Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
19.30

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 19.30

8 let, 2 meseca

Skupščina ZZZS sprejela predlog finančnega načrta za leto 2008

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je na današnji seji med drugim potrdila predlog finančnega načrta za prihodnje leto in predlog rebalansa finančnega načrta zavoda za letos.

Generalni direktor ZZZS Samo Fakin je na seji dejal, da so zahteve zdravnikov po višjih plačah legitimne. Po njegovo je do višjih plač mogoče priti le tako, "da se plačilni sistem v celotnem zdravstvu nadgradi, tako da bodo plače odvisne od storilnosti, stroškovne učinkovitosti in kakovosti dela". ZZZS bo prihodnje leto razpolagal z 2,2 milijardami evrov Predlog rebalansa finančnega načrta zavoda za letošnje leto je predstavil direktor področja za finance in računovodstvo Janko Štok, ki je dejal, da se bo del načrtovanega presežka prihodkov nad odhodki, ki so ga zabeležili v tem letu in znaša slabih 17.500 evrov, namenil za odpravo nesorazmerji v osnovnih plačah v javnem sektorju. Štok je napovedal tudi, da bo ZZZS prihodnje leto razpolagal s slabimi 2,2 milijardami evrov prihodkov.

V primerjavi z lanskim letom se bodo odhodki zavoda realno zvišali za 7,1 odstotka, kar je po besedah Štoka posledica tega, da se bodo v letu 2008 začela koristiti sredstva, ki jih je zavod zbiral za odpravo plačnih nesorazmerji v javnem sektorju.

Po besedah Fakina je bila politika zavoda v zadnjih štirih letih zasnovana na sistemu načrtnega gospodarjenja. Dodal je, da je bil ves prihranjen denar usmerjen v dodatne programe. Med drugim so se po njegovih besedah močno skrajšale čakalne dobe na številnih področjih.

Jaklič opozoril, da težave v zdravstvu ostajajo

Predstavnik delodajalcev v skupščini Marko Jaklič je pozdravil pozitivno mnenje računskega sodišča, a je ob tem opomnil, da v predlog revidiranega zaključnega računa zavoda za leto 2006 niso vključeni vzroki in rešitve za odpravo konkretnih težav, ki so zadnja leta v zdravstvu stalnica. Strokovno službo je pozval, da dopolnjen račun pripravi do konca letošnjega leta. "Skupščina je najvišji organ, ki odloča o tem, kam bo šel denar, kako se bo uporabljal, predvsem pa spremlja njegovo racionalno rabo," je spomnil. Skupščina je Jakličevo dopolnilo zavrnila.

Na današnji seji so sicer podprli še predlog sklepa o pavšalnih prispevkih za obvezno zdravstveno zavarovanje za prihodnje leto, predlog sprememb in dopolnitev pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, pobudo Zveze društev upokojencev za ustanovitev rehabilitacijskih centrov za starejše, kot nadomestnega člana upravnega odbora zavoda pa so imenovali Jurija Ahačiča.

Ne spreglejte