvo in šport pridobila 6,5 milijona evropskih in slovenskih proračunskih sredstev za gradnjo sodobnega biatlonskega centra na Pokljuki.

Smučarska zveza kršila evropska pravila SZS je v razpisu kot merila za dodelitev posla določila najnižjo ponujeno ceno in število referenc ponudnikov. Vendar pa zakonodaja obseg referenc kot merilo za dodelitev naročila prepoveduje. Zato je SZS spremenila besedilo javnega razpisa in kot edino merilo določila najnižjo ceno. SZS spremenjenega razpisa ni objavila v Uradnem listu Evropske unije, čeprav bi ga zaradi višine posla morala.

Ker spremenjeni razpis ni bil objavljen v Uradnem listu EU, so bila evropska podjetja v potegovanju za posel v slabšem položaju od slovenskih. To pa je huda kršitev evropskih pravil, je opozorila komisija. Smučarsko zvezo je zato doletela kazen v višini 432 tisoč evrov.

Podpisali za 1,5 milijona evrov aneksov Po oddanem poslu za gradnjo centra pa je SZS mimo javnega razpisa z gradbenim podjetjem SGP Tehnik sklenila še štiri anekse k pogodbi, ki so naložbo podražili za skupaj 1,5 milijona evrov. Sklepanje dodatnih aneksov po oddaji javnega naročila zakonodaja prepoveduje, zato je urad za nadzor proračuna smučarski zvezi kot kazen naložil vračilo 205 tisoč evrov.

"Vse navedeno še preverjamo. Ker postopki tečejo, žal zadeve ne moremo komentirati," nam je sporočil predstavnik za stike z javnostjo na Smučarski zvezi Tomi Trbovc. Zvezo je sicer v času nepravilnosti vodil predsednik SZS Stanislav Valant, direktor pa je bil Jaroslav Kalan.

Ne spreglejte