Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 12. 2019,
17.44

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,54

30

Natisni članek

TEŠ 6 Marjan Šarec podnebna konferenca

Četrtek, 12. 12. 2019, 17.44

4 leta, 4 mesece

Šarec: Zapiranje Teša bo veliko stalo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,54

30

Slovenija na področju podnebne politike spada med ambicioznejše države, a bo treba doma še veliko narediti, čakajo nas zahtevne naloge, je poudaril premier Marjan Šarec ob prihodu na vrh EU. Brez zaprtja Teš 6, ki nam daje 25 odstotkov energije, ne bo mogoče doseči ogljične nevtralnosti, je ponazoril in opozoril, da bo zapiranje Teš veliko stalo.

Šarec ni želel ugibati o možnosti dogovora o cilju podnebne nevtralnosti do leta 2050, ki ga bodo danes poskušali doseči voditelji članic EU. "Dobro bi bilo, če bi se uskladili o agendi 2050 glede podnebnih sprememb," je dejal.

Slovenija po njegovih besedah zagovarja cilj ogljične nevtralnosti do leta 2050. O vprašanju Teš 6 pa je dejal, da so zaradi tega tudi začeli razpravo o jedrski energiji in morebitni gradnji drugega bloka nuklearke, saj da je to za Slovenijo poleg obnovljivih virov edina vzdržna rešitev.

Izkoristiti je treba vse obnovljive vire, ki so na voljo, in jedrsko energijo, s čimer bi dosegli energetsko neodvisnost Slovenije. Obenem pa si je treba prizadevati za zmanjševanje porabe energije, to je bistveno, je pojasnil.

Podnebna konferenca v Madridu bi se lahko zavlekla

Podnebna konferenca Madrid | Foto: STA , Foto: STA , Podnebna konferenca v Madridu bi se lahko zavlekla, je bilo danes mogoče slišati v španski prestolnici. Uradno naj bi se končala v petek popoldne, a nekateri delegati pravijo, da bi se lahko podaljšala pozno v noč ali še dlje. S tem bi se nadaljevala praksa, že videna na številnih predhodnih podnebnih konferencah. Uspeh pogajanj je sicer še pod vprašajem.

Nemški pogajalec Karsten Sach z dolgoletnimi izkušnjami je za nemško tiskovno agencijo dpa danes menil, da se konferenca COP25 v Madridu ne bo končala v petek popoldne. Dodal je, da se niti ne spomni, kdaj se je takšna konferenca končala po urniku.

Program predvideva, da bodo predstavniki skoraj 200 držav svoje delo v Madridu sklenili ob 18. uri. A nekatere roke so že podaljšali, je pojasnil Sach in menil, da se bo konferenca končala "enkrat v noči na soboto".

Ne spreglejte