Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2013,
7.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

SD interpelacija Žiga Turk

Torek, 19. 2. 2013, 7.05

7 let, 12 mesecev

SD vložila interpelacijo zoper ministra Turka (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poslanska skupina SD je vložila interpelacije zoper ministra za izobraževanje Žigo Turka. Interpelacijo je javnosti predstavila poslanka Majda Potrata. SDS: Pobalinski način rušenja vlade in države.

SD je o vložitvi interpelacije na Twitterju zapisala, da so poslanci v letu dni na ministra Turka ali vlado še pred interpelacijo naslovili kar 75 pobud in vprašanj o njegovem delu. Potrata pa je med drugim dejala: "Čeprav se minister počuti kot "poskusni zajček", poudarjam, da Socialni demokrati nasprotujemo vsakršnim poskusom na živih živalih."

Interpelacija tudi preizkus podpore vladi Pojasnila je, da je interpelacija zoper ministra pripravljena strokovno in na podlagi argumentiranih dejstev, temelji na osmih točkah, s katerimi so zajeta vsa področja iz njegovih pristojnosti. Govorijo o neizpolnjevanju posameznih nalog in o ravnanjih v nasprotju s predpisi in zakoni, je pojasnila. "Največja očitka SD ministru Žigi Turku sta zagotovo razgradnja javnega šolstva in njegov popoln neposluh do področja kulture," je pojasnila Potrata.

Izpostavila je, da je Turk kot superminister na več področjih deloval nestrokovno, brez občutka za potrebe zainteresirane skupin. Prepričana je, da bo interpelacija pravi preizkus, kdo v državnem zboru sploh še podpira "zgrešeno enoletno politiko superministra" Turka in kdo je proti. V SD Verjamejo, da se bo ob tej interpelaciji tudi pokazalo, kdo podpira vlado Janeza Janše in kdo je v resnici proti.

Z zelo resno mišljeno interpelacijo dajejo poslancem priložnost, da celovito razmislijo o delu in odločitvah ministra. Pojasnila, da so v SD do 14. ure čakali na odgovore poslanskih skupin, ki so jim poslali vabilo k sopodpisu interpelacije, a pisnega odgovora od nobene niso prejeli.

"Turk ni spoštoval volje DZ" V prvi od osmih točk interpelacije poslanci SD ministru Turku očitajo politično odgovornost, da kot minister "deluje v nasprotju z javnim interesom, kot ga na področjih iz njegove pristojnosti opredeljujejo normativni akti". Čas njegovega ministrovanja ocenjujejo kot "leto diktata neutemeljene vzgojne, izobraževalne, znanstvene, kulturne in športne politike".

Turk naj bi poleg tega ogrožal pravico do kakovostnega in dostopnega sistema javne vzgoje in izobraževanja. Njegovo ravnanje predlagatelji opisujejo kot "nastavke za pospešeno privatizacijo javnega dobrega - znanja", tudi sicer pa mu na več mestih očitajo, da zasebnemu daje prednost pred javnim. Opuščal naj bi tudi skrb za zagotavljanje pogojev za ustvarjanje, posredovanje in varovanje kulturnih dobrin. Predlagatelji interpelacije Turku posebej očitajo "neupravičeno ukinitev" Slovenskega kulturno-informacijskega centra Skica na Dunaju. Obenem poslanci SD ministru oporekajo, da še vedno ni uresničena odločba ustavnega sodišča iz leta 2011. Gre za del zakona o visokem šolstvu, ki se nanaša na financiranje univerz.

Interpelacija Turku tudi očita, da ni spoštoval volje DZ, izražene s podporo dopolnilu poslancev SD k proračunu za leto 2013, ki je dejavnosti visokega šolstva namenila dodatnih 16 milijonov evrov. Po oceni predlagateljev je namreč Turk s tem, ko je dejal, da bodo sredstva namenjena pomladitvi visokošolskega in raziskovalnega prostora, "prvič napovedal nenamensko porabo sredstev". Hkrati naj bi minister Turk kršil resolucijo o normativni dejavnosti, pri čemer predlagatelji med drugim izpostavljajo način sprejemanja novele zakona o visokem šolstvu. Pri slednji je namreč z utemeljitvijo o domnevnem preteku veljavnosti akreditacije visokošolskih programov ministrstvo skušalo "prikriti nastavke za korenito reformo visokošolskega izobraževanja".

Poleg tega naj bi vzpostavljal okolje, ki predstavlja izrazito tveganje za nastanek nasprotja interesov. Pri tem predlagatelji med drugim navajajo, da je vlada marca lani za v. d. direktorja direktorata za šport imenovala Draga Balenta, ki pa je vse do decembra lani obenem ostal tudi direktor Fundacije za financiranje športnih organizacij. Turkova dejanja po oceni predlagateljev tudi "ogrožajo institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost Radiotelevizije Slovenija" (RTVS). Poslance SD sta v tem kontekstu med drugim zmotila znižanje rtv-prispevka in po njihovem prepričanju nezakonita razrešitev članov nadzornega sveta RTVS.

V več poslanskih skupinah odločajo o podpori interpelaciji Poslanci PS so o podpori razpravljali danes. Na omrežju Twitter so objavili besede poslanca Janija Möderndorferja, da PS interpelacijo podpira, sopodpisniki interpelacije pa ne bodo. DL o podpori še odloča, DeSUS pa se bo o tem odločal v sredo. SLS interpelacije ne bo podprla. Vodja poslancev DL Rihard Braniselj je sicer v ponedeljek dejal, da so začudeni nad tako potezo predlagateljev interpelacije. Po njegovem mnenju je namreč največja težava te vlade premier. V SLS se ne strinjajo z vsebino interpelacije. Napovedali so sicer, da bodo podprli vse poteze, ki bi vodile do predčasnih volitev, vendar interpelacija ministra po njihovem mnenju ne vodi do tega cilja.

Poslanci DeSUS se bodo glede podpore interpelaciji dokončno odločili v sredo na seji poslanske skupine. Kot je pojasnil vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, se bolj nagibajo k temu, da bi interpelacijo podprli. Tako je minuli teden ocenil že prvak DeSUS Karl Erjavec. V NSi se bodo do interpelacije opredelili, ko bo dejansko vložena.

Lukšič: Pod Turkovim ministrovanjem prihaja do razgrajevanja javnega šolstva Predsednik SD Igor Lukšič je pred tednom dni ob napovedi interpelacije pojasnil, da so se za ta korak odločili, ker pod Turkovim ministrovanjem prihaja do razgrajevanja javnega šolstva, razgrajevanja pogojev za delo na področju visokega šolstva, razgrajevanja športa in zanemarjanja kulture.

Minister Turk pa se je na napoved SD-ja odzval na družbenem omrežju Twitter. Zapisal je, da zdaj ne bo samo strelovod, pač pa "še poskusni zajec za oceno podpore vladi".

Ne spreglejte