SiolNET. Novice Slovenija
7,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenija kot e-država, prihranili nam bodo živce in poenostavili življenje #video

7,28

termometer

Strateški svet za digitalizacijo je danes predstavil prvi paket ukrepov digitalizacije, ki ga je vlada potrdila na seji prejšnji teden. "Gre za 40 rešitev za četrto desetletje slovenske države, ki bo nedvomno digitalno," je poudaril prvi mož sveta Mark Boris Andrijanič.

Strateški svet, ki je bil ustanovljen aprila, je v prvi paket predlogov vključil rešitve za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva.

"Posebno pozornost smo namenili pomoči ranljivim skupinam, vračanju slovenskih IT in drugih strokovnjakov iz tujine ter krepitvi kibernetske varnosti," je danes na novinarski konferenci poudaril Mark Boris Andrijanič.

Prihranili nam bodo živce, reševali bodo življenja

Na področju javne uprave in digitalne družbe je svet predlagal "rešitve, ki bodo poenostavile življenje državljanov in jim prihranile veliko časa ter živcev pri poslovanju z državo," je še dejal Andrijanič. Med njimi so e-gradbeno dovoljenje in e-osebna izkaznica, virtualno okence ter ukinitev prometnega dovoljenja.

Pri zdravstvu se je skupina odločila za ukrepe, ki "lahko s pomočjo naprednih tehnologij rešujejo življenja, prihranijo milijone pri javnem naročanju in skrajšajo čakalne vrste". Andrijanič je med drugim naštel uvedbo telemedicinske obravnave kroničnih in onkoloških bolnikov, uvedbo mobilne aplikacije za enostaven dostop do zdravnika in e-javno naročanje v zdravstvu.

Na področju novih tehnologij in digitalne diplomacije naj bi predlagane rešitve "postavile Slovenijo na mednarodni zemljevid tehnoloških talentov, inovacij in investicij", je povedal Mark Boris Andrijanič. Zato so med drugim predlagali vzpostavitev razvojno-gospodarskega predstavništva v Silicijevi dolini v Združenih državah Amerike in mednarodnega centra za uporabno umetno inteligenco v Sloveniji.

Na področju gospodarstva naj bi predlagane rešitve poenostavile poslovanje podjetij z državo, spodbudile nastajanje startupov in privabile slovenske IT in druge strokovnjake iz tujine. Med konkretnimi ukrepi so e-notarske storitve, enotno poročanja podjetij državi ter spodbujanje nagrajevanja zaposlenih z delnicami in opcijami podjetja.

Na področju izobraževanja so med drugim v svetu predlagali digitalni bon za pridobivanje e-veščin ter vpeljavo obveznega predmeta računalništva in informatike v srednje in osnovne šole.

računalnik digitalizacija Digisvet Digitalna znanja za rast slovenskega gospodarstva Simona Kustec Novice Ministrica Simona Kustec: Na tem področju smo zaspali Mark Boris Andrijanič Digisvet Slovenija prvič v zgodovini dobila svet za digitalizacijo Andrej Kos Digisvet Brez digitalno pismenih ljudi ni pametnih skupnosti

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin