Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
16. 1. 2018,
4.03

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

4

Natisni članek

Bitka na Neretvi Slovenija Hrvaška Srbija nasledstveni sporazum

Torek, 16. 1. 2018, 4.03

6 let, 3 mesece

Slovenija zahteva 300 umetnin, ki so po razpadu SFRJ ostale v Beogradu

Slovenija zahteva le kopijo filma Bitka na Neretvi, ne pa izvirnika

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

4

Bitka na Neretvi | Foto YouTube

Foto: YouTube

Slovenija v okviru nasledstvenega sporazuma zahteva vrnitev več kot 300 predmetov, ki so na seznamu slovenske kulturne dediščine. Med njimi so tudi dela Božidarja Jakca in Riharda Jakopiča ter številni izvirniki filmov, ki so jih hranili v Jugoslovanski kinoteki. Slovenija zahteva le dobro kopijo filma Bitke na Neretvi, ne pa izvirnika, kot so poročali hrvaški mediji.

Gre za 313 umetniških del, zgodovinskih predmetov in dokumentov, ki jih hranijo v beograjskih muzejih, arhivih in nekdanjih zveznih institucijah.

V Beogradu so na vse slovenske zahteve po vrnitvi kulturne dediščine zgolj zamahnili z roko, saj je rok za vložitev zahtev po njihovih trditvah potekel že leta 2006, piše hrvaški časnik Jutarnji list. A na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve, ki je pristojno za vprašanje nasledstva, pravijo, da niso ničesar zamudili. Delovni seznam zahtev so Srbiji predali že leta 2015, zdaj pa si prizadevajo za čimprejšen začetek pogovorov in oblikovanje delovnih komisij na obeh straneh.

Slovenija si prizadeva za začetek pogovorov o reševanju nasledstva

Slovenija je po pisanju omenjenega časnika te dni Srbijo znova opomnila na vrnitev kulturne in diplomatske dediščine. Ta je bila dogovorjena z nasledstvenim sporazumom nekdanje SFRJ, ki ga je leta 2001 podpisalo pet republik nekdanje skupne države. Po trditvah MZZ so jih želeli zgolj opomniti, da pred februarskim srečanjem obeh vlad v Ljubljani začnejo pogovore tudi za reševanje nasledstva kulturne dediščine.

Kekec | Foto: YouTube Foto: YouTube Veliko umetniških del v slovenski lasti je bilo namreč v času skupne države posojenih na ogled zveznim institucijam v Beogradu. Tudi večina filmskih izvirnikov je po razpadu Jugoslavije ostala v nekdanji osrednji kinoteki v Beogradu. Ta je zaradi primernejših pogojev arhiviranja polnila programe republiških izpostav Jugoslovanske kinoteke, med njimi tudi ljubljansko. Tako so tam ostali tudi izvirniki slovenskih filmov, kot so Kekec, Jara gospoda, Na svoji zemlji ...

Želijo le kopijo Bitke na Neretvi

Na seznamu slovenskih zahtev se je znašel tudi vojni spektakel Bitka na Neretvi, ki je nastal v koprodukciji z Viba filmom. A kot so nam pojasnili na MZZ, si Slovenija ne prizadeva za lastništvo izvirnika, temveč kot koproducent zahteva zgolj kakovostno kopijo tega legendarnega filma.

Slovenija zahteva tudi več kot 200 slik in skulptur

Slovenija zahteva vrnitev še več kot 200 slik in skulptur in desetine muzejskih predmetov. Med njimi so dela Božidarja Jakca in Riharda Jakopiča, zastave slovenskih enot iz NOB, radijske postaje iz obdobja italijanske okupacije, partizanski top in sanitetni material iz zbirke Vojaškega muzeja na Kalemegdanu. Zahteva tudi vrnitev delov letala Edvarda Rusjana, ki jih hranijo v muzeju letalstva na Surčinu.

Ne spreglejte