Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 12. 2013,
13.09

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

darila kriza nakupovanje

Nedelja, 22. 12. 2013, 13.09

4 leta, 5 mesecev

Slovenci za božično-novoletna darila namenjamo do 100 evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Več kot polovica Slovencev v božično-novoletnem času odgovarja, da bodo za nakup daril v primerjavi z lanskim letom namenili enako vsoto denarja, večinoma do 100 evrov.

Praznični čas je tudi čas obdarovanj. Rezultati ankete, ki jo je v predprazničnem času opravil Episcenter, kažejo, da Slovenci še vedno dajemo velik poudarek obdarovanju, kljub temu pa je kar nekaj tudi tistih, ki se letos daril ne bodo veselili.

Nekateri za obdarovanje zapravijo več kot 300 evrov Največ oziroma 26 odstotkov vprašanih je dejalo, da bodo za darila letos zapravili med 20 in 50 evri. Le odstotek manj jih je dejalo, da bodo za darila namenili do 100 evrov.

Med 150 in 300 evri bo za obdarovanje porabilo 15 odstotkov vprašanih, medtem ko jih bo 6 odstotkov pošteno odprlo denarnico – darilom bodo namenili več kot 300 evrov.

Tistih nekoliko skromnejših, ki bodo v tem času zapravili do 20 evrov, je 8 odstotkov, 12 odstotkov vprašanih pa odgovarja, da letos za obdarovanje ne bodo namenili niti evra.

Dva odstotka vprašanih praznični proračun povečuje V primerjavi z lanskim letom skoraj 62 odstotkov vprašanih odgovarja, da bodo za božično-novoletne nakupe namenili enako vsoto denarja.

Manj denarja kot lani pa darilom namenja skoraj 37 odstotkov vprašanih, medtem ko v primerjavi z lanskim letom več denarja namerava potrošiti dobra 2 odstotka vprašanih.

Slovenci sicer v času krize trošimo manj Natančnih evidenc, koliko Slovenci trošimo v času krize, ni. Je pa dejstvo, da se odstotek ljudi, ki se odpovedujejo določenim dobrinam, veča.

V zadnjih treh letih se Slovenci najbolj tako odrekamo obleki in obutvi, dopustu in luksuzu, varčujemo pa tudi pri hrani in pijači ter gostinskih in kozmetičnih storitvah, kaže anketa Trženjskega monitorja DMS.

Zaradi spremenjenih gospodarskih okoliščin pa se spreminjajo tudi navade ljudi. Predvsem so spremembe vidne pri nakupovanju hrane in tistih izdelkov, ki jih potrebujemo dnevno, bolj racionalni smo tudi pri ogrevanju in porabi vode.

Ne spreglejte