SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sindikat in društvo novinarjev obsojata izredno odpoved dela Sedlarjevi

1

termometer

Sindikat in društvo novinarjev obsojata izredno odpoved delovnega razmerja odgovorni urednici revije Obrazi, ki jo izdaja skupina Krater, in sindikalni predstavnici zaposlenih Almi Sedlar.

Ravnanje odgovornih v skupini Krater po njihovem mnenju predstavlja nevaren precedens, ki bi lahko v prihodnje pomenil vzorec za obračunavanje z novinarji. Zoper Almo Sedlar, ki je bila izpostavljena pri reševanju delovnopravnih in socialnih vprašanj zaposlenih v propadlem podjetju Delo Revije, je direktor vložil celo zasebno tožbo zaradi mobinga, navajajo v skupni izjavi.

"Poskus discipliniranja novinarjev" Potezo delodajalca stanovski organizaciji ocenjujeta kot nedopustno dejanje, ker ne gre le za povsem neprimerno ravnanje z zaposlenimi, ampak jo lahko razumemo kot napad na ustavno pravico do sindikalnega delovanja. Takšne poteze so po njihovih besedah nedvomno poskus discipliniranja novinarjev, ki se niso strinjali z brutalnim znižanjem socialnih pravic nekdanjih zaposlenih v Delo Revijah, s čimer želi delodajalec demonstrativno ustrahovati tudi ostale novinarje.

Vodstvo "napadlo tudi novinarsko oziroma uredniško avtonomijo" Vodstvo skupine Krater je na ta način napadlo tudi novinarsko oziroma uredniško avtonomijo, saj je osnovna socialna varnost nujen pogoj za profesionalno in avtonomno novinarsko delo, so pojasnili. Društvo novinarjev Slovenije in Sindikat novinarjev Slovenije pozivata vse sindikalne centrale, da se do ravnanja, ki postaja v panogi očitno sistemsko, drugod pa je že tako del ustaljene prakse, jasno opredelijo in sprožijo ustrezne postopke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin