Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 10. 2016,
13.03

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Natisni članek

vlada DUTB Marko Simoneti

Sreda, 19. 10. 2016, 13.03

7 let, 6 mesecev

Šef DUTB izgublja zaupanje koalicije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

3

Marko Simoneti | Foto STA

Foto: STA

Predsednik upravnega odbora DUTB Marko Simoneti je izgubil tudi zaupanje SD, ki se po potrebnih postopkih zavzema za njegovo razrešitev, je po vrhu koalicije povedal vodja poslancev SD Matjaž Han. Tako vztrajajo tudi v DeSUS, medtem ko se v SMC konkretno ne izrekajo o položaju Simonetija.

Vlada je danes obravnavala poročilo ministrstva za finance glede prejemkov zaposlenih v DUTB in družbah v njeni lasti, a odločitev ni sprejemala. Znova bo o tem razpravljala prihodnji teden, ko bodo na sejo povabili tudi predsednika upravnega odbora DUTB, in takrat odločila, je med sejo vlade povedal premier Miro Cerar.

"Pravna država mora vsakemu omogočiti, da se izreče o dejstvih"

Cerar je pripravo poročila ministrstvu za finance naročil po objavi posnetkov sej upravnega odbora DUTB na spletnem portalu Pod črto. Iz teh je med drugim razvidno, da je DUTB vsaj v dveh primerih obšla t. i. Lahovnikov zakon, ki omejuje plače vodilnih v državnih podjetjih, in da je zdajšnji predsednik upravnega odbora DUTB Marko Simoneti predlagal nov obvod zakona, a predloga upravni odbor nato ni sprejel.

"Menim, da mora pravna država vsakemu omogočiti, da se izreče o dejstvih, ki so zanj pomembna. Pričakujem pa zelo jasno pojasnilo in tudi zelo jasne odgovore ministrstva za finance, kajti prihodnji teden bomo o tem, kaj se je dogajalo in kakšne bodo posledice ter ali bo kdo moral nositi odgovornost, sprejeli odločitev," je povedal Cerar.

Vlada sprejela predlog novele zakona o gozdovih ...

Vlada je na današnji seji sprejela tudi predlog novele zakona o gozdovih, z uveljavitvijo katere bo omogočeno celovitejše in učinkovitejše varstvo gozdov ter tudi učinkovitejše izvajanje ukrepov v primeru prenamnožitve podlubnikov.

Na podlagi zakona bodo zmanjšane tudi administrativne obremenitve podjetij ter lastnikov gozdov glede dokumentacije. Ministrski zbor je ob tem presodil tudi, da je predlog novele zakona o gozdovih, ki so ga vložili poslanci SDS, nedodelan, zato ga ne podpirajo.

 ... zavrnila pa predlog SDS za odpravo zastaranja kazenskih postopkov

Vlada prav tako ne podpira predloga priporočila za odpravo zastaranja kazenskih postopkov in preprečevanja morebitnih zlorab, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila SDS. Vlada namreč v mnenju, ki ga je sprejela na današnji seji, poudarja, da so v pripravi nekateri ključni predlogi zakonov, ki bodo ustrezneje naslovili problematiko zastaranja.

"Zastaranje brez dvoma predstavlja neugoden in nezaželen rezultat kazenskega postopka, a gre hkrati za pomemben institut kazenskega prava, ki rezultira v potrditvi domneve nedolžnosti," je zapisano v mnenju vlade. Zastaranje tako pomeni zlasti neuspeh države, da v postavljenih časovnih okvirih izpelje kazenski postopek.

Kaj vse je še danes sprejela vlada?

 -  Sprejela je sklep, da za vršilko dolžnosti direktorice Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) imenuje Tanjo Muha, in sicer od 24. oktobra do imenovanja novega direktorja po predhodno izvedenem javnem natečaju, vendar najdlje za šest mesecev. Natečaj do izteka mandata aktualnemu direktorju namreč ne bo končan.

 - Podprla je predlog zakona o arhivskem gradivu, ki vsebuje osebne podatke o zdravljenju bolnika. Predlog, ki so ga vložile koalicijske poslanske skupine, odpravlja ugotovljeno neustavnost in rok za izročitev arhivskega gradiva zdravstvenih ustanov arhivu z zakonom podaljšuje na 150 let.

 -  Sprejela je predlog novele zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih in ga poslala v obravnavo DZ po skrajšanem postopku.

-  Spremenila je uredbo o stanju podzemnih voda, ki v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo o varstvu podzemne vode pred onesnaženjem in poslabšanjem. V predlog so vključene tudi dodatne spremembe, ki sicer niso neposredna zahteva glede prenosa direktive, ampak se nanašajo na količinsko stanje podzemne vode.

- Seznanila se je s predlogom vključitve biosfernega območja Mura na seznam biosfernih območij pri Unescu človek in biosfera (MAB), ki temelji na izvajanju sprejetega programa upravljanja območij Natura 2000 v Sloveniji za obdobje 2015-2020.

-  Spremenila je uredbo o podatkih in lastnostih nepremičnin v registru nepremičnin. Izkušnje pri vzdrževanju podatkov, odzivi uporabnikov ter analize kakovosti podatkov so namreč nakazali nujnost prenove njegove vsebine in načina evidentiranja podatkov o nepremičninah.

- Izdala je 13 odločb, s katerimi je podaljšala koncesije za izvajanje obvezne državne gospodarske javne službe izvajanja meritev, pregledovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva okolja.

- Spremenila je uredbo o izvajanju ukrepa naložbe v osnovna sredstva in podukrepa podpora za naložbe v gozdarske tehnologije ter predelavo, mobilizacijo in trženje gozdarskih proizvodov iz programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020. Vlada je uredbo spremenila predvsem zaradi zahtev Evropske komisije.

- Sprejela je sklep o usmeritvah glede preverjanja vlog za pridobitev dovoljenja za uporabo imena "Slovenija" ali njenih izpeljank in kratic v imenih podjetij. Po novem se bo za družbe preverilo le, ali družba, katere večinski lastniki so domače pravne ali fizične osebe, opravlja pridobitno dejavnost, ki je za Slovenijo večjega pomena.

-  Sprejela je mnenje glede predloga o prenehanju veljavnosti sklepa o odprodaji deležev 15 podjetij, ki ga je že obravnaval DZ. Ugotovila je, da so vse kapitalske naložbe države iz sklepa DZ za odtujitev iz leta 2013 skladno s sprejeto strategijo portfeljske, zato je predlog za prenehanje veljavnosti tega sklepa nepotreben.

 - Dala je načelno podporo predlogu sklepa Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi sklepa o odobritvi jamstva EU Evropski investicijski banki za izgube pri financiranju v podporo naložbenim projektom zunaj Unije.

 - Državno sekretarko na ministrstvu za finance Mirando Groff Ferjančič je imenovala na mesto namestnice vodje medresorske delovne skupine za pripravo nabora oblik javno-zasebnega partnerstva za gradnjo nove železniške povezave med Divačo in Koprom, in sicer po tem, ko je razrešila Metoda Dragonjo s funkcije namestnika vodje.

Ne spreglejte