Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 9. 2018,
15.01

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

19

Natisni članek

vlada ministrstvo za javno upravo Marjan Šarec Tugomir Kodelja

Sreda, 5. 9. 2018, 15.01

5 let, 7 mesecev

Šarec že zamenjal prvega kandidata za ministra #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

19

Predsednik vlade Marjan Šarec bo za ministra za javno upravo namesto Tugomirja Kodelje predlagal drugega kandidata, so sporočili iz LMŠ. Na Kodeljo se je po torkovem zaslišanju v državnem zboru vsul plaz kritik, češ da kandidat za ministra za javno upravo slabo pozna področje, ki bi ga moral pokrivati kot minister.

Tugomir Kodelja se je matičnemu odboru v državnem zboru predstavil v torek, ko so člani njegovo predstavitev z desetimi glasovi za in petimi proti ocenili kot ustrezno. Pred odborom je dejal, da je njegova vizija moderna, učinkovitejša in bolj vitka javna uprava, vendar ne v smislu samega zmanjševanja, saj smo primerljivi z drugimi državami članicami EU.

Kodelja zavrnil očitke o nekompetentnosti

Očitke o nekompetentnosti za ministrski položaj, ki so se pojavili v nekaterih medijih, je Kodelja zavrnil. Zagotovil je, da bodo z delom pokazali zadostno mero znanja in kompetenc, kar bo omogočilo strokovno opravljanje nalog za izboljšanje javne uprave.

Poslanci so ugotavljali, da Kodeljo, če bo minister za javno upravo, čaka zahtevno delo, med drugim tudi soočanje z zahtevami sindikatov javnega sektorja. Poslanci so od kandidata želeli konkretne odgovore, a je Kodelja večinoma ostal pri bolj splošnih opredelitvah.

Tugomir Kodelja se je v državnem zboru predstavil v torek, ko so člani njegovo predstavitev z desetimi glasovi za in petimi proti ocenili kot ustrezno. | Foto: STA , Tugomir Kodelja se je v državnem zboru predstavil v torek, ko so člani njegovo predstavitev z desetimi glasovi za in petimi proti ocenili kot ustrezno. Foto: STA ,

Iz LMŠ pa so danes sporočili, da se je Šarec odločil, da bo za ministra za javno upravo predlagal drugega kandidata. Ime novega kandidata bodo po napovedih iz stranke razkrili predvidoma

Predsednik odbora Zvonko Černač (SDS) je Kodelji svetoval, naj, če s področjem ni podrobneje seznanjen, raje pove, da se bo poučil in konkretneje odgovoril po prevzemu ministrske funkcije. Med svojo predstavitvijo je bil Kodelja tudi nekoliko samokritičen, ko je govoril o tem, da v javnem sektorju vsi niso odlični. "Vsi nismo odlični. Jaz zagotovo danes ne," je poudaril.

Banka Slovenije
Novice V LMŠ prva izbira za guvernerja Bošnjak, v SDS ne podpirajo nikogar #video

Do Kodelje kritični tudi predstavniki sindikatov javnega sektorja

Branimir Štrukelj | Foto: STA , Foto: STA , Do Kodelje so bili po torkovem zaslišanju v državnem zboru kritični tudi predstavniki sindikatov javnega sektorja. "Na neki točki je gospod Kodelja povedal, da je vlada pripravljena skleniti stavkovni sporazum, kar razumem kot pozitivno opredelitev kandidata za ministra in najpomembnejšo točko, ki jo je bilo sicer težko izluščiti iz relativno slabo organiziranega nastopa," je pojasnil glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj in dodal, da Kodelja ne pozna plačnega sistema v javnem sektorju.

Po mnenju Štruklja je umik kandidata racionalna poteza predsednika vlade Šarca. Kdo bi lahko bil novi kandidat, Štrukelj ne ve. Upa pa, da bodo našli nekoga, ki bo "kvalificiran za najbolj zahtevno nalogo ministra za javno upravo, to so pogajanja s sindikati". Spomnil je, da so nekateri sindikati v stavki in da vsi zaposleni v javnem sektorju pričakujejo, da se bodo pogajanja nadaljevala takoj po oblikovanju nove vlade in da bodo uspešno zaključena z izboljšanjem plač.

"Ne morem si ustvariti drugačnega vtisa kot to, da je njegovo poznavanje področja, ki naj bi ga vodil, izjemno slabo. Gre za zahtevno področje, za vodenje zelo zahtevnega aparata, če govorimo o celotnem javnem sektorju. Brez poznavanja tega področja kot minister ne bo mogel sprejemati pomembnih odločitev," je o Kodelji dejal predsednik sindikata Pergam Jakob Počivavšek, ki vodi drugo pogajalsko skupino sindikatov javnega sektorja.

Ne spreglejte