Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 9. 2016,
11.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

17

Natisni članek

Maja Makovec Brenčič Milojka Kolar Celarc

Četrtek, 8. 9. 2016, 11.17

6 let, 7 mesecev

SDS z interpelacijo nad še eno ministrico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

17

maja makovec brenčič | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič krši ustavni red države, saj ne želi spremeniti zakonodaje glede financiranja zasebnih šol, pravi poslanec SDS Tomaž Lisec, ki je predstavil razloge za vložitev interpelacije o delu in odgovornosti ministrice.

Poslanec Tomaž Lisec je dejal, da so v SDS skušali ugotovljeno neustavnost zakona odpraviti, a jih je vladna koalicija zavrnila, sama pa rešitve ni pripravila.

Ustavno sodišče je konec leta 2014 na pobudo staršev otrok, ki obiskujejo zasebne osnovne šole, ugotovilo, da je zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v neskladju z ustavo v delu, kjer določa, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v višini 85 odstotkov.

Ustavni sodniki so ocenili, da je različno financiranje javnih in zasebnih osnovnih šol v nasprotju z ustavo, saj da slednja zagotavlja pravico do brezplačnega obiskovanja javnega osnovnošolskega programa, ne glede na to, ali ga izvaja javna ali zasebna ustanova.

Stranka SDS je pred kratkim vložila interpelacijo tudi zoper zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc. Sredi septembra se bo sicer na interpelaciji zagovarjal tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič.

Ministrica bo obtožbe najprej proučila

Ministrica je za interpelacijo izvedela iz medijev in z njeno vsebino še ni seznanjena. Zato jo namerava najprej proučiti, šele nato komentirati, je dejala na novinarsko konferenci po seji vlade. V odgovoru namerava nanizati vse, kar so na ministrstvu naredili na tem področju. Spomnila je, da je bil predlog zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja objavljen aprila, "dobili so tudi odgovore in je v postopkih zaključevanja," je dejala.

 

Premier Cerar napoveduje, da bo koalicija šla naprej

"Na očitke iz interpelacij bo odgovorjeno in koalicija bo šla naprej," se je na interpelacije proti njegovim ministrom odzval premier Miro Cerar. Kot je dejal, očitno nekoga moti, da ima vlada vizijo in ve, kaj hoče. "To seveda moti marsikoga, ki je živel v nekem drugem času in bi ga spet rad nazaj," je dejal.

Kot je na današnji novinarski konferenci po 100. seji vlade povedal Cerar, je v Sloveniji žal pogosto tako, da so tisti, ki s prstom najbolj kažejo na drugega, češ da je neetičen, sami tako ravnali v preteklosti ali ravnajo še zdaj. Poudaril je, da so interpelacijo zoper Makovec Brenčičevo vložili tisti, ki ves mandat niso uveljavili odločbe o izbrisanih, kar je pomenilo zelo hude posledice za konkretne ljudi, otroke in družine. "Kako lahko nekdo, ki sam ravna tako, danes išče legitimnost s kazanjem na drugega?" se je vprašal. Poudaril je, da njegove besede ne pomenijo, da ni odprt za kritiko, saj tisto, kar naredijo slabo, popravijo. Spomnil je tudi, da so očitki o korupciji v zadnjih dveh letih izginili.

Z vsebino interpelacije zoper Makovec Brenčičevo sicer še ni seznanjen in je ne more komentirati.

To je že šesta interpelacija v mandatu vlade Mira Cerarja. Kot prva je interpelacijo uspešno prestala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, za njo zunanji minister Karl Erjavec, za las pa je na položaju ostala ministrica za delo Anja Kopač Mrak.

Ne spreglejte