Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
23. 6. 2016,
16.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

4

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Ljudmila Novak Slovenija politične stranke pomlad Bernard Brščič Mitja Čander prihodnost

Četrtek, 23. 6. 2016, 16.01

6 let, 6 mesecev

Se slovenska politična pomlad preveša v jesen?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

4

Janez Janša | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

"Povsod po Evropi desnica v zadnjem času dosega dobre rezultate, v Sloveniji pa je že nekaj časa na mestu in ne more prevzeti vlade za neko daljše obdobje," stanje na slovenski desnici analizira pisatelj in publicist Mitja Čander.

Predsednica NSi Ljudmila Novak in prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle sta danes glasno povedala, da slovenske pomladi, kakršno smo poznali, ni več.

Novakova: "Z nemogočimi ljudmi ni mogoče delati dobrih zgodb."

Peterle: "Slovenska pomlad, kot smo jo poznali, ne obstaja več. Računam na novo, mlado generacijo, ki bo razumela sporočilo pomladi."

Novakova: "Obžalujem, da nas delajo za udbovce. Vsem tistim, ki to počnejo, svetujem, naj v svojih predalih poiščejo partijske knjižice."

Predsednica se ob tem ne bo udeležila sobotnega proslave na Trgu republike, saj se ji ne zdi potrebno udeležiti dogodka, kjer ni zaželena. Na dogodku aprila letos je bila namreč deležna žvižgov.

Janša je že odgovoril na Twitterju:

Cvetje v jeseni

Pred kakšnimi izzivi je slovenska desnica?

Bernard Brščič, ekonomist: Slovenska desnica je pred izzivom popolne prenove.

"Kadrovska prenova desnice vsaj po mojem ne more temeljiti na reciklaži Peterletov, Podobnikov, Ruplov, Bavčarjev in podobnih grobarjev desnice." | Foto: Ana Kovač "Kadrovska prenova desnice vsaj po mojem ne more temeljiti na reciklaži Peterletov, Podobnikov, Ruplov, Bavčarjev in podobnih grobarjev desnice." Foto: Ana Kovač

"Slovenska pomlad je mrtva. Že dolgo. Neopomladni diskurz in razmišljanja o novem Demosu so nesmiselna. Je pa vprašanje, kdo je slovensko pomlad zadušil in kdo je kriv za klavrni polom Demosa.

Mislim, da je gospod Peterle med bolj zaslužnimi.

Da o sodelovanju z nemogočimi ljudmi, torej z Janšo, govori gospa Novak, katere stranka ima izjemne težave s prestopanjem parlamentarnega praga in katere poslansko skupino lahko strpate v renault clio, je groteskno.

Desnica je pred izzivom ponovnega zagona in celovite prenove. Mislim na kadrovsko, idejno in na koncu tudi prenovo politične tehnologije.

Najprej bo treba ugotoviti, kdo danes sploh predstavlja slovensko desnico.  Agro- (SLS) in klerosocialisti (NSi) kot utelešenje SZDL pluralizma samoupravnih interesov zagotovo ne. Če upoštevamo povedano, je očiten precejšen primanjkljaj in prostor za nove stranke. Kadrovska prenova desnice vsaj po mojem ne more temeljiti na reciklaži Peterletov, Podobnikov, Ruplov, Bavčarjev in podobnih grobarjev desnice. Nova slovenska desnica se bo morala soočiti s tem, da nismo v letu 1991, ampak v 2016. Skratka, čas je za posodobitev desnice."

 

Mitja Čander, publicist in pisatelj: Slovenska desnica v sebi nosi eno veliko frustracijo.

"Danes ni več zaznati tako širokega intelektualnega vrenja kot v času osamosvojitve." | Foto: Marko Vanovšek "Danes ni več zaznati tako širokega intelektualnega vrenja kot v času osamosvojitve." Foto: Marko Vanovšek

"Slovenske pomladi seveda ni več. Osamosvojitev je bila izrazito enkratni zgodovinski dogodek in tudi politična konfiguracija bila precej različna. Demos je bil izrazita pahljača strank. Danes sta v parlamentu le še dve stranki desnice in ni več zaznati tako širokega intelektualnega vrenja kot v času osamosvojitve.

A to, da slovenske pomladi, kot je bila, ni več, ni nič tragičnega. Časi so novi, zahtevajo nove, drugačne odgovore. Tudi Evropa in svet sta se v marsičem spremenila. Veliko pozivanje na dogodke izpred 25 let ne more bit preveč konstruktivno. Še posebej ne za mlajši del volilnega telesa, ki pričakuje odgovore na zdajšnje zagate in se jim razpravljanje o preteklosti upira.

Slovenska desnica v sebi nosi eno veliko frustracijo. Povsod po Evropi desnica v zadnjem času dosega dobre rezultate, v Sloveniji pa je že nekaj časa na mestu in ne more prevzeti vlade za neko daljše obdobje. Danes poteka razmislek, kako je to mogoče, zato se tudi pojavljajo ideje o novih političnih pobudah. Če pa bo desnica doživela vnovični poraz, bo to pomenilo samo še večjo frustracijo."

Ne spreglejte