Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 7. 2024,
18.54

Osveženo pred

2 dneva, 1 ura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

slovenski jezik SAZU

Torek, 2. 7. 2024, 18.54

2 dneva, 1 ura

SAZU predlaga spremembo člena o učnih jezikih v novem zakonu o visokem šolstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
stavba SAZU | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) meni, da imajo slovenski študentje, ki študirajo na slovenskih visokošolskih zavodih, pravico do izobraževanja v slovenskem jeziku, pri čemer smiselne izjeme določa zakon. V ta namen SAZU predlaga, da bi bilo treba 15. člen novega zakona o visokem šolstvu, ki je v javni obravnavi, spremeniti.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je 15. člen predloga novega zakona o visokem šolstvu, ki bo v javni obravnavi do 24. julija, po oceni SAZU v izhodišču dober, vsebuje pa nekaj določil, ki izhodišče izničujejo.

Izhajajoč iz stališča SAZU o učnih jezikih v visokošolskih zavodih iz leta 2016 imajo slovenski študentje, ki študirajo na slovenskih visokošolskih zavodih, pravico do izobraževanja v slovenskem jeziku, pri čemer smiselne izjeme določa zakon. Da bi dosegli ta namen, bi bilo treba 15. člen predlaganega zakona spremeniti v treh podrobnostih, ki se nanašajo na formulacijo "večje število tujih študentov", financiranje izvajanja študijskih programov v tujem jeziku in na učni jezik, so prepričani na SAZU.

Formulacija "večje število tujih študentov" ni jasna, zato se interpretira poljubno in omogoča anomalije. V praksi zadnjih desetletij se je tako pokazalo, da se kot "večje število tujih študentov" pojmujejo tudi trije neslovenski, zaradi katerih je moralo 30 slovenskih študentov poslušati slovenskega predavatelja v angleščini, so pojasnili.

V SAZU predlagajo, da se v nov zakon zapiše, da se izvajanje v tujem jeziku ne financira iz javnih sredstev. "Praksa je pokazala, da študijske programe v angleščini vpisujejo predvsem tisti študentje, ki se nameravajo po končanem izobraževanju zaposliti v tujini. Ker beg možganov ni v interesu slovenske države, naj se izobraževanje, ki ga spodbuja, ne financira iz javnih sredstev," so zapisali v obrazložitvi.

Prvi odstavek 15. člena jasno pove, da je učni jezik v slovenskih visokošolskih zavodih slovenski. Drugi odstavek določa smiselne izjeme tega določila, tretji pa govori o izjemah k izjemam, kar po navedbah SAZU deluje neresno. Hkrati uzakonja nespametno obvezo, da bi morala biti študentu, ki denimo študira francoski jezik in književnost, študijska gradiva na voljo v slovenščini, kar po mnenju SAZU resnično nima nobenega smisla, zato predlagajo, da se tretji odstavek v celoti črta.

Predlog je SAZU med drugim posredoval predsedniku vlade Robertu Golobu, predsednici republike Nataši Pirc Musar in predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič.

Ne spreglejte