Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2024,
10.00

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,59

Natisni članek

naziv nagrada

Ponedeljek, 26. 2. 2024, 10.00

3 tedne, 1 dan

Izbor za laskavi naziv sprožil burne odzive

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,59
slovesnost | Slika je simbolična. | Foto Shutterstock

Slika je simbolična.

Foto: Shutterstock

V soboto je laskavi naslov osebnosti leta osvojila A.P., direktorica, ki so jo izbrali bralci znane slovenske revije. Njeno imenovanje je sprožilo številne pozitivne odzive, našli pa so se tudi taki, ki nad njeno domnevno samopromocijo niso bili ravno navdušeni. Med zadnjimi je bila tudi E. C., ki je sicer ta naziv prejela leta 2013.

"Pravi zmagovalec si, ko ne vložiš nič v samopromocijo in kompulzivno samohvalo," je svoje mnenje v objavi na Facebooku zapisala E. C.

Zapis je sprožil več odzivov

Na objavo E. C. je odgovorila tudi znana TV-voditeljica Š. G., ki je zapisala, da je prav E. C. javno opozarjala na problematiko oskrbe starejših in z javnostjo delila njeno slabo izkušnjo z eno od negovalk. "Zakaj torej cinizem ob zmagi A. P., ki pa se srčno in iskreno že 20 let trudi na tem področju in lepša življenja mnogim starostnikom?" je zapisala Š. G, in stopila na stran A. P. ter svojemu zapisu dodala ključnik narobe svet.

Pod objavo E. C. se je odzvala tudi nekdanja ministrica, ki je zapisala: "Kot je rekel že Mark Avrelij, naj tvoja dejanja, ne tvoje besede, govorijo o tebi, ne hvali se, hvali naj te tisti, ki si mu storil dobro, dobro delaj v tišini. In tako bi moralo biti. Sicer pa moja pohvala in zahvala vsakemu za dobra dejanja."

Osebnost leta A. P.: Definirajo me dejanja, ne le besede

Na zapis novinarke Carlove na Facebooku se je odzvala tudi dobitnica naziva A. P., ki je E. C. odgovorila, da bi bilo lepo, če bi ji dala priložnost in jo prej spoznala, preden jo sodi.

"Ampak razumem, nikoli ne bom vsem všeč. Moja samopromocija so ljudje, s katerimi sem delala in še delam, starejši, njihovi svojci, sodelavci, mnogi drugi, s katerimi sodelujem. Dejanja me definirajo, ne le besede. Razumem vas, da ste naperjeni proti vsemu, kar je povezano s starejšimi (domovi, zaposleni ...). Zaradi vaše slabe osebne izkušnje sem vas brala, vendar nismo vsi enaki. Bi pričakovala, da boste ravno zaradi tega, kar ste doživeli, malo bolj razumeli, za kaj si prizadevam. Pa raje spodbujate nestrpnost in sodbo v 'imenu ljudstva'. Kakorkoli, to je vaše mnenje, večina in tisti, ki me poznajo, menijo drugače. In to je najpomembneje. S spoštovanjem," je v svojem odgovoru pojasnila dobitnica naziva A. P.

Prešernova proslava
Novice Prešernova nagrajenca sta Erika Vouk in Henrik Neubauer #foto

A. P. so nekateri očitali pretirano samopromocijo in številna zaprosila za glasove. A sama je že pred glasovanjem za naziv večkrat javno pojasnila, da je njen cilj to postati zato, ker želi z nazivom dati glas številnim starostnikom ter izpostaviti problematiko vseh, ki delajo s starejšimi, bodisi profesionalno bodisi prostovoljno.

"Vsaka je imela svoje kanale, spodbujala, objavljala v skupinah, se pojavljala v medijih. Predvsem smo bile štiri bolj izpostavljene. Sama bi rada naredila še kakšno spremembo na bolje, kar zadeva socialno varstvo. Zato, ker vem, kako je. Zato, ker vem, da se da, in pri tem pomaga tudi družbena moč, ki jo dobiš na ta način. Mogoče pa je narobe, ker sem ravno jaz. Mogoče bi morala biti to katera druga. Ne vem. Sama zase vem, kaj sem počela zadnjih devetnajst let, in vem, da sem tudi sama tega vredna," je o tem, da naj bi se s svojimi objavami in prošnjami za glasove pretirano pojavljala v medijih, še zapisala A. P.

"S svojimi dejanji spreminja področje socialnega varstva"

"Že devetnajsto leto s svojimi dejanji spreminja področje socialnega varstva. Bori se za pravice starejših, za višje normative in boljše pogoje dela zaposlenih v domovih," so o zmagovalki zapisali organizatorji izbora.

A. P. izvaja številne dejavnosti in projekte, s katerimi pomaga starejšim. S projektom Mala pozornost za veliko veselje je v pisanju voščil že osmo leto zapored povezala in vključila vse generacije. Z akcijo Podarim nasmeh zbirajo oblačila – podarijo jih stanovalcem, Kraljem ulice, otrokom s posebnimi potrebami. Poskusno so uspešno izpeljali projekt Počitnice v zameno za prostovoljno delo, so o Slovenki leta med drugim še zapisali v reviji, ki organizira izbor.

Michael J. Fox
Trendi Redko v javnosti: na podelitvi požel stoječe ovacije in številne ganil do solz #video
Vsebina v članku je bila na izrecno in iskreno prošnjo ene od vpletenih oseb in na podlagi relevantnih okoliščin, znanih uredništvu, naknadno spremenjena, vpletene osebe pa anonimizirane. 
Ne spreglejte