SiolNET. Novice Slovenija
2,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Skromen proračun strank za evropske volitve, največ bo zapravila SDS

2,28

termometer

denar |  | Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Evropske volitve 26. maja bodo po državnozborskih in lokalnih že tretje volitve pri nas v enem letu. To bi lahko bilo predvsem finančno precej naporno za politične stranke, ki so, z izjemo LMŠ, v rdečih številkah. Stranke bodo za to kampanjo tokrat praviloma odštele manj, kot so v obdobju parlamentarnih in lokalnih volitev.

Posamezna stranka lahko za evropske volitve porabi največ 680 tisoč evrov.

Koliko bodo stranke zapravile za evropske volitve

  • Daleč največ bodo zapravili v SDS: 200 tisoč evrov.
  • Precej nižji, a ne najnižji znesek bodo zanje odšteli pri Levici: 70 tisoč evrov.
  • V SD bodo zapravili manj kot 60 tisoč evrov.
  • NSi bo za kampanjo namenila 40 tisoč evrov.
  • Pri DeSUS, ki je tudi najbolj zadolžena stranka, pa okoli 30 tisoč evrov. 
Violeta Bulc Novice Bulčeva: Drugi tir je trn v peti mnogim akterjem v regiji #video

Tretje volitve v enem letu politične stranke občutijo predvsem v svojih žepih, pri čemer pa, pravi politolog Alem Maksuti, "ni jasne korelacije med denarnim vložkom in volilnim izidom. Pogosto se je v preteklosti v Sloveniji dogajalo, da so stranke porabile ogromne količine denarja, pa potem niso ustvarile nekega dobrega rezultata".  

Finančno stanje parlamentarnih strank

Stranke se večinoma utapljajo v rdečih številkah. Največji minus si je pridelala DeSUS, skoraj pol milijona. Le nekaj manj SDS, ki je spornih 450 tisoč evrov iz Bosne morala vrniti, sledijo SMC, SD, NSi, SAB, Levica in SNS s slabimi 30 tisočaki dolga. Le razmeroma nova LMŠ se drži v plusu, devet tisočakov pa si je stranka izposodila kar pri svojem predsedniku.

DeSUS -491.024 €
SDS -471.984 €
SMC -390.113 €
SD -359.952 €
NSi -98.082 €
SAB -78.787 €
Levica -78.554 €
SNS -29.335 €
LMŠ +9.757 €

In tudi zato ob cestah srečujemo manj plakatov, kot smo jih na zadnjih volitvah. Stranke stavijo na nabiranje političnih točk na terenu. Šarec je na primer krmilo tokrat prepustil nosilki liste Ireni Jovevi, vse bolj pa se poslužujejo tudi družbenih omrežij.

"To ni ne dobro ne slabo, kar pomeni, da tiste stranke, ki imajo razvejano lokalno strukturo in jasno podporo pri svojih simpatizerjih in članih, po svoje tudi najbolj aktivno sodelujejo oziroma delujejo na internetu," je pojasnil Maksuti.

SMC na volitvah v DZ porabila 700 tisočakov, Levica 170

Manj sredstev tokrat tudi zato, pojasnjujejo stranke, ker vlagajo le v osem kandidatov. SMC je za državnozborske in lokalne volitve odštela slabih 700 tisoč evrov, s skromnostjo pa se lahko pohvalijo v Levici, zapravili so dobrih 170 tisoč. Na evropskih volitvah stavijo na Violeto Tomič, ki je vodilna kandidatka evropske levice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin