Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
16.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

grafiti Bratislava

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 16.43

8 let

Slovenec zaradi grafita v nekdanjem Leninovem muzeju v Bratislavi prespal na policijski postaji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gre za adrenalin, pravi 30-letni Slovenec, ki je zaradi grafita v spomeniško zaščiteni stavbi noč preživel na leseni klopi ene od bratislavskih policijskih postaj.

Grafitar (podatki so znani uredništvu, op. a.) se je z družbo odpravil na festival meseca fotografije. Odprtje festivala je bilo v stari meščanski, spomeniško zaščiteni zgradbi. Kot pojasnjuje sogovornik, je bilo veliko sob, v vsaki od njih so bili različni eksponati, ena soba pa je bila prazna.

"Bilo je idealno, soba je bila prazna, zato sem vzel barvo in začel risati," je povedal. Namen je očitno bil, glede na to, da ste imeli s seboj rekvizite? "Da, velikokrat kaj narišemo, nikoli do zdaj nisem risal v zaprtem prostoru," je pojasnil.

V prazni sobi je v velikosti dvakrat dva metra izrisal grafit "2.390 prasica". Podrobnostih pomena – razen da gre za "lokalno foro" ‒ grafita ne razkriva, ker bi na tak način lahko razkril svojo identiteto.

Najprej kustos, nato šest policistov "Takoj je prišel kustos, v trenutku se je pojavilo šest policistov, jaz pa s sprejem v roki. Bilo je očitno," pravi grafitar.

"Najprej sem ugotovil, da nihče ne govori angleško. Na vsako moje vprašanje so mi odgovorili, naj utihnem in naj sedim," pravi. Ker si je v preteklosti pijan zaradi iztegnjenega sredinca prislužil noč do streznitve tudi v prostorih za pridržanje na PP Moste, je lahko primerjal oba položaja. "Naši prostori za pridržanje so svetlobna leta pred Bratislavo," je bil slikovit.

V ljubljanskem prostoru za pridržanje, pravi, s tebe slečejo vse, s čimer bi se lahko poškodoval. Potem te zaprejo v prazno sobico, kjer so WC in umivalnik ter gumb, ki ga pritisneš takrat, ko se hočeš pogovarjati s policistom.

"Ker sem policistom na Metelkovi pokazal sredinec, so me oglobili za 800 evrov" "Policisti se pretvarjajo, da te ni, nihče te veliko ne upošteva. Drugi dan, ko sem se streznil, je bil policist na postaji čisto korekten, je pa bila globa ogromna, 800 evrov. Ker sem zmotil postopek, medtem ko so policisti mojega kolega zbili na tla in je zato končal na urgenci. V vsem postopku na Metelkovi, kjer je bilo veliko ljudi, sva bila midva v tistem postopku največja ovira," se je pridušal.

In v Bratislavi? "Zaprejo te v sobo, veliko štiri kvadratne metre, kjer je lesena klop, na kateri ne moreš spati. Največja težava je, ker nihče ne govori angleško. Do desete ure zjutraj nisem vedel, zakaj sem zaprt. Zahteval sem načelnika, a se s preiskovalci ne moreš pogovarjati, dokler nisi povsem trezen," pravi.

"Hrano sta plačala z denarjem iz moje denarnice" "Dva 22-letna policista sta me pazila vso noč, medtem ko sta gledala filme na ipodu. Gledala sta me, ko sem šel na malo in veliko potrebo. Dali so mi tudi hrano, a sem jo plačal sam," se spominja. Kako? "Kaj boš jedel, me je vprašal policist, ki je imel mojo denarnico. Pico in dvolitrsko kokakolo je plačal z denarjem iz moje denarnice," še dodaja. Zjutraj so mu s pomočjo tolmačke pojasnili, da je osumljen kaznivega dejanja uničevanja tuje lastnine, "kar v teoriji pomeni do osem let zapora, sploh ker sem poškodoval kulturno dediščino". Niso bili nasilni, so bili pa ostri Potem je sledil prvi pogovor, na "katerem so me kar prali. Niso bili nasilni, so bili pa ostri". "Prevajalka mi je ves čas govorila, da sem storil kriminalno dejanje zoper ljudi v Bratislavi in na Slovaškem. Ko so mi rekli, da me lahko obsodijo na do osem let zapora, se mi je stemnilo pred očmi. Ker sem tujec, bi me priprli," je pripovedoval.

Na drugem zaslišanju istega dne popoldne je dejanje priznal. Ker je hotel, da se postopek čim prej konča, je zavrnil slovenskega odvetnika in prevajalca, "dejanje obžaloval in obljubil, da bom poravnal globo".

Sledilo je fotografiranje s tablicami od spredaj, od zadaj, vzeli so mu vse prstne odtise cele roke, bris ust oziroma DNK. Skratka, dobil je kazensko kartoteko.

V Rogu razstava fotografij – denar bo šel za poplačilo globe "Ne vem, kako se je postopek končal, ker čakam, da odločitev prispe po pošti. Globa je bila 300 evrov. Če primerjam to njihovo globo s slovensko, ko sem policistu pokazal sredinec, je sprejemljivo," pravi in dodaja, da v decembru v nekdanji tovarni Rog pripravlja fotografsko razstavo, s katero bodo poskušali "odplačati 300 evrov globe". Zakaj to počne, kaj želi z grafiti sporočiti? "Ne znam natančno povedati. Ne gre za upor zoper nikogar, po moje bolj za adrenalin. V Sloveniji zaradi grafitov še nisem imel težav, je pa res, da jih nisem risal znotraj stavbe."

Ne spreglejte