Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2011,
9.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Delo Slovenci zadovoljstvo

Sobota, 4. 6. 2011, 9.51

8 let

Slovenci zadovoljni z delom, ki ga opravljamo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenci smo zadovoljni z delom, ki ga opravljamo, kaže raziskava raziskovalnega inštituta Marketagent.com.

Stresu je pri delu občasno izpostavljenih 40 odstotkov anketiranih, 10 odstotkov skoraj vedno. Večina Slovencev pozna izraz "burn out" (izgorelost), najpogostejši način izogibanja izgorelosti pa je odhod na dopust oz. oddih na počitnicah.

19 odstotkom je delo v zelo veliko veselje Kar 46 odstotkov anketiranih delo, ki ga opravljajo, veseli, 19 odstotkom je delo v zelo veliko veselje. Pri delu je stresu občasno izpostavljenih 40 odstotkov anketirancev, skoraj tretjina je pod stresom pogosto, 10 odstotkov pa skoraj vedno.

Med tistimi, ki so skoraj vedno pod stresom, je nekaj več žensk (12 odstotkov) kot moških (osem odstotkov). Rezultati raziskave kažejo, da večina Slovencev tudi pozna izraz "burn out" oz. izgorelost, 22 odstotkov pa za ta izraz še ni slišalo. 60 odstotkov anketiranih pozna vsaj eno ali več oseb, ki je že doživela katero izmed oblik izgorelosti.

V povprečju moški opravijo 13 nadur mesečno Več kot tretjina anketiranih v povprečnem mesecu ne opravi nobene nadure, nekaj več kot ena četrtina anketiranih v mesecu pridela do deset nadur, 22 odstotkov med 11 in 20 nadur, 16 odstotkov pa je takih, ki na delovnem mestu na mesec opravijo več kot 20 nadur. V povprečju moški pri svojem delu opravijo 13 nadur mesečno, ženske pa eno manj.

Starostno gledano največ nadur v povprečju na mesec opravijo osebe stare med 30. in 39. letom, ki naredijo v povprečju 15 nadur na mesec, najmanj pa osebe stare med 20. in 29. letom, ki v povprečju svojemu delovniku dodajo devet nadur na mesec.

Počitnice, hobiji, šport ... Raziskava je ugotavljala tudi, na kakšen način se Slovenci poskušamo izogniti pojavu izgorelosti. Najpogostejši način je preživljanje dopusta oz. počitnic (65 odstotkov). Da bi se izognili pojavu izgorelosti, se Slovenci ukvarjamo s hobiji (48 odstotkov) ali športom (47 odstotkov), imamo intenzivne stike s prijatelji ali družino (40 odstotkov) ali pa si vzamemo zavestne odmore na delovnem mestu (40 odstotkov).

Zanimive so tudi nekatere razlike med spoloma glede načinov, kako se izogibamo izgorelosti. Moški se v večji meri ukvarjajo s hobiji ali športom, ženskam pa bolj ustreza dopust oz. počitnice, intenzivni kontakti s prijatelji, družino ter pogovor s prijatelji in družino o svojem stresnem položaju.

57 odstotkov anketiranih svojemu delu pripisuje visoko pomembnost Več kot polovica anketiranih, 57 odstotkov, sicer svojemu delu pripisuje visoko oz. zelo visoko pomembnost. Višjo pomembnost svojemu poklicnemu življenju pripisujejo mlajši, med katerimi 68 odstotkov mladih med 20. in 29. letom svojemu delu pripisuje visoko oz. zelo visoko pomembnost, takšnih starejših med 50. in 59. letom pa je le 49 odstotkov.

Raziskovalni inštitut za spletne raziskave Marketagent.com je internetno raziskavo izvedel preko lastnega internetnega panela, ki trenutno obsega več kot 8000 registriranih članov. V raziskavi je sodelovalo 523 aktivnih uporabnikov interneta med 20. in 59. letom.

Ne spreglejte