Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 6. 2021,
16.18

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

21

Natisni članek

SB Šempeter pri Gorici odprto pismo Danijel Bešič Loredan

Torek, 15. 6. 2021, 16.18

2 leti, 10 mesecev

Slovenski ortoped se opravičuje pacientom: Odpadlo je že 350 operacij

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,03

21

Danijel Bešič Loredan | Foto STA

Foto: STA

"Spoštovani pacienti, v imenu ekipe Ortopedskega oddelka se vam opravičujem, da nedopustno dolgo čakate na svoj operativni poseg, četudi krivda ni naša," je v odprtem pismu zapisal predstojnik ortopedskega oddelka SB Šempeter pri Gorici Danijel Bešič Loredan. Dodal je, da so v obdobju od 1. januarja pa do 1. junija opravili samo 130 operacij, medtem ko so jih v enakem obdobju leta 2019 kar 360. Čakalne dobe so se podvojile, ob tem pa je na robu ukinitev ortopedske dejavnosti v bolnišnici. Celotno pismo si lahko preberete na dnu članka.

Loredan Bešič je v pismu zapisal, da v zadnjih tednih na oddelku dobivajo številne klice pacientov z vprašanji, kdaj bodo prišli na vrsto za operacijo, na katero številni čakajo že več kot eno leto.

"Sprašujete nas, ker je epidemije konec in ker v preostalih, nam primerljivih splošnih bolnišnicah, že praktično nemoteno opravljajo rutinske operacije. Žal vam kot predstojnik oddelka na to vprašanje ne znam in ne zmorem odgovoriti. Od 15. 10. 2020 smo brez oddelka, svojega osnovnega orodja za opravljanje rutinskih operacij. Kljub končani epidemiji nimamo na vpogled izhodnega covid načrta bolnišnice, kjer je opredeljeno, kdaj se na oddelek vrnemo, čeprav je oddelek že nekaj tednov skoraj prazen," je med drugim zapisal Bešič Loredan.

Čakalne dobe so se podvojile

Porodnišnica Šempeter pri Novi Gorici | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Dodal je, da je bil od oktobra oddelek že trikrat preseljen, v nekajtedenskih ponovitvah pa je bilo izvajanje rutinske dejavnosti v celoti ustavljeno, tako da je odpadlo vsaj 350 operativnih posegov. Trenutno so umeščeni v del poletaže v novi stavbi, kjer imajo postelje v povsem neustreznih prostorih, oddelke pa si delijo z drugim vejami kirurgije, ki zaradi kadra z ortopedije sploh lahko opravljajo svojo dejavnost.

"Ob takih pogojih izvajamo samo nujne in prednostne posege, trikrat na teden – skupno lahko varno in strokovno opravimo od 6 do 8 operacij na teden, kar pomeni manj kot polovico naše rutinske operativne dejavnosti. Rednega rutinskega programa ne izvajamo, posledično so se čakalne dobe podvojile," je zapisal.

Za primerjavo: od 1. 1. 2019 do 1. 6. 2019 so opravili 360 operacij, od 1. 1. 2020 do 1. 6. 2020 200 operacij, od 1. 1. 2021 do 1. 6. 2021 pa samo 130 operacij.

"Trenutno čaka na operacijo vstavitve umetnega kolka 150 ljudi, na vrhu seznama so pacienti vpisani februarja 2020, kdaj bodo prišli na vrsto, vam žal ne znam odgovoriti. Podobno je tudi pri vseh preostalih operacijah; tako trenutno čaka na artroskopijo kolena 75 pacientov, na operacijo vstavitve umetnega kolena 220 pacientov, na operacijo korekcije deformacije stopala pa 140 pacientov," zapisal.

Brez odgovora vodilnih

Bešič Loredan je večkrat vodstvo bolnišnice opozoril na razmere in nujnost, da se čim prej vrnejo na matični oddelek. Po njegovem programu bi lahko do konca leta opravili več kot 400 operativnih posegov, vendar odgovora nima.

Pismo je sklenil z opravičilom pacientom, da na poseg čakajo nedopustno dolgo.

"Kaj bo naprej z našo dejavnostjo v bolnišnici, ne vemo; komunikacija z vodstvom zavoda je slaba; lahko bi celo zapisal, da vodstvo zavoda želi namerno ukiniti po statutu bolnišnice definirano in določeno samostojno dejavnost," je dodal.

 

"S tem odprtim pismom, vam želim kot predstojnik samostojnega oddelka in dejavnosti prikazati še drugo plat Covid strategije bolnišnice, za katero je odgovorno vodstvo zavoda. Naj vas samo spomnim, da je bil predsednik vlade na obisku v bolnišnici, 31.12.2020; takrat je bilo rečeno, da bo novi Covid oddelek končan in usposobljen v največ treh mesecih; zakaj temu ni tako, ne vemo.

Morda se bo še kdo od kolegov opogumil in opisal trenutne razmere v bolnišnici, o tem je bilo veliko govora v zadnjih tednih.

Res je nenavadno, če ne celo bizarno, da moramo zdravniki s celotno ekipo, vodstvo zavoda prositi, da lahko normalno opravljamo svoje delo, v dobrobit pacientov. Tega kot predstojnik, kot zdravnik in kot človek, preprosto ne znam razumeti in ne morem sprejeti."

 

ODPRTO PISMO – JAVNO OPRAVIČILO PACIENTOM

Spoštovani,
Mnogi nas zadnje tedne kličete in sprašujete, kdaj boste prišli na vrsto za operacijo, na katero čakate že veliko več kot leto dni. Nekateri ste termin že imeli in je bil odpovedan.

Sprašujete nas, ker je epidemije konec in ker v ostalih, nam primerljivih splošnih bolnišnicah, že praktično nemoteno opravljajo rutinske operacije.

Žal vam kot predstojnik oddelka, na to vprašanje ne znam in ne zmorem odgovoriti. Od 15.10.2020 smo brez oddelka, našega osnovnega orodja za opravljanje rutinskih operacij. Kljub zaključeni epidemiji, nimamo na vpogled izhodnega Covid načrta bolnišnice, kjer je opredeljeno, kdaj se na oddelek vrnemo, čeprav je oddelek že nekaj tednov skoraj prazen.


Od 15.10.2020 do danes, je bil oddelek vsaj 3x preseljen, v nekaj tedenskih ponovitvah je bilo izvajanje naše rutinske dejavnosti v celoti ustavljeno. V tem času je odpadlo vsaj 350 operativnih posegov!

Trenutno smo kot oddelek umeščeni v del pol-etaže 7a v novi stavbi, kjer imamo odrejeno število postelj v povsem neustreznih prostorih in si oddelek delimo z drugimi vejami kirurgije, ki na račun kadra ortopedije sploh lahko opravljajo svojo dejavnost. Ob takih pogojih izvajamo samo nujne in prednostne posege, 3x tedensko – skupno lahko varno in strokovno opravimo 6 do 8 operacij tedensko, kar predstavlja manj kot polovico naše rutinske operativne dejavnosti. Rednega rutinskega programa ne izvajamo, posledično so se čakalne dobe podvojile!


Za primerjavo: od 1.1.2019 do 1.6.2019 smo opravili 360 operacij, od 1.1.2020 do 1.6.2020 200 operacij, od 1.1.2021 do 1.6.2021 pa samo 130 operacij.

Na pol-etaži 7a se ob prihajajoči vročini/poletju pogoji dela tako spremenijo, da bomo od 28.6.2021 dalje, primorani opravljati samo nujne operacije, praktično to pomeni, da bomo ponovno ustavili izvajanje naše operativne dejavnosti.

Vodstvo bolnišnice smo večkrat opozorili o trenutni situaciji, o potrebi, da se čim prej vrnemo na matični oddelek, ki je naše osnovno orodje za izvajanje našega normalnega dela. Celotna ekipa ortopedskega oddelka je ostala enotna, želimo delati; kot predstojnik sem pripravil program dela od 28.6. do 31.8.2021, nato tudi naprej od 1.9. do 31.12.2021, ko sem predvidel operacije 5x tedensko ob dodatnih dveh operativnih dnevih v ponedeljek popoldan in v soboto dopoldan – skupno lahko, ob normalnem delu, do konec leta opravimo več kot 400 operacij.

V kolikor se ne vrnemo na urejen matičen oddelek, kot smo ga 15.10.2020 predali, bo večina teh operacij odpadla; stanje je še bolj alarmantno - v tem trenutku smo na robu ukinitve ortopedske dejavnosti v bolnišnici.

Odgovora zakaj je tako nimamo; težko si pa predstavljamo, da pride do ukinitve dejavnosti v bolnišnici, ki je v letu 2019 opravila 800 operativnih posegov.

Mnogi nas sprašujete glede čakalnih dob; objavljene čakalne dobe niso točne. Izračunane so na podlagi našega rednega izvajanja rutinskih operacij. Ker pa teh operacij ne izvajamo, je trenutno čakalno dobo za naše rutinske posege nemogoče izračunati, lahko le povemo, da se je čakalna doba za posamezne operacije vsaj podvojila.

Trenutno čaka na operacijo vstavitve umetnega kolka 150 ljudi, na vrhu seznama so pacienti vpisani februarja 2020, kdaj bodo prišli na vrsto, vam žal ne znam odgovoriti. Podobno je tudi pri vseh ostalih operacijah; tako trenutno čaka na artroskopijo kolena 75 pacientov, na operacijo vstavitve umetnega kolena 220 pacientov, na operacijo korekcije deformacije stopala pa 140 pacientov.

Po planu operacij, ki sem ga pripravil, bomo lahko od 28.6. 2021 do 31.12.2021 opravili 116 operacij vstavitve umetnega kolka, 144 operacij vstavitve umetnega kolena, 90 artroskopij kolena in 60 operacij na stopalu.

Pogoj je delo na našem matičen oddelku do konca leta in maksimalni angažma celotne ekipe ortopedskega oddelka, ob podpori vodstva bolnišnice.

Mi želimo delati, smo pripravljeni delati in smo ostali kompaktni in enotni, kljub vsemu, kar smo kot ekipa bili primorani dati skozi v preteklih devetih mesecih.

Spoštovani pacienti, v imenu ekipe Ortopedskega oddelka, se vam opravičujem, da nedopustno dolgo čakate na vaš operativni poseg, četudi krivda ni naša!

Kljub našemu trudu in vsem prizadevanjem, smo lahko operirali samo nujne in prednostne operacije in še to v zelo mejnih pogojih dela, ki nam jih je določilo in odredilo vodstvo zavoda.

Kaj bo naprej z našo dejavnostjo v bolnišnici, ne vemo; komunikacija z vodstvom zavoda je slaba; lahko bi celo zapisal, da vodstvo zavoda želi namerno ukiniti, po statutu bolnišnice, definirano in določeno samostojno dejavnost.

Morda je to vprašanje za ministra oz. za člane Sveta zavoda, posebej v luči dejstva, da nam primerljive bolnišnice že izvajajo rutinske operacije na področju ortopedije, nekateri celo dodatne oz. posebne programe 1x tedensko.

S tem odprtim pismom, vam želim kot predstojnik samostojnega oddelka in dejavnosti prikazati še drugo plat Covid strategije bolnišnice, za katero je odgovorno vodstvo zavoda. Naj vas samo spomnim, da je bil predsednik vlade na obisku v bolnišnici, 31.12.2020; takrat je bilo rečeno, da bo novi Covid oddelek končan in usposobljen v največ treh mesecih; zakaj temu ni tako, ne vemo.

Morda se bo še kdo od kolegov opogumil in opisal trenutne razmere v bolnišnici, o tem je bilo veliko govora v zadnjih tednih.

Res je nenavadno, če ne celo bizarno, da moramo zdravniki s celotno ekipo, vodstvo zavoda prositi, da lahko normalno opravljamo svoje delo, v dobrobit pacientov. Tega kot predstojnik, kot zdravnik in kot človek, preprosto ne znam razumeti in ne morem sprejeti.

Zapisal: Danijel Bešič Loredan, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, predstojnik ortopedskega oddelka. 
Ne spreglejte