Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2014,
12.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

SLS elektromobilnost

Sreda, 2. 7. 2014, 12.11

8 let

SLS: Več denarja za izboljšanje javnega potniškega prometa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koliko pozornosti bodo politične stranke namenile zelenim temam in elektromobilnosti.

1. Slovenija je idealna dežela za razvoj elektromobilnosti, v njej pa se še vedno vozimo na bencin in dizel. Zakaj je tako? Prihodnost zelene Slovenije je v pomembnem delu povezana tudi z okoljsko sprejemljivim prometom, kar avtomobili na električni pogon zagotovo so. Kot pri vsaki novi tehnologiji se tudi pri tej srečujemo z vrsto problemov, ki niso rešljivi čez noč. Še posebej problematična je seveda visoka prodajna cena teh avtomobilov, ki je precej višja od standardnih vozil na fosilna goriva. Precejšnja ovira je tudi omejena kapaciteta akumulatorja, kar je realna omejitev pri dolgih relacijah, s tem pa je povezana še tretja ovira, gre za precej veliko investicijo v izgradnjo mreže hitrih polnilnih postaj. S temi ovirami se resnici na ljubo srečujejo tudi drugod, ne le pri nas v Sloveniji.

2. Evropa je Sloveniji v prid hitrejše elektrifikacije cest do leta 2020 priporočila izgradnjo vsaj 3000 javno dostopnih polnilnih postaj. Kakšni bodo vaši ukrepi za razvoj infrastrukturnih rešitve povezanih s povečanjem deleža električnih vozil in kako jih nameravate finančno pokriti? V Slovenski ljudski stranki spremljamo dogajanje na področju razvoja elektro avtomobilov in tudi nedavne informacije iz slovenske Letrike obetajo bistveno povečanje zmogljivosti akumulatorja. Tako vse kaže, da bomo potrebovali bistveno manj javnih polnilnih mest, kar bo pri ljudeh zagotovo vplivalo na pozitivno odločitev o nakupu.

3. Evropa ravno tako pričakuje, da naj bi se po slovenskih cestah do leta 2020 vozilo vsaj okoli 15.000 električnih vozil. Kakšna je vaša napoved in kakšni bodo vaši ukrepi za zmanjševanje državne odvisnosti od uvoza fosilnih goriv? Pričakujemo, da se bo prodaja električnih vozil v Sloveniji do leta 2020 bistveno povečala. Razlogov je več, med drugim so na voljo subvencije, kot rečeno, se napoveduje bistvena izboljšava zmogljivosti akumulatorja, prav tako pa pričakujemo tudi znižanje cen samih električnih avtomobilov. Tudi politika cen, ki jo vodijo tovarne električnih avtomobilov, se bo najbrž morala spremeniti. Za zdaj vztrajanje pri visokih cenah kaže na to, da s cenovno politiko upravlja avtomobilski ali celo naftni lobi, saj bi sicer cene morale biti bistveno nižje.

4. Koliko denarja nameravate nameniti za spodbude za nakup električnega vozila? Denarne spodbude, ki so na voljo pri Eko skladu, bomo do nadaljnjega obdržali na enaki ravni. Po našem prepričanju je treba več denarja, govorimo o investicijah in subvencijah, usmeriti v izboljšanje javnega potniškega prometa, tako avtobusnega kot tudi železniškega. (Pre)visoke spodbude namreč ne pomenijo vedno tudi najbolj učinkovite rešitve. Upajmo, da smo se vsi skupaj kaj naučili iz zgodbe o nesorazmernem subvencioniranju elektrike iz sončnih elektrarn, zaradi česar nas bo še nekaj let bolela glava.

Ne spreglejte