SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenke domača gnezda zapuščajo prej kot Slovenci (video)

4

termometer

Dekleta dom zapustijo pri 27. letih, medtem ko fantje v hotelu mama vztrajajo do 30. leta. Sedem od desetih mladih je zadovoljnih z odnosi v zasebnem življenju, polovica pa tarna nad financami.

To je le nekaj zanimivih podatkov o slovenski mladini v Evropski uniji, ki jih je ob današnjem dnevu mladih objavil evropski statistični urad Eurostat.

Podatki tudi sicer kažejo, da se ženske od staršev odselijo prej kot moški. Fantje v EU tako v hotelu mama povprečno ostajajo do 27. leta, medtem ko se dekleta odselijo povprečno pri 25. letih.

Slovenski fantje do doma povprečno odidejo pri 30, dekleta pa med 27 in 28 letom. Udobno starševsko gnezdo najprej zapustijo mladi na Švedskem; fantje povprečno pri 20. letih, dekleta leto prej. V toplem objemu doma najdalj ostajajo mladi na Hrvaškem, moški pri 34 letih, ženske pri 30.

Polovica mladih Slovencev nezadovoljna s finančnimi razmerami Na splošno so mladi v EU najbolj zadovoljni z odnosi v zasebnem življenju, vse pa pesti slaba finančna situacija. V Sloveniji je sedem od desetih mladih na splošno zadovoljnih s svojim življenjem, dobra polovica tudi z materialnim stanjem. 80 odstotkov mladih Slovencev je zadovoljnih z odnosi v zasebnem življenju.

Najmanj socialno ogroženi na Finskem Finska je država, ki je imela leta 2013 med vsemi državami EU najnižji delež mladih do 16 let, in sicer 12,8 odstotka, ki so ogroženi zaradi revščine ali socialne izključenosti. V vsej EU je namreč ta delež znašal 27,3 odstotka. 17,4-odstotno ogroženost zaradi revščine in socialne izključenosti občutijo slovenski najstniki.

Lani je bilo 87 odstotkov najstnikov med 16 in 19 letom aktivnih na družbenih omrežjih, največ na Cipru, na Madžarskem in v Litvi, kjer je bilo »priklopljenih« kar 97 odstotkov najstnikov. A tudi slovenska mladina za prvo trojico ne zaostaja preveč; na družbenih omrežjih je aktivnih kar 95 odstotkov mladih Slovencev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin