Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 6. 2023,
12.10

Osveženo pred

10 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

interpelacija Danijel Bešič Loredan SDS

Ponedeljek, 26. 6. 2023, 12.10

10 mesecev, 1 teden

SDS bo ta teden vložila interpelacijo zoper ministra za zdravje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Danijel Bešič Loredan | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Poslanska skupina SDS bo še ta teden vložila interpelacijo zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana zaradi "vedno slabših razmer v zdravstvu ter serije neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju" ministra in predsednika vlade Roberta Goloba, so sporočili iz stranke.

S tem želijo pospešiti "razpravo o realnosti koalicijskih obljub ter sposobnosti aktualne vlade za reševanje najbolj perečih problemov v državi".

V največji opozicijski stranki so v zadnjih razpravah o zakonodajnih predlogih ministrstva za zdravje ministru očitali, da javno zdravstvo ne odgovarja na potrebe ljudi, prav tako menijo, da so nekateri predlogi zakonov pripravljeni brez širše razprave.

V poslanski skupini Svoboda ima po besedah Kozlovičeve Bešič Loredan za zdaj polno podporo

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič je v odzivu na napoved interpelacije zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana poudarila, da ima minister za zdaj njihovo polno podporo. Imel jo bo, dokler bo delil njihove vrednote in izvajal dogovorjen program, pravi. Premier Robert Golob pa je dejal le, da bo z odzivom počakal, da interpelacijo prebere.

Razloge za vložitev interpelacije je v izjavi za medije danes pojasnila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec. "Zaradi vse slabših razmer v zdravstvu, ki ga je povzročil tudi interventni zakon, je omajano pacientovo zaupanje v zdravstvenega ministra," je poudarila.

Interventni zakon, ki je omogočil plačilo vseh izvedenih zdravstvenih storitev, po oceni SDS "slabi javno zdravstvo, povzroča bohotenje zasebnega zdravstva in s tem poglablja tudi razlike med državljani na tiste, ki si zdravstvene storitve lahko plačajo, in na tiste, ki žal čakajo v državnem zdravstvu na boljše čase".

Na ministrstvu za zdravje so za STA povedali, da je ministrov odziv pričakovati, ko bo prejel besedilo interpelacije. | Foto: Ana Kovač Na ministrstvu za zdravje so za STA povedali, da je ministrov odziv pričakovati, ko bo prejel besedilo interpelacije. Foto: Ana Kovač

V NSi menijo, da SDS z interpelacijo dela uslugo Bešiču Loredanu

V poslanski skupini NSi menijo, da SDS z napovedano interpelacijo ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu dela uslugo, "ker ga bo koalicija zagotovo zaščitila", je v izjavi za medije dejala poslanka Iva Dimic. Z vsebino interpelacije sicer še niso seznanjeni.

Kot je dodala Iva Dimic, v NSi sicer ocenjujejo, da Bešič Loredan po enem letu "nima kaj dosti pokazati, tako da je vredno razmisleka, ali se s tega mesta poslovi in reševanju zdravstva prepusti nekomu, ki bo znal zadeve postaviti na pravo mesto".

Ministru očitajo tudi neizpolnjevanje lastnih obljub in časovnic. "Interpelacija je tudi priložnost za samorefleksijo koalicijskih poslancev, ki so mu dali mandat za ministra in ki so konec koncev tudi v januarju podpisali koalicijsko zavezo na področju zdravstva, za katero danes vidimo, da se ne uresničuje," je dejala poslanka Godec.

Ob tem je izpostavila rok za oblikovanje zdravstvenega plačnega stebra, ki se izteče konec meseca. Po njenih besedah je nekaj dni pred tem jasno, da jim tega ne bo uspelo izpolniti. Spomnila je, da je minister dal jasno vedeti, da če to ne bo izpolnjeno, bo tudi prevzel odgovornost.

Prav tako ocenjujejo, da se na ministrstvu ne ukvarjajo s "sržjo problema v zdravstvu", Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Po njenih besedah so bili v SDS celo pripravljeni podpreti spremembe ZZZS, ki so bile napovedane, a kot ugotavljajo, teh očitno ne bo.

Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: Tej nalogi se ne bomo mogli izogniti
zdravnik
Novice Dodatno mesto za specializante družinske medicine
Danijel Bešič Loredan
Novice Bešič Loredan: Vlada bo podaljšala uredbo za zamrznitev višine premije dopolnilnega zavarovanja
Ne spreglejte