Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2021,
15.15

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,76

81

Natisni članek

SNS SMC NSi SD LMŠ SDS Mediana raziskava

Ponedeljek, 1. 3. 2021, 15.15

3 leta, 1 mesec

SDS najvišje v zadnjega pol leta, stranka DeSUS strmoglavila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,76

81

Janša Erjavec | Vladi Janeza Janše (levo) je nekoliko zrasla podpora, medtem ko je podpora stranki DeSUS (na fotografiji njen predsednik Karl Erjavec) na najnižji točki v zadnjih nekaj mesecih. | Foto STA

Vladi Janeza Janše (levo) je nekoliko zrasla podpora, medtem ko je podpora stranki DeSUS (na fotografiji njen predsednik Karl Erjavec) na najnižji točki v zadnjih nekaj mesecih.

Foto: STA

Javnomnenjska raziskava Mediane je najvišjo podporo namerila največji parlamentarni stranki SDS, še večji skok pa je doživela SD. Na drugi strani je velik padec v primerjavi z januarjem doživela stranka DeSUS, ki je na dnu z le malo prednostjo pred SMC.

Februarska javnomnenjska raziskava inštituta Mediana za POP TV je največji vladni stranki pokazala 18,2-odstotno podporo, kar je za 1,3 odstotne točke več kot januarja in po podatkih televizije najvišja podpora v zadnjih šestih mesecih. Ob upoštevanju samo opredeljenih vprašanih je podpora stranke, ki jo vodi Janez Janša, skočila na 27,5 odstotka.

SD se je odlepila od Levice in LMŠ

Sledi ji SD Tanje Fajon, ki je v primerjavi z januarsko raziskavo doživela še večji skok in se z 16,6 odstotka (če upoštevamo samo opredeljene) odlepila od opozicijskih kolegov iz Levice (12,4 odstotka) in LMŠ Marjana Šarca (12 odstotkov). V primerjavi z raziskavo Ninamedie v sredini februarja se je na eni strani SD dvignila podpora, Levici pa je na drugi strani padla.

Če je največji vladni stranki SDS podpora rasla, je preostalima dvema koalicijskima strankama padla. NSi je z januarskih 7,7 odstotka (preračunano samo za opredeljene anketirance) padla na 6,5 odstotka, SMC Zdravka Počivalška je z 2,2 odstotka padla na 1,2 odstotka in bi bila daleč od parlamentarnega praga, če upoštevamo samo opredeljene volivce. Ob prej naštetih bi se v parlament uvrstila še SAB Alenke Bratušek, ki ji je podpora v primerjavi z januarsko anketo nekoliko padla, pred vrati bi ostala tudi SNS Zmaga Jelinčiča s 3,5 odstotka.

 

Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah agencij Parsifal za Nova24TV, Mediana za POP TV in Delo ter Ninamedia za Večer in Dnevnik.

Padec DeSUS

Karl Erjavec | Foto: STA , Foto: STA , Po neuspešni nezaupnici vladi in propadu ideje, da bi Karl Erjavec postal novi premier, je večji padec doživela tudi njegova stranka DeSUS. Podpora ji je ob preračunu samo opredeljenih vprašanih z januarskih 3,9 padla na 1,8 odstotka in se je tako znašla na dnu ob koalicijski SMC.

Stranki DeSUS je javnomnenjska anketa Parsifala konec januarja ob preračunu na opredeljene vprašane namerila 5,7 odstotka podpore, v zadnjem mesecu pa je stranka upokojencev doživela velik padec.

Luka Mesec, Janez Janša in Tanja Fajon
Novice Zmeda tik pod vrhom: Ninamedia za SD, Mediana za Levico

Mediana opozarja: Ne nasedajte lažnim rezultatom

V preteklih dneh so se na družbenih omrežjih pojavili neresnični in prirejeni rezultati raziskave, ki naj bi jo Mediana izvedla za 24 ur. Takole je zapisala uporabnica Twitterja @WhiteWomanM, ki ima na svojem profilu zapisano, da je ponosna Slovenka, ženska, belka in desničarka. Njeno objavo, ki prikazuje višjo podporo vladnim strankam in nižjo opozicijskim, so nato delili številni politiki in tudi nekateri novinarji.

Na Mediani poudarjajo, da za Pro Plus že od leta 1995 izvajajo kontinuirano javnomnenjsko raziskavo volilnih preferenc in ocenjevanja dela politikov, rezultati pa so objavljani četrto nedeljo v mesecu.

"Podatki, ki so bili objavljeni na družbenih omrežjih, ne obstajajo in nikdar niso obstajali," je v sporočilu za javnost zapisala Janja Božič Marolt iz Mediane.

S Pro Plus pa so sporočili, da so vložili kazensko ovadbo zoper neznano osebo.

Javnomnenjsko anketo je inštitut Mediana naredil na vzorcu 710 oseb.

Ne spreglejte