Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 6. 2024,
20.57

Osveženo pred

4 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,86
dan državnosti Marjan Šarec

Natisni članek

Sobota, 22. 6. 2024, 20.57

4 tedne, 1 dan

Šarec na Kumu poudaril pomen domoljubja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,86
Marjan Šarec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Na Kumu je danes potekala osrednja zasavska slovesnost v počastitev dneva državnosti in 33. obletnice letalskih napadov na tamkajšnji oddajnik RTV Slovenija med osamosvojitveno vojno. Obrambni minister Marjan Šarec je poudaril pomen domoljubja, so prek družbenega omrežja X sporočili z ministrstva za obrambo.

"Domoljubje je pravica in dolžnost vsakega izmed nas. Bodimo ponosni na svojo državo. To smo dolžni tistim, ki so zanjo dali svoja življenja," je dejal Marjan Šarec.

Dodal je, da je Slovenska vojska ponosna naslednica tedanje Teritorialne obrambe in naše slavne vojaške tradicije iz preteklosti. "Je eden izmed največjih branikov naše samostojnosti. Prav je, da ji namenjamo sredstva in jo moderniziramo," je poudaril.

Dan po tem, ko je Slovenija 26. junija 1991 razglasila samostojnost, je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) začela vojaški napad. Drugi dan spopadov, 28. junija 1991, so letala JLA napadla letališče Brnik (današnje Letališče Jožeta Pučnika), oddajnike Radiotelevizije Slovenija na Krimu, Kumu, Boču in Nanosu ter karavanški predor, Kočevsko Reko in Mursko Soboto. 2. julija so oddajnik na Kumu napadli znova, prav tako oddajnika na Nanosu in v Domžalah.

Prvi napad na Kum je povzročil gmotno škodo, v njem pa je bilo ranjenih osem pripadnikov 136. voda teritorialne obrambe.

Cilj napadov JLA na oddajnike je bil onemogočiti televizijski in radijski signal ter tako preprečiti informiranje ljudi doma in v tujini o dogajanju v Sloveniji. Cilj je bil tudi onemogočiti komunikacijo teritorialni obrambi, saj je prek nekaterih oddajnikov potekala tudi vojaška komunikacija, med njimi tudi prek oddajnika na Kumu. Skupna škoda zaradi napadov na oddajnike je bila takrat ocenjena na deset milijonov takratnih nemških mark.

Lojze Peterle
Novice Lojze Peterle je povedal, kaj si misli o Milanu Kučanu
Robert Golob
Novice Golob: Državnost ni dokončno dejstvo, je sklop večnih prizadevanj za boljše življenje
Proslava ob dnevu državnosti
Novice Pahor: Če bomo povezana in solidarna skupnost, nam je skoraj vse dosegljivo #video
Trst
Novice Največja slovenska skrivnost
Slovenost ob razglasitvi slovenske samostojnosti
Novice Vojna napoved Sloveniji
Ne spreglejte