Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
17. 11. 2015,
9.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenska vojska begunci migranti

Torek, 17. 11. 2015, 9.02

8 let

Slovenska vojska zaradi migrantske krize nujno potrebuje nove rezerviste

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska vojska ima trenutno 914 pogodbenih pripadnikov rezervne sestave, po veljavnem obrambnem programu pa bomo do leta 2018 to številko povečali na 1.500.

Slovenska vojska nujno potrebuje rezerviste, zato izvaja njihovo rekrutacijo z namenom zaščite nacionalnih interesov. To so na ministrstvu za obrambo pojasnili hrvaškemu novinarju Jutarnjega lista Matiji Mesiću, ki je pred dnevi na domači naslov dobil poziv k priključitvi rezervni sestavi Slovenske vojske.

"Oseba, ki jo navajate v vašem vprašanju, je dobila pismo, poslano 6. novembra 2015, na stalni naslov na območju Uprave za obrambo Novo mesto, in sicer vabilo za izraz interesa pripravljenosti sodelovanja pri pogodbenem opravljanju vojaške službe v rezervni sestavi SV, ker je kot slovenski državljan leta 2007 uspešno opravil prostovoljno služenje vojaškega roka v vojašnici v Murski Soboti," so nam pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Naš cilj je 2.400 rezervistov Slovenska vojska ima trenutno 914 pogodbenih pripadnikov rezervne sestave. Resolucija o razvoju in opremljanju Slovenske vojske do leta 2025 predvideva 2.400 rezervistov, v trenutno še veljavnem srednjeročnem obrambnem programu 2013–2018 pa je opredeljenih 1.500 pripadnikov rezervne sestave.

Vabilo so posredovali posameznikom, ki so že bili pripadniki rezervne sestave, tistim, ki so opravili prostovoljno služenje vojaškega roka, in tistim, ki so že bili poklicni pripadniki Slovenske vojske, zaradi potreb po kadrovski okrepitvi za opravljanje nalog v podporo obvladovanju migracijske problematike. Trenutno sicer pri opravljanju nalog v podporo obvladovanju migracijske problematike ni vključen še noben rezervist, pravijo v Slovenski vojaski.

Kakšni so pogoji za vstop v rezervno sestavo? Kot je zapisano na spletni strani postanivojaki.si, so sprejemni pogoji za rezervno sestavo Slovenske vojske naslednji:

- ste državljan Republike Slovenije in nimate dvojnega državljanstva,

- ste stari od 18 do 45 let, častniki do 55 let,

- ste zdravstveno sposobni za vojaško službo,

- za dolžnost vojaka: imate vsaj srednjo poklicno šolo, za podčastnika: imate vsaj srednjo šolo in za častnika: imate najmanj visoko strokovno šolo,

- niste na delu, usposabljanju ali šolanju v tujini za dlje kot tri mesece,

- nimate sklenjene pogodbe o prostovoljni službi v pomožni policiji,

- niste razporejeni na dolžnost v sistem zaščite, reševanja in pomoči,

- niste bili kaznovani in se strinjate z varnostnim preverjanjem.

Kakšne so naloge rezervistov? Usposabljanje je osnovna naloga pogodbenega rezervista. Če vojaškega roka niste opravljali oziroma nimate opravljenega prostovoljnega služenja, boste morali praviloma v prvem letu opraviti temeljno vojaško strokovno usposabljanje, ki traja tri mesece in od enega do tri tedne.

Če ste vojaški rok oziroma prostovoljno služenje že opravili, bo vaše usposabljanje praviloma izvedeno v več krajših in enem daljšem terminu. Osnovno usposabljanje je načeloma razdeljeno čez vse leto in praviloma ni daljše od 30 dni. Med trajanjem pogodbe vas lahko pokličejo tudi na opravljanje vojaške službe v miru doma ali v tujini.

Ne spreglejte