SiolNET. Novice Slovenija
7,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

SIJ zapira del proizvodnje, čez noč brez dela vsaj 30 ljudi #video

7,77

termometer

Slovenska industrija jekla bo sredi aprila zaustavila proizvodnjo v hčerinski družbi SIJ Elektroda. Razlog za prostovoljno likvidacijo družbe je pet let poslovanja z izgubo, poudarjajo v SIJ. V sindikatu KNSS Gorenjske regije so nad odločitvijo presenečeni, predvsem pa so nezadovoljni z načinom, kako so zaposleni izvedeli za zaprtje. 

Potem ko je uprava podjetja Slovenska industrija jekla nadzornemu svetu družbe zaradi upadajočega povpraševanja in negativnega poslovanja družbe SIJ Elektrode nadzornemu odboru predlaga njeno likvidacijo, je ta predlog 23. marca tudi potrdil.

Dan po tem, 24. marca, naj bi vodja izmene zaposlene obvestil, da delajo le še do 15. aprila.

Obljubljajo jim nove zaposlitve 

Da bo proizvodnja predvidoma potekala še do sredine aprila, potrjujejo tudi v družbi SIJ. Sindikat pa ob tej odločitvi v dopisu direktorju uprave družbe očita, da je takšen način komuniciranja z zaposlenimi popolnoma napačen. Kot poudarjajo v SIJ, bodo za večino delavcev zaposlitev zagotovili v sestrskih družbah na Jesenicah, torej v SIJ Acroni in SIJ SUZ. Brez dela naj bi ostalo okoli 30 ljudi.

Slabo poslovanje ali posledice naveze z Rusijo? 

Čeprav v SIJ trdijo, da se proizvodnja zapira zaradi negativnega poslovanja, naj bi bili v ozadju drugi razlogi, predvsem posledice sankcij, ki jih Evropska unija zaradi napada na Ukrajino uvaja zoper Rusijo. Večinski delež družbe SIJ je namreč v lasti podjetja Dilon d.o.o., hčerinskega podjetja nizozemskega Dilon Coöperatief U.A., katerega lastnika sta sinova Borisa Zubitskyga, nekdanjega strankarskega kolega ruskega predsednika Vladimirja Putina. Eden od njiju, Andrey Zubitski, je tudi predsednik uprave SIJ d.d.

A iz družbe SIJ so javnosti sporočili, da v lastniški strukturi družbe ni ruskih podjetij, odgovorne osebe pa nimajo političnih povezav z ruskimi oblastmi in niso podvržene nobenim sankcijam.

Plin. Nafta. EU. Evropska unija. Rusija. Ukrajina. Pomanjkanje. Plinovod. Digisvet Zdajšnja energetska kriza Zahoda nikakor ni prva Ladjedelnica Brodosplit Posel danes Hrvaško podjetje mora zaradi sankcij proti Rusiji ustaviti proizvodnjo Jernej Vrtovec Novice Vrtovec: Slovenija ne pristaja na rusko izsiljevanje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin