Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 4. 2020,
13.19

Osveženo pred

3 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

79

Natisni članek

Brane Golubović LMŠ nezaupnica vlada

Petek, 24. 4. 2020, 13.19

3 leta, 12 mesecev

Golubović: Konstruktivna nezaupnica ni smiselna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

79

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

V opoziciji po razkritjih glede dobav zaščitne opreme pričakujejo dodatna pojasnila. Kot je bilo razbrati iz današnjih izjav, se bosta LMŠ in Levici pri podpori interpelacije ministra Zdravka Počivalška pridružili še SD in SAB.

Prvak LMŠ Marjan Šarec je nezaupnico zoper gospodarskega ministra Zdravka Počivalška napovedal včeraj. Počivalšek je danes na novinarski konferenci sicer zavrnil očitke o lobiranju in pritiskih za izbiro posameznih dobaviteljev opreme, o katerih je v četrtkovi oddaji Tarča govoril zaposleni zavoda za blagovne rezerve. Ponudbe je pregledovala medresorska skupina, podpisoval pa zavod za blagovne rezerve, je poudaril in dodal, da so od zavoda zgolj zahtevali, da čim prej izvede že podpisane pogodbe. Ob tem je menil, da je bila vlada pri nabavi opreme uspešna, piše STA.

Zdravko Počivalšek
Novice Počivalšek: Zgodba o dobavi mask se je spremenila v lov na mojo glavo #video

Sledi pogovor s poslanskimi skupinami opozicije

Ministra Matej Tonin in Počivalšek sta soodgovorna, da se na področju nakupa zaščitne opreme in mask dogajajo tak kaos, politično predatorstvo, umazan, koruptiven ples mask. Zato bi oba danes morala biti že ministra v odstopu," je v današnji izjavi novinarjem povedal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović.

Brane Golubović | Foto: STA , Foto: STA , Ker nista odstopila, bi njuno razrešitev moral po njegovem prepričanju predlagati predsednik vlade Janez Janša. A ker tega ta ni naredil, po besedah Golubovića v LMŠ predvidevajo, da se strinja "z nepreglednimi, negospodarnimi, celo koruptivnimi nakupi zaščitne opreme".

"To pomeni, da bi morala odstopiti vsa vlada. Tudi ministri in ministrice, ki gledajo stran pri vseh teh rabotah, so enako soodgovorni," je prepričan Golubović, ki meni, da ta vlada ne uživa več zaupanja.

Na vprašanje, ali se potem, ko je Šarec že v četrtek napovedal interpelacijo Počivalška, seznam interpelacij daljša, pa je odgovoril z napovedjo, da se bo najprej opozicija sestala, predvidoma v torek ali sredo, ko bo tudi seja DZ, in se pogovorila, kako naprej. Mogoča je interpelacija vse vlade oziroma konstruktivna nezaupnica, je pojasnil po poročanju STA.

Pozneje je na Twitterju zapisal, da je konstruktivno nezaupnico vladi omenil zgolj kot eno izmed možnosti, ki jih ima DZ na voljo. "Jasno pa je, da v tej sestavi parlamenta ta ni smiselna in za LMŠ ne pride v poštev," je dodal.

Tonin relacij ni poznal

Obrambni minister Tonin pa je v pogovoru za spletni portal Domovina dejal, da relacij med zavodom za blagovne rezerve in gospodarskim ministrstvom ni poznal, želi pa si, da se preiskave očitkov o nepravilnostih in pritiskih pri nabavi opreme čim prej začnejo.

Ustava v 116. členu določa, da lahko DZ izglasuje nezaupnico vladi le tako, da na predlog najmanj 10 poslancev z večino glasov vseh poslancev izvoli novega predsednika vlade.

SD bo podprla interpelacijo

Naloga opozicije je, da z razpravo na komisiji za nadzor javnih financ in drugimi možnostmi, ki jih imajo v DZ, pridejo resnici do dna, je četrtkovo razkritje pospremil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

"Zavedam se, da smo potrebovali zaščitno opremo, ampak lahko jo kupuješ tudi transparentno in pod normalnimi pogoji," je dejal. Ob tem je izpostavil logistično infrastrukturo državnih podjetij, kot so Slovenske železnice in Pošta Slovenije, ki imajo po njegovi oceni ustrezna znanja in sredstva, da bi z uvažanjem imeli bistveno manj težav.

Napovedal je, da bodo v SD prispevali podpise pod interpelacijo gospodarskega ministra Počivalška. Konstruktivna nezaupnica vladi, ki jo je kot možnost danes omenjal Golubović, pa je po Hanovi oceni v tej sestavi DZ težko izvedljiva, poroča STA.

Marjan Šarec
Novice Marjan Šarec napovedal prvo interpelacijo

V Levici naklonjeni predčasnim volitvam

Da se v trenutni parlamentarni konstalaciji konstruktivna nezaupnica ne zdi verjetna, je ocenil tudi koordinator Levice Luka Mesec. V Levici kot bistveno bolj smiselno možnost vidijo predčasne volitve, na katerih bi stranke podporo iskale pri državljanih in nato oblikovale novo vlado, piše STA.

Luka Mesec | Foto: STA , Foto: STA ,

"Kadarkoli je na oblasti Janez Janša, ga spremljajo afere in sumljivi posli. Danes bodo vsi vpleteni zanikali odgovornost, v drugem koraku pa bodo iznašli teorijo zarote, s katero bodo pojasnili, kdo je zares kriv za vse skupaj," je bil po poročanju STA še kritičen Mesec. Kot pravi, to ni vlada, ki dela v dobro ljudi, ampak predvsem šefu vlade utrjuje oblast in omrežje okoli vlade polni z javnim denarjem.

Po njegovih besedah si več ministrov nabira točke za interpelacijo. "Interpelacija ministra Počivalška je že napovedana in glede na to, kar smo včeraj videli in slišali, je absolutno nujna," je poudaril.

Tudi SAB bo dala podpise za interpelacijo

Tudi v SAB so šokirani nad razkritji iz Tarče, prav tako so presenečeni nad naborom politikov, ki so se znašli v zgodbi o nabavi zaščitne opreme. Kot je dejala predsednica SAB Alenka Bratušek, pričakujejo odziv predsednika vlade, da pove svoje mnenje, napove nadaljnje korake in pove, kdo iz te zgodbe še uživa njegovo zaupanje, poroča STA.

Po njenih besedah ni nobenega dvoma, da bodo po četrtkovih razkritjih tudi poslanci SAB prispevali svoje podpise pod interpelacijo Počivalška. "Dejstvo je, da je treba tem stvarem priti do dna," je bila jasna.

Jelinčič si Tarče še ni ogledal

Bolj zadržan pa je predsednik SNS Zmago Jelinčič, ki si do izjave zgodaj popoldne Tarče še ni ogledal. Kot pravi, je zdaj svoje povedala ena stran, smiselno pa je poslušati tudi drugo ter se na podlagi tega odločiti tako, kot je "smiselno in pametno". Upa sicer, da se bodo zadeve razčistile, navaja STA.

Glede interpelacije ministra Počivalška tako Jelinčič pravi, da naj jo predlagatelji najprej pripravijo in predložijo dokaze, nato pa se bodo v SNS odločali, kako naprej. "Vidim pa silno bolečino pri teh, ki zdaj niso več na vladnih pozicijah in ne morejo več delati tistega, kar so delali ves čas," je ob tem še dodal.

Ne spreglejte