Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2011,
16.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenija pomoč

Četrtek, 19. 5. 2011, 16.49

8 let

Slovenija je lani za razvojno pomoč namenila skoraj 48 milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predstavniki platforme nevladnih razvojnih organizacij Sloga so se sestali z državno sekretarko na zunanjem ministrstvu Dragoljubo Benčina.

Na srečanju so pozvali k izpolnjevanju zavez Slovenije glede solidarnosti z najrevnejšimi državami ter k zagotavljanju višje in bolj učinkovite razvojne pomoči. Predstavniki Sloge so Benčini predali poročilo Aidwatch, ki ga v sodelovanju z nacionalnimi platformami pripravlja združenje nevladnih razvojnih organizacij Concord. Poročilo vsebuje analizo izvajanja razvojne pomoči evropskih držav in Evropske komisije v letu 2010, osredotoča pa se na obseg in učinkovitost pomoči, so sporočili s platforme Sloga. Leta 2010 je šlo za razvojno pomoč manj sredstev Predstavniki platforme so ob tem opozorili, da je Slovenija v letu 2010 za razvojno pomoč namenila 47,74 milijona evrov, kar je za 3,5 milijona manj kot v letu 2009. Prav tako Slovenija po njihovem mnenju ni izpolnila svojih zavez o povišanju razvojne pomoči na 0,17 odstotka BNP do leta 2010, saj je ta delež znašal le 0,13 odstotka.

Velik del pomoči je usmerjene v samo tri države Poročilo Aidwatch sicer navaja, da razvojna pomoč vse bolj služi doseganju varnostnih, migracijskih in gospodarskih ciljev držav EU. Po merilih OECD je kar 48 držav na svetu izjemno revnih, vendar pa je bilo od leta 2002 kar 30 odstotkov svetovne pomoči usmerjene v samo tri države - Irak, Pakistan in Afganistan.

Concord: Države se obnašajo vse bolj sebično Poleg tega na združenju nevladnih organizacij Concord opozarjajo, da se države donatorke pri razdeljevanju pomoči obnašajo vse bolj sebično in pri tem vse manj upoštevajo potrebe držav, ki jim je pomoč namenjena.

EU je bila tudi v letu 2010 največja donatorka V letu 2010 je bila EU s 54,82 milijarde evrov sicer največja donatorka razvojne pomoči na svetu, vendar pa je le devetim državam uspelo doseči zastavljene cilje. V povprečju je evropska razvojna pomoč znašala le 0,43 odstotka BND, kar je veliko premalo v primerjavi z zavezami, ki so jih EU države sprejele leta 2005 - doseči 0,56 odstotka BND do leta 2010.

Ne spreglejte