Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 8. 2021,
22.09

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

70

Natisni članek

Evropska komisija ukrepi nasprotovanje italija humanitarna pomoč Afganistan Janez Janša Janez Janša David Sassoli

Nedelja, 22. 8. 2021, 22.09

2 leti, 8 mesecev

Janša proti koridorjem za begunce iz Afganistana, Sassoli pozval k solidarnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,64

70

Janez Janša | "Ne bomo dovolili, da se ponovi strateška napaka iz leta 2015," pravi predsednik vlade Janez Janša. | Foto STA

"Ne bomo dovolili, da se ponovi strateška napaka iz leta 2015," pravi predsednik vlade Janez Janša.

Foto: STA

Premier Janez Janša je na Twitterju zatrdil, da EU ne bo odpirala nobenih evropskih "humanitarnih" oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan. "Slovensko predsedstvo ne more govoriti v imenu Evropske unije glede Afganistana," je v odzivu dejal predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. Janšo je pozval, naj o tem razpravlja z evropskimi institucijami.

"Naše institucije si prizadevajo ugotoviti, kakšna solidarnost bi bila potrebna za vse, ki jih ogroža novi afganistanski režim, in ne le za Afganistance, ki so sodelovali z nami," je po poročanju STA dejal David Sassoli v izjavi za italijansko Rainews24 ob robu srečanja v Riminiju.

Janša: Napake ne bomo ponovili 

Janez Janša je na Twitterju zatrdil, da EU ne bo odpirala nobenih evropskih "humanitarnih" oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan. "Ne bomo dovolili, da se ponovi strateška napaka iz leta 2015. Pomagali bomo zgolj posameznikom, ki so pomagali nam med operacijo Nata. In članicam EU, ki varujejo našo zunanjo mejo," je zapisal.

"Premierja Janšo vabimo, naj o tem razpravlja z evropskimi institucijami. Tako bomo lahko sklenili, kakšni naj bodo naši naslednji koraki. Vse države članice se počutimo vpletene v položaj v Afganistanu in jasno je, da moramo pokazati solidarnost," je dejal Sassoli. | Foto: Reuters "Premierja Janšo vabimo, naj o tem razpravlja z evropskimi institucijami. Tako bomo lahko sklenili, kakšni naj bodo naši naslednji koraki. Vse države članice se počutimo vpletene v položaj v Afganistanu in jasno je, da moramo pokazati solidarnost," je dejal Sassoli. Foto: Reuters

Janez Janša
Novice Janša: EU ne bo odpirala migracijskih koridorjev za Afganistan

Po Sassolijevi izjavi pa je Janša na Twitterju poudaril, da je na članicah EU, da se odločijo, ali želijo sprejeti še en migracijski val. "Trenutno pa nimamo niti konsenza niti kvalificirane večine, pravzaprav nobene večine sploh glede vprašanja, kaj storiti. In mi že izražamo solidarnost s tistimi, ki so delali z nami," je še zapisal Janša.

Italijanska levica pozvala k ukrepanju proti Janši

Janševa izjava je odmevala tudi v Italiji. Predstavniki italijanske levice so po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa pokazali nestrinjanje z Janšo in pozvali h konkretnim ukrepom proti njemu. Poslanec italijanske poslanske zbornice Piero Fassino je poudaril, da se o Janševi izjavi ni razpravljalo ali odločalo na nobenem evropskem forumu in da je v očitnem nasprotju s humanitarno zavezo, ki so jo sprejeli voditelji glavnih evropskih držav.

Afganistan
Novice Biden o Afganistanu: Naš namen nikoli ni bil izgradnja države #video
Dimitrij Rupel
Mnenja Dimitrij Rupel: To je tako, kot če bi slovenska vlada 25. junija 1991 pobegnila v Avstrijo
Ašraf Gani
Novice Afganistanski predsednik se je zatekel v Združene arabske emirate #video

 

Ne spreglejte