SiolNET. Novice Slovenija
1,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koprivnikar bo vladi predlagal, da ga zamenja kot vodjo pogajalcev #video

1,01

termometer

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar bo vladi predlagal, da ga zamenja kot vodja pogajalcev z javnim sektorjem. Z odločitvijo je danes že seznanil premierja Mira Cerarja. Ta meni, da se pogajanja vsekakor morajo nadaljevati.

Video: Planet TV

"Glede na odziv sindikatov, glede na mandat, ki mi je podeljen, in tudi morda glede na številne kritike, s katerimi se soočam - pa ne bom sodil o njihovi upravičenosti -, prihajam do odločitve, da bom vladi predlagal menjavo vodje pogajalske skupine in se sam s te pozicije umaknem," je v izjavi za medije dejal Koprivnikar.

Premierja je o svoji odločitvi seznanil po tistem, ko so predstavniki 16 sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek, na današnjih pogajanjih zavrnili predlog o povečanju plačne mase za en odstotek, ki ga je vlada sprejela v četrtek. Prav tako so se na predlog že v četrtek ostro odzvali v šolskem sindikatu Sviz.

Cerar: Pogajanja se morajo nadaljevati

Premier Miro Cerar je v izjavi novinarjem ob robu podelitve Bloudkovih nagrad na Brdu pri Kranju potrdil, da ga je minister Koprivnikar obvestil, da bo vladi predlagal svojo zamenjavo.

Premier Miro Cerar pravi, da se pogajanja s sindikati javnega sektorja vsekakor morajo nadaljevati. Premier Miro Cerar pravi, da se pogajanja s sindikati javnega sektorja vsekakor morajo nadaljevati. Foto: Planet TV "Najprej bom prisluhnil njegovim argumentom, potem pa bomo skupaj z drugimi člani vlade o tem odločali. Počakajmo torej do prihodnjega četrtka," je dejal Cerar.

Vladi prepušča tudi odločitev, ali bi morda mesto vodje vladne pogajalske skupine prepustili kateri drugi koalicijski stranki.

Dodal je še, da se pogajanja s sindikati javnega sektorja vsekakor morajo nadaljevati.

Ostaja minister

Koprivnikar, kot je dejal, sicer ostaja minister za javno upravo, "se pa lahko predsednik vlade kadarkoli odloči, da podvomi v moje sposobnosti in me zamenja".

Počivavškova skupina je danes vladni predlog zavrnila, saj da ne odgovarja na njihove stavkovne zahteve. Je pa lahko vladni predlog prvi korak pri odpravi varčevalnih ukrepov, so menili.

Sindikati zahtevajo, da se vrnejo k pogajanjem o stavkovnih zahtevah, češ da vladni predlog nanje ne odgovarja. Je pa lahko vladni predlog prvi korak pri odpravi varčevalnih ukrepov.

Za Gantarja Koprivnikarjeva odločitev modra, po mnenju SD na potezi premier

Po ocenah podpredsednika DeSUS Tomaža Gantarja je odločitev ministra Koprivnikarja modra in korektna. Upa, da bo premier pobudo sprejel. Po njegovem mnenju sta prav SMC in predsednik vlade dejansko povzročila največ razlogov za stavkovni val.

V SD pravilnosti Koprivnikarjeve odločitve danes niso ocenili. Po njihovem mnenju je zdaj na premierju, da se do tega opredeli in najde najboljšo možno rešitev v nastalem položaju. Je pa vodja poslanske skupine SD Matjaž Han v minulih dneh že ocenil, da bi glavnega vladnega pogajalca s sindikati javnega sektorja morali zamenjati.

"Sindikati vztrajajo, da se vlada pogaja o čisto vseh stavkovnih zahtevah"

Koprivnikar je ob koncu pogajanj ugotavljal, da sindikati vztrajajo, da se vlada pogaja o čisto vseh stavkovnih zahtevah. Predlog, ki so ga danes predstavili, vidi zgolj kot del predloga, ki naj bi naslavljal vrnitev osemodstotnega znižanja plač, čeprav so na vladni strani jasno povedali, da je z znižanjem plačne lestvice z zakonom za uravnoteženje javnih financ leta 2012 dejansko prišlo do znižanja v manjšem obsegu.

Koprivnikar je tudi poudaril, da sindikati niso podali nobenih konkretnih približevalnih predlogov, sam pa je znova pojasnil, da se bodo morali, če želijo pogajanja realno pripeljati do dogovora, s predlogi realno približati.

Sindikati: Koprivnikar je dobil nalogo, ki je ni mogel uresničiti

Sindikalista Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek sta v odzivu ugotavljala, da je Koprivnikar dobil mandat, ki ga ni mogel uresničiti. "Na dvom, da minister Koprivnikar lahko pogajanja pripelje do konca, smo sindikati opozarjali že dlje časa," je  poudaril Počivavšek.

"Sam bi na njegovem mestu storil enako," pa je povedal Štrukelj.

S kom bi se sindikati v prihodnosti raje pogajali, sindikalista nista povedala. "Mi se lahko pogajamo s komerkoli, ki se je pripravljen odgovorno in racionalno pogovarjati in upoštevati dejstva," je dejal Štrukelj.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 26
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin