Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 2. 2016,
15.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Miha Mazzini

Sreda, 3. 2. 2016, 15.00

8 let

SAZOR je treba izboljšati. Poslovodstvo dobi 80 %, avtorji in založbe samo 20 % zbranih sredstev.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

»V članku z naslovom "Boj za sadove slovenske ustvarjalnosti", je avtor Miha Mazzini navedel več nepreverjenih dejstev, ki ne držijo. Vsebina prispevka, brez podlage v dejstvih, namiguje, da naj bi g. Rok Kvaternik avtorju očital prejemanje dohodka v znesku 3000,00 EUR mesečno za njegovo delo v upravnem odboru SAZOR GIZ. Nadalje družbi Založba Rokus Klet, d.o.o., oz. njeni direktorici očita poskus sovražnega prevzema SAZOR GIZ-a. V kolikor bi avtor prispevka zasledoval cilj objektivnega poročanja, v interesu javnosti, bi moral dejstva preveriti, pa jih ni. Ker je določene okoliščine, pomembne za objektivno razumevanje zadeve, izpustil, jih pojasnjujemo v nadaljevanju.

Ne drži, navedba, da je g. Rok Kvaternik g. Mazziniju očital prejemanje 3000,00 EUR neto mesečno. V dosedanjih dopisih, namenjenih članom SAZOR GIZ, se je prejemanje navedenega zneska omenjalo zgolj in izključno za g. Zamana, predsednika upravnega odbora SAZOR GIZ. Navedeno je potrjeno s finančnimi podatki samega združenja SAZOR GIZ, kar je bilo docela nedvoumno navedeno v obeh dopisih članom SAZOR GIZ. Za g. Zamana je tako SAZOR GIZ do danes nakazal 500.000,00 EUR prihodkov bruto za njegovo opravljanja funkcije vodje poslovodstva SAZOR GIZ. Gre za denar, ki bi ga lahko prejeli člani združenja. Drugem dopisu je bilo glede g. Mazzinija izrecno navedeno, da mu je SAZOR GIZ za opravljanje njegovega dela nakazoval cca. 15.000 EUR bruto na leto. Vsaka možnost zamenjave v znesku prejetih sredstev med g. Mazzinijem in g. Zamanom je s tem izključena.

Ne drži, da se bo 11. februarja na 5. Izredni skupščini SAZOR GIZ odločalo o "predlogu Roka Kvaternika", da naj bi nadomestila iz naslova avtorskih pravic delile založbe. Tega ni na dnevnem redu skupščine (ta je objavljen na www.sazor.si), tega članica združenja SAZOR GIZ, Založba Rokus Klett, d.o.o., (in ne g. Kvaternik, ki ni član), ni niti predlagala, niti to ne bi bilo možno v skladu s pravili združenja SAZOR GIZ.

Docela neresnična je navedba, da bi naj družba Založba Rokus Klett, d.o.o., kar prevzela dejavnosti združenja SAZOR GIZ. Za takšno navedbo avtor nima nobenih dokazov niti opore v znanih dejstvih. Predsedniku nadzornega odbora, g. Slavku Preglu, je bilo s strani članstva združenja SAZOR GIZ nedvoumno predočeno, da se mora vodja poslovodstva izbrati na osnovi javnega razpisa, kar je znano tudi avtorju prispevka. G. Rok Kvaternik ne želi in ne bo predlagal »svojega« kandidata za vodjo poslovodstva združenja.

V celoti je netočen podatek o tem, da naj bi med družbeniki - avtorji - združenja SAZOR GIZ bili tudi avtorji družbe Založba Rokus Klett, d.o.o.. Prav nasprotno - večina avtorjev, ki je zaupala zastopanje družbi Založba Rokus Klett, d.o.o., je iz vrst literarnih avtorjev in ne avtorjev učbenikov (ki jih izdaja omenjena založba). Založba Rokus Klett, d.o.o., se bori tudi za pravice avtorjev učbenikov, ki pa na žalost sploh niso uspeli postati člani združenja SAZOR GIZ saj je zaradi nevestnega dela poslovodstva vpis njihovega članstva v Ajpes blokiran že kar nekaj časa.«

Ne drži navedba avtorja 'založba Rokus ima v nadzornem odboru SAZOR-ja svojo direktorico kot predstavnico in se je z vsem storjenim strinjala'. Direktorica družbe Založba Rokus Klett, d.o.o., je članica v nadzornem odboru SAZOR GIZ zadnje eno leto in je kot nadzornica dobila možnost vpogleda v pogodbe poslovodstva in ostale stroške, ter točne finančne podatke postopoma, na podlagi svojih zahtev. Pred tem zaradi odsotnosti finančnih podatkov ni mogla vedeti, kakšne plače si izplačuje poslovodstvo niti, da je za stroške poslovodenja potrošeno več kot 80% vseh pobranih sredstev! Opozoriti velja, da so zapisniki nadzornega odbora javni in jih lahko vsakdo prebere in si tako ustvari mnenje, da se direktorica z večino stvari v zvezi s poslovanjem oz. poslovodstvom SAZOR GIZ ni strinjala.«

Založba Rokus Klett, d.o.o., zanjo direktorica Maruša Marija Kmet Rok Kvaternik, osebno

Ne spreglejte