Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 6. 2018,
15.17

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

vlada Državni zbor volitve

Ponedeljek, 18. 6. 2018, 15.17

5 let, 10 mesecev

Skromne možnosti za izvolitev predsednika DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Brglez | Foto STA

Foto: STA

Začasni vodje poslanskih skupin so se dogovorili o poteku ustanovne seje DZ. Na njej naj bi volili novega predsednika DZ, a je zaradi nejasnih obrisov prihodnje koalicije možnost, da bi ga dejansko izvolili, precej majhna. Tako je bolj verjetno, da bo DZ dobil začasnega predsednika ali pa celo prekinil sejo brez odločitve o novem predsedniku.

Kot je po sestanku v izjavi za medije pojasnil dozdajšnji predsednik DZ Milan Brglez, so se dogovorili o ustanovni seji, ki bo vsebovala tri obvezne točke: izvolitev predsednika in podpredsednika mandatno-volilne komisije, potrditev mandatov ter volitve predsednika DZ. Določili so tudi sedežni red v parlamentarni dvorani, pri čemer po Brglezovih besedah ni bilo nobenih težav, čeprav pred sestankom popolnega sporazuma med poslanskimi skupinami ni bilo.

O imenih kandidatov v DZ še molčijo

Se pa težave nakazujejo pri najpomembnejši točki dnevnega reda petkove seje, torej izvolitvi novega predsednika. Če sklepamo po izjavah začasnih vodij poslanskih skupin, je malo verjetno, da bi pogovori o morebitnem koalicijskem sodelovanju pripeljali do točke, ko bi DZ lahko izvolil novega predsednika.

Tudi o imenih morebitnih kandidatov v strankah molčijo. Vodja poslancev SD Matjaž Han je pojasnil, da sami imena nimajo, sicer pa "karkoli bi povedal, bi povedal preveč", saj je vse stvar dogovorov in pogovorov, ki bodo še potekali do petka. Je pa po njegovem mnenju tudi mogoče, da v petek ustanovno sejo prekinejo in z odločanjem o novem predsedniku počakajo še nekaj dni.

Tudi po mnenju začasnega vodje poslancev NSi Mateja Tonina obstaja velika verjetnost, da predsednika DZ v petek ne bodo izvolili. Ker dogovora o prihodnji koaliciji še ni, ima Tonin občutek, da nihče izmed kandidatov ne bo izvoljen. Predsednik NSi sicer ne izključuje možnosti, da bi tudi sam kandidiral za to funkcijo.

državni zbor parlament
Novice To so poslanci, ki ste jih izvolili v državni zbor #seznam

Nekoliko bolj optimistični so v SMC, saj po mnenju začasnega vodje Igorja Zorčiča obstaja možnost, da bi po dodatnih pogovorih v tem tednu vendarle oblikovali predlog skupnega kandidata. Če bo to predsednik SMC Miro Cerar, bo po Zorčičevih besedah skupen kandidat morebitne levosredinske koalicije. Možnost, da bi Cerarja kot kandidata predlagala SDS, pa po Zorčičevih besedah ni realna.

Glavno besedo mora imeti zmagovalka volitev

V Stranki Alenke Bratušek po besedah začasnega vodje poslanske skupine Marka Bandellija pričakujejo, da bo kandidata za predsednika DZ predlagala LMŠ. Kandidata te stranke bi tudi sami podprli, čeprav tudi Bandelli pričakuje, da bi v petek izvoljeni predsednik DZ funkcijo opravljal le začasno. Kandidata SDS po njegovih besedah ne bi podprli. | Foto: Bojan Puhek V Stranki Alenke Bratušek po besedah začasnega vodje poslanske skupine Marka Bandellija pričakujejo, da bo kandidata za predsednika DZ predlagala LMŠ. Kandidata te stranke bi tudi sami podprli, čeprav tudi Bandelli pričakuje, da bi v petek izvoljeni predsednik DZ funkcijo opravljal le začasno. Kandidata SDS po njegovih besedah ne bi podprli. Foto: Bojan Puhek

Takšnega kandidata ne bi podprli niti v Levici, je napovedal začasni vodja poslanske skupine Matej T. Vatovec, je pa večja verjetnost, da bi podprli kandidata iz drugih strank. Zmago Jelinčič (SNS) pravi, da se bodo zelo težko odločili o podpori kandidatu za predsednika, saj meni, da bodo vsaj trije ali štirje kandidati, ki se bodo med seboj prerivali.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je prepričan, da bi morala imeti glavno besedo pri izvolitvi predsednika DZ največja poslanska skupina kot relativna zmagovalka volitev. Če ji to ne bo uspelo, pa pride na vrsto druga največja, je dodal.

Zmago Jelinčič Plemeniti
Novice To so povratniki, ki se vračajo v državni zbor

Vprašanje kandidata za funkcijo predsednika DZ je tesno povezano z obrisi prihodnje koalicije, ki je v tem trenutku še precejšnja neznanka. Pogovori o morebitnem sodelovanju sicer potekajo ves čas, kar so potrdili tudi začasni vodje poslanskih skupin.

Han na primer pričakuje, da bo obris do petka znan, sestanki pa bi se morali po njegovih besedah do tedaj odvijati na "urni bazi". Tonin je potrdil, da so z dvema strankama začeli nekoliko bolj vsebinske pogovore. Nadaljevali jih bodo, dokler ne bodo ugotovili, da so zaradi vsebinskih razlik nesmiselni, je dodal. O morebitnih skupnih točkah se z LMŠ pogovarjajo tudi v Levici, v SNS pa, kot je povedal Jelinčič, konkretne ponudbe še niso dobili, se bodo pa v torek srečali s predsednikom LMŠ Marjanom Šarcem.

Predstavnika SDS in LMŠ po današnjem sestanku pri Brglezu nista dala izjav.

Cerar: SMC je izrazila namen predlagati me za predsednika DZ, to je pa tudi vse

Premier, ki opravlja tekoče posle, in prvak SMC Miro Cerar je danes potrdil, da je SMC "izrazila namen", da bi ga predlagala za mesto predsednika DZ, "to je pa tudi vse". S tem je zavrnil poročanja v medijih, da SMC svoje sodelovanje v koaliciji, ki bi jo vodila LMŠ, pogojuje s tem imenovanjem ter z dodelitvijo nekaterih ministrskih mest SMC.

Cerar je na novinarski konferenci, namenjeni sicer odzivu na ravnanje Evropske komisije glede izvrševanja arbitražne sodbe, dejal, da številne informacije, objavljene v medijih, niso točne. | Foto: Ana Kovač Cerar je na novinarski konferenci, namenjeni sicer odzivu na ravnanje Evropske komisije glede izvrševanja arbitražne sodbe, dejal, da številne informacije, objavljene v medijih, niso točne. Foto: Ana Kovač

SMC znova potrdil, da z SDS ne bodo sodelovali v koaliciji

Med drugim je znova ponovil, da z SDS stranka, ki jo vodi, ne bo sodelovala v koaliciji. To je povedal v informativnem pogovoru po telefonu tudi prvaku SDS Janezu Janši, ki ga je po volitvah zanimalo, kakšno je stališče SMC. "Do danes pa od Janše nisem dobil nobenega predloga glede koalicijskega sporazuma ali resorjev," je zatrdil.

Kot je dejal, SMC podpira oblikovanje levosredinske vlade "in zdaj, ko je znano, da želi to vlado sestaviti Marjan Šarec, smo mu dali polno podporo, da to stori in smo pripravljeni z njim v tej levosredinski vladi sodelovati. Pričakujem pa, da bo Šarec dal na mizo predlog koalicijskega sporazuma in da se bomo začeli pogovarjati o vsebinah in seveda o resorjih," je dejal Cerar.

Ob tem je dejal, da se mora skupina strank, ki želi tvoriti koalicijo, dogovoriti tudi o predsedniku DZ, ta proces pa da mora voditi Marjan Šarec. "Pustimo času čas," je dodal.

Ne spreglejte