Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 7. 2014,
18.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nedelja, 13. 7. 2014, 18.45

8 let

"Smo na prelomnici, ali znamo voditi državo ali pa bomo dokončno zapravili samostojnost"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Miro Cerar: "Rezultat sporoča, da si ljudje želijo spremembe, da volivci želijo politiko, ki se bo končno ukvarjala z državo, ki se bo odrekla korupciji in ki bo našla odgovore, ki si jih vsi želijo."

Miro Cerar nekaj pred sedmo zvečer ob prihodu v Hotel Union, kjer je štab stranke, rezultatov vzporednih volitev sprva ni želel komentirati.

Nosilec stranke, ki je prepričljiva zmagovalka volitev, je pozneje povedal, da je vesel, da so volivci njegovi stranki dali takšno podporo, in da je to velika zaveza in odgovornost. Zavzemal se bo za več prava in pravne države.

Prepričali so z načeli, ljudmi in resnostjo "Volivci so izbrali novo politiko. Naši stranki so zaupali, da smo sposobni in prinašamo politiko, ki bo lahko prinesla izhod iz krize. Zdaj je na nas, da zaupanje volivcev upravičimo."

Cerar je dejal, da so volivce prepričali tudi s svojimi načeli in predvsem z ljudmi, ki so novi v političnem prostoru, ter da so ljudje uvideli, da mislijo resno.

Ali bomo vodili državo ali dokončno zapravili samostojnost Rezultat po njegovih besedah sporoča, da si ljudje želijo spremembe, da volivci želijo politiko, ki se bo končno ukvarjala z državo in državljani, ki se bo odrekla korupciji in ki bo našla odgovore, ki si jih vsi želijo.

"Glavna prioriteta je, kako iz krize. Smo na prelomni točki, ali znamo sami voditi državo na konstruktiven način ali pa bomo dokončno zapravili svojo samostojnost. Po tem rezultatu verjamem, da gremo v pozitivno smer."

Na vprašanje, kdaj bo predstavil privatizacijski program, Cerar odgovarja: "To bo prva naloga vlade. Moramo se zediniti o prioritetih, se opredeliti, kje bi želeli državno infrastrukturo zadržati, oceniti, zakaj je bil privatizacijski postopek s 15 podjetij tako nenavadno prekinjen in kaj je mogoče s temi podjetji narediti."

V prihodnjih dneh v lov na koalicijo "Koalicijski pogovori bodo stekli v prihodnjih dneh. Verjetno bomo kakšen dan ali dva porabili za pogovore znoraj stranke, predvsem z namenom, da se dogovorimo, kako bomo vodili te pogovore. Ob konstituiranju državnega zbora pa bodo pogovori s potencialnimi koalicijskimi strankami bolj intenzivni."

Strategijo, kako se bodo lotili pogajanj za sestavo vlade, bodo po Cerarjevih besedah z ekipo začeli pripravljati jutri. Kot zmagovalci volitev bodo v njegovi stranki zase želeli ministrstvo za finance in druge tako imenovane državotvorne resorje.

Miran Brglez: Ne vemo, kako se bodo na poslansko moč odzvali naši novi obrazi Član izvršnega sveta Stranke Mira Cerarja Milan Brglez pravi, da ima stranka veliko odgovornost: "Verjamem, da so ljudje razumeli, da smo nosilci neke nove politike. Tega zaupanja ne bomo zlorabljali, temveč ga bomo skušal udejanjiti, kar pa ne bo lahko.«

Ali ima lahko stranka zaradi toliko novih obrazov kakšne težave? "Sem realist. Ne vemo, kako naši kandidati reagirajo, ko dobijo takšno moč. To je dejstvo, tega ne more jamčiti nihče, zato bo potrebnega veliko dela v stranki."

Brglez je še dodal, da so kritike, da v njihovi stranki ni gospodarstvenikov, neprimerne. Kot pravi, so gospodarstveniki v strankinem programskem svetu, nekateri se le niso hoteli izpostaviti.

Ne spreglejte