SiolNET. Novice Slovenija
0,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sindikat policistov za 3. februar napovedal opozorilno stavko

0,59

termometer

Slovenska Policija Nova Vozila
Foto: Policija

Sindikat policistov Slovenije (SPS), eden od dveh reprezentativnih sindikatov v policiji, je zaradi neizpolnjevanja vladnih zavez iz leta 2018 podpisanega stavkovnega sporazuma za 3. februar napovedal štiriurno opozorilno stavko. Sindikat je po današnji seji stavkovnega odbora v Celju predstavil svoje stavkovne zahteve, piše STA.

Kot je povedal predsednik sindikata Kristjan Mlekuš, od vlade zahtevajo takojšnjo realizacijo dogovora o izvedbi strokovne in neodvisne analize zahtevnosti delovnih mest pooblaščenih uradnih oseb, takojšnjo ureditev vprašanja glede bruto bruto izplačila, v zvezi s katerim še vedno teče postopek na delovnem sodišču, vzpostavitev kariernega sistema in sprejetje sistemskih ukrepov za izboljšanje razmer v policiji, piše STA.

Odgovornim na državni ravni glede priprave analize zahtevnosti delovnih mest očitajo izigravanje že od samega začetka, rok za izdelavo se je iztekel sredi decembra, a ga je ministrstvo za javno upravo iz njim nepoznanih razlogov podaljšalo. Konec prejšnjega tedna se je iztekel tudi podaljšani rok, a doslej sindikat ni prejel niti osnovnih ugotovitev, na podlagi katerih bi se lahko pogovarjali tudi o morebitnih napredovanjih.

Večina stavkovnih zahtev iz decembra 2018 podpisanega sporazuma s policijskima sindikatoma je realiziranih, so se na ministrstvu za notranje zadeve odzvali na napoved stavke Sindikata policistov Slovenije (SPS). Kot so zapisali za STA, pa bodo nove zahteve sindikata preučili in izvedli aktivnosti, ki jih vladi nalaga zakon o stavki.

"Po letu dni pogajanj nimo prišli nikamor"

Tudi pri vladni zavezi za vzpostavitev kariernega sistema po letu dni pogajanj niso prišli nikamor, je dejal Mlekuš, saj se pogajalska skupina sklicuje na to, da nima mandata vlade, zato ne predlaga nobenih konkretnih nasprotnih predlogov, poleg tega pa so pogajanja vodena katastrofalno, večkrat odpovedana tik pred zdajci. Konec leta je padel celo predlog o zamrznitvi pogajanj, na kar pa v SPS ne pristajajo, piše STA.

Za ureditev razmer v policiji sindikat predlaga pripravo in sprejetje interventnega zakona, ki bi zajezil kadrovsko krizo in povečal zanimivost poklica med mladimi. Med ukrepi predlagajo predvsem spremembe na področju stanovanjske politike, pri nekaterih posebnih specialnih transferjih, ureditev povračila stroškov prevoza na delo, višji regres za prehrano, denarne nagrade ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, štipendiranje dijakov in podobno.

slovenska policija Foto: Siol.net

Ker sindikat po Mlekuševih besedah ne želi zgolj zahtevati, pač pa tudi iskati rešitve za zagotavljanje sredstev v ta namen, predlagajo razbremenitev plačila trošarine in drugih dajatev za službena vozila policije pri nakupu goriva, kar bi letno prineslo 2,3 milijona evrov. Skupaj z začasno usmeritvijo sredstev od izrečenih glob policije bi za ukrepe imeli na voljo dobrih 32 milijonov evrov, še piše STA.

Ob tem predlagajo še prodajo nezasedenih službenih stanovanj in tistih, ki jih najemajo druge pravne ali fizične osebe, kar bi po njihovi oceni pomenilo dodatnih 4,5 do 7,5 milijona evrov. Prav tako se jim zdi smiselna ustanovitev posebnega stanovanjskega sklada, iz katerega bi policistom pri nakupu stanovanj krili obresti posojila.

Možen je tudi preklic stavke

Opozorilno stavko so sicer pripravljeni preklicati, če bi vlada izpolnila njihove zahteve, na kakšen način jo bodo izvedli, pa bodo sporočili kakšen dan prej. Po Mlekuševih besedah bo ta potekala med 8. in 12. uro.

"S stavko želimo opozoriti na neizpolnjevanje stavkovnega sporazuma, ki smo ga podpisali decembra 2018," je dejal prvi mož sindikata, ki se za zdaj o skupnih zahtevah in izvedbi stavke s Policijskim sindikatom Slovenije ni pogovarjal. Ga pa vabijo, da se jim skupaj z drugimi stanovskimi združenji pri tem pridruži, saj so razmere takšne, da v nekaj letih napovedujejo kadrovski kolaps slovenske policije, še poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin