Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 3. 2019,
19.51

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47

Natisni članek

evropske volitve SLS Marjan Podobnik Janez Janša Janez Janša SDS

Četrtek, 28. 3. 2019, 19.51

5 let

SDS in SLS na evropske volitve s skupno listo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,47
Janez Janša in Marjan Podobnik | Foto STA

Foto: STA

Za petek in soboto so napovedana razkritja list za evropske volitve še nekaterih strank. Ob tem sta za presenečenje poskrbeli SDS in SLS, ki imata po poročanju TVS na mizi predlog za skupno listo. Na listi bi bil tudi kandidat NLS. S presenečenjem pa naj v bi v petek postregli tudi v SAB, saj naj bi bila nosilka liste Angelika Mlinar.

V zadnjih dneh, tudi danes, so potekali intenzivni pogovori na ravni vodstev SLS in SDS, je poročala Televizija Slovenija (TVS). V SDS in SLS pa so jim po pogovorih potrdili možnost oblikovanja skupne liste. Predsednik SLS Marjan Podobnik je za televizijo potrdil, da sta se s prvakom SDS Janezom Janšo že dogovorila o večini vprašanj. Predsednika obeh strank bosta organom svojih strank v petek in soboto zjutraj tako predlagala, da stranki na volitvah nastopita s skupno listo. Tudi kandidate naj bi predstavili v soboto.

"Verjamem, da bodo tudi organi strank to potrdili," je dejal Podobnik. Pojasnil je, da bo zanesljivo kandidat na tej skupni listi njihov aktualni evroposlanec Franci Bogovič, glede na dogovor SLS z NLS o sodelovanju na volitvah pa je najverjetnejši drugi kandidat Franc Kangler. O dogovoru z Zelenimi Slovenije ni govoril.

Janša ne bo kandidiral

Prva tri mesta na listi naj bi vendarle zasedli dosedanji evropski poslanci SDS Romana Tomc, Milan Zver in Patricija Šulin (ne nujno v tem vrstnem redu). Najverjetneje bo Bogovič uvrščen na četrto mesto. Cilj obeh strank so vsaj trije mandati, je še poročala TVS, ki je dodala, da prvaka SDS zagotovo ne bo na listi.

Televizija je ob tem še ocenila, da bi lahko bil motiv za sodelovanje skrb o preveliki razpršenosti glasov na desnici, tudi po ustanovitvi nove stranke Dom. Prvak SDS Janša je te dni na Twitterju zapisal: "Legitimno, vendar škodljivo! DOM - Domovinska liga je nastala tik pred evropskimi volitvami. Vstopni prag za Evropski parlament je med 8 in 12 odstotki glasov. Sami presodite, komu koristijo in komu škodijo."

Na namere SLS in SDS se je na Twitterju odzval Matej Tonin, predsednik NSi, ki kot kaže ostaja pri samostojnem nastopu na volitvah. Zapisal je, da dogovor strank pozdravlja. "Njuna programska usklajenost je bila v zadnjem obdobju očitna, skupna lista je zato logično nadaljevanje. Vso srečo na volitvah! V Sloveniji EPP lahko računa na dober rezultat," je zapisal Tonin.

Na prejšnjih evropskih volitvah leta 2014 sta sicer s skupno listo nastopili NSi in SLS in dobili skupaj dva poslanca, in sicer Lojzeta Peterleta iz NSi in Franca Bogoviča iz SLS.

Avstrijska evroposlanka na listi pri Bratuškovi

Že v petek pa bodo predstavili svojo listo v stranki SAB. Kot je poročala POP TV, bo nosilka liste zamejska Slovenka in trenutna avstrijska evroposlanka Angelika Mlinar.

Ne spreglejte