Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 4. 2014,
15.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

delovno mesto stres

Sreda, 23. 4. 2014, 15.44

8 let

Slovenci delamo v zelo stresnem okolju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po podatkih evropske raziskave o psihosocialnih tveganjih na delovnem mestu večina Slovencev v službi doživlja stres, skoraj polovica pa jih tarna zaradi splošne utrujenosti.

Zaradi vse pogostejših težav z duševnim zdravjem, katerih vzroki so povezani z delom, je Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu aktualno kampanjo posvetila obvladovanju stresa za zdrava delovna mesta. Z njo želi v letošnjem in prihodnjem letu delodajalce in delavce ozavestiti o psihosocialnih tveganjih v zvezi z delom.

Duševne motnje Evropo drago stanejo Težave z duševnim zdravjem, katerih vzroki so povezani z delom, so namreč v evropski družbi postale resna težava. Po ocenah omenjene agencije težave z duševnimi motnjami, vključno s tistimi, ki niso povezane z delom, Evropo letno stanejo 240 milijard evrov.

Psihosocialna tveganja na delovnem mestu postajajo skrb vzbujajoča težava tudi za Slovenijo. V lanski panevroski javnomnenjski raziskavi o varnosti in zdravju pri delu je kar 72 odstotkov slovenskih anketirancev ocenilo, da so primeri stresa, povezani z delom, v njihovem delovnem okolju zelo oziroma dokaj pogosti. Ta odstotek so presegli le Ciprčani in Grki, medtem ko se je evropsko povprečje ustavilo pri 51 odstotkih.

Slovenci na delovnem mestu preobremenjeni Kot ključne razloge za stres so Slovenci navajali število opravljenih delovnih ur oziroma delovno preobremenjenost, reorganizacijo in negotovost zaposlitve.

O slabem delovnem okolju v slovenskem prostoru poroča tudi republiški inšpektorat. Kot navaja glavna inšpektorica Nataša Trček, na to poleg že omenjenih dejavnikov vplivajo še pomanjkljiva opredelitev organizacijskih ciljev, slab odnos z nadrejenimi, majhna udeležba pri postopkih odločanja in pomanjkanje podpore pri reševanju težav.

Poziv ministrstva delodajalcem V okviru različnih aktivnosti znotraj kampanje želi ministrstvo po besedah generalnega direktorja direktorata za pravice iz dela Petra Pogačarja delodajalce seznaniti s pozitivnimi učinki obvladovanja psihosocialnih tveganj ter jih spodbuditi k uporabi preprostih in do uporabnika prijaznih orodij za njihovo upravljanje.

Ne spreglejte