SiolNET. Novice Slovenija
0,69

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koalicija in Levica zahtevata preiskavo financiranja strank. SDS zahtevo pozdravlja.

0,69

termometer

plača denar evro zaslužek
Foto: Thinkstock

Poslanci koalicijskih poslanskih skupin in Levice so danes v DZ vložili zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije. Ta bo ugotavljala, ali so se dogajale kršitve zakona z nezakonitim financiranjem strank iz tujine in kakšno vlogo so pri tem imeli mediji, je na novinarski konferenci pojasnil Jani Möderndorfer (SMC), ki naj bi vodil komisijo. 

"Finančna podpora, ki jo podjetja v domnevni navezi z madžarskimi vladajočimi strankami dajejo nekaterim slovenskim medijem, je bila predmet kritike zaradi potencialnega vpliva na kampanjo," je ob citiranju poročila Urada za demokratične institucije in človekove pravice, ki deluje v okviru OVSE, poudaril Möderndorfer.

Möderndorfer izpostavil medije Nova24TV, Škandal24 in Demokracija

Med omenjenimi mediji je navedel medijsko hišo Nova24TV ter reviji Škandal24 in Demokracija, lastništvo katerih je po njegovih navedbah povezano z SDS in madžarskimi investitorji.

Na podlagi poročila računskega sodišča glede financiranja političnih strank iz tujine imajo po besedah poslanca podatke samo o SDS. To pa ne pomeni, da v primeru indicev spornega ravnanja drugih strank komisija ne bo razširila predmeta preiskave. "Za to imamo vse podlage in možnosti, da to naredimo," je pojasnil Möderndorfer.

SDS pozdravlja preiskavo o financiranju političnih strank iz tujine

V SDS pozdravljajo ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije o financiranju političnih strank iz tujine, ki so jo napovedali v koalicijskih strankah. Menijo namreč, da bi tako lahko med drugim ugotovili tudi, "kakšen delež provizij od preko državne NLB oprane milijarde evrov za iranske teroriste" so prejele nekatere stranke.

Kot so navedli v SDS, bodo lahko s preiskavo v okviru omenjene komisije ugotovili:

-  koliko sredstev od provizij "oprane milijarde evrov za iranske teroriste" so prejele takratne vladne stranke SD, DeSUS, Zares in LDS, ki so po njihovih navedbah "pranje denarja omogočile ter nato učinkovito preprečile vsako preiskavo največjega finančnega škandala v zgodovini Slovenije", ter

- kakšen delež so prejeli posamezniki "na vodilnih položajih v LMŠ, saj je preiskovalna komisija v prejšnjem mandatu odkrila, da so njihovi najožji sorodniki neposredno sodelovali pri tem kriminalnem početju".

državni zbor Novice Opozicijo skrbi otroška srčna kirurgija, koalicijo financiranje strank iz tujine #video

Je častni konzul financiral SMC?

Prav tako bodo lahko po prepričanju SDS ugotovili, kolikokrat in s kakšnim zneskom je častni konzul Slovenije na Hrvaškem Branko Roglić v predvolilni kampanji finančno podprl stranko SMC, čeprav je to z zakonom prepovedano. Ob tem bo mogoče tudi ugotavljati odgovornost nosilca javne funkcije Mira Cerarja, takrat predsednika vlade, danes zunanjega ministra.

Po mnenju SDS bodo lahko ugotovili tudi, "v kolikšni meri je tuji kapital, zastopan v družbi Pro Plus in njenih derivatih, udeležen v stalni promociji in volilnih kampanjah strank LMŠ, SMC, SD, DeSUS, SAB in Levice".

begunci Novice SDS: Odločitev naj sprejmejo ljudje. Šarec: Referendumi so za SDS postali kot tvitanje #video

Pričakujejo, da se bo Möderndorfer izločil iz odločanja

V SDS obenem pričakujejo, da se bo poslanec SMC Jani Möderndorfer, ki naj bi bil po dogovoru koalicije predsednik te komisije, v primeru razprave okrog financiranja SMC iz Hrvaške izločil iz odločanja.

"To mu v primeru preiskovalne komisije o pranju denarja v NLB v prejšnjem mandatu ni uspelo, saj najetega in nikoli vrnjenega kredita košarkarskega kluba Olimpija, kjer je bil Möderndorfer podpisnik kot direktor KK Olimpija, sploh ni uvrstil na dnevni red preiskovalne komisije," so spomnili.

Banka Slovenije Novice V SDS skrivnostni, v LMŠ za guvernerja podpirajo Jožeta Damjana #video

Pod drobnogledom predvsem SDS

Za vložitev zahteve za ustanovitev preiskovalne komisije o politični odgovornosti pri financiranju političnih strank iz tujine so se v koalicijskih poslanskih skupinah odločili v torek. Pričakovati je, da bodo člani koalicije preiskavo usmerili predvsem v SDS. Nekateri mediji so pred letošnjimi državnozborskimi volitvami poročali, da so mediji, povezani z SDS, v dveh letih pred tem prejeli nekaj več kot 2,2 milijona evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin