SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski moški vse več časa namenjajo družini

2

termometer

V Sloveniji se je čas, ki ga moški namenjajo gospodinjskim opravilom in skrbi za družino, podaljšal, vendar ženske temu namenijo še vedno veliko več časa kot moški.

Ženske porabijo za to povprečno štiri ure in pol, moški pa tri ure in pol dnevno. Po podatkih, ki jih je Statistični urad z anketo o delovni sil pridobili lani spomladi, večina očetov uveljavlja tudi pravico do očetovskega dopusta. 15-dnevni očetovski dopust ob rojstvu najmlajšega otroka je tako izrabilo 75 odstotkov očetov, trimesečni porodniški dopust pa 90 odstotkov mater. Na očetovskem dopustu ne vztrajajo dolgo Med osebami, ki so izrabile dopust za nego in varstvo otroka, je bilo le sedem odstotkov moških in kar 93 odstotkov žensk. Očetje, ki so izrabili ta dopust, na njem niso vztrajali dolgo. Dve tretjini očetov je namreč izrabilo največ tri mesece tega dopusta, le tretjina pa sedem do 12 mesecev. Mater, ki so izrabile od sedem do 12 mesecev tega dopusta, pa je bilo 80 odstotkov.

Leta 2010 je v Sloveniji izrabilo pravico do dela s krajšim delovnim časom zaradi starševstva približno 9.000 staršev. Med njimi je veliko več žensk kot moških, in sicer kar 72 odstotkov.

Dobri dve tretjini zaposlenih si delovnega časa ne moreta prilagajati Dobri dve tretjini zaposlenih je imelo natančno določen čas prihoda na delo in čas odhoda z dela, zato so težje usklajevali družinsko in poklicno življenje. Več kot četrtina zaposlenih oseb pa je imela gibljiv delovni čas. Po podatkih je 59 odstotkov zaposlenih oseb izjavilo, da bi zaradi družinskih obveznosti lahko na delo prišli uro pozneje ali pa delo zapustilo uro prej. 25 odstotkov bi jih lahko to storilo samo izjemoma, 17 odstotkov zaposlenih oseb pa tega sploh ne bi moglo narediti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin