Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Nedelja,
2. 8. 2020,
20.30

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

7

Natisni članek

Ribnik Tivoli MOL Ljubljana Tivoli ribnik

Nedelja, 2. 8. 2020, 20.30

3 leta, 8 mesecev

Ribnik v Tivoliju bodo obnovili. Kaj bo novega?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

7

Ribnik Tivoli bajer | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Priljubljena ljubljanska točka za oddih v naravi, park Tivoli, bo jeseni doživela manjšo obnovo. Ribnik Tivoli, ki je ob Čolnarni in parku za otroke, bodo jeseni očistili lokvanjev, ki so se razrasli čez velik del ribnika.

Ribnik Tivoli ima že dolgo zgodovino. Nastal je leta 1880, ko je občina naročila izkop približno meter globoke, 50 metrov široke in 150 metrov dolge luknje, ki so jo nato napolnili z vodo.

Občina zdaj načrtuje obnovo ribnika oziroma tivolskega bajerja, kot mu tudi pravijo, saj so se v njem pretirano razrasli lokvanji, ki prekrivajo že dve tretjini vodne površine in zmanjšujejo vrednost kisika v vodi. Če je koncentracija kisika v vodi zelo nizka, lahko tudi poginejo ribe.

Skiro, električni skiro, skiroji
Novice E-skiroji v Ljubljani: kam sta izginila ponudnika?

Zmanjšali bodo lokvanje in odstranili mulj

Ribnik Tivoli bajer | Foto: STA , Foto: STA , "V sklopu raziskav bodo opravljene predvsem meritve globine vode in debeline sedimentov, izvajali se bodo sondiranje dna in popis vrstne sestave lokvanjev ter periodično snemanje zarasti ribnika med rastno sezono, ki traja do jeseni," o podrobnosti del odgovarjajo na občini.

Dodajajo, da bodo v okviru vzdrževalnih del odstranili pretirano zarasle lokvanje, ki jih bodo obdržali v znatno nižjem številu, sicer bo vodna površina povsem prekrita. Odstranili bodo tudi mulj, ki se je v zadnjih letih nabral predvsem na južni strani ribnika.

Schellenburg
Novice Luksuz v središču Ljubljane: najdražje stanovanje prodano za vrtoglavo ceno #foto

Včasih vožnja s čolni in drsanje

Na tivolskem ribniku so se v njegovih začetkih poleti vozili s čolni, pozimi je bil priljubljeno drsališče, ob čolnarni pa je ob ribniku stal še paviljon. V začetku je bil ribnik v upravljanju drsalnega društva Laibacher Eislaufverein, leta 1906 pa je upravljanje prevzela občina. Prostore, kjer so bili čolni, so pozneje preuredili in zdaj v njih deluje slaščičarna, še vedno pa je obdržala ime po dejavnosti – Čolnarna.

Drsanje na ribniku Tivoli leta 1909. | Foto: Arhiv zbiratelja razglednic Zmaga Tančiča Drsanje na ribniku Tivoli leta 1909. Foto: Arhiv zbiratelja razglednic Zmaga Tančiča

Kot je pred leti za Siol.net povedala arhitekta in muzejska oblikovalka Mojca Turk Avsec iz Muzeja novejše zgodovine Slovenije, okolica ribnika ni bila vedno tako bohotna, zelena in zaraščena.

Park Tivoli je imel, kot pričajo spomini, vezani na dogajanje in aktivnosti ob njem, od nekdaj več učinkov. Z zelenim območjem v mestu ekološkega, z vsem preostalim, kar se je spletlo v njem in se dogaja tudi danes, pa tudi družabnega in družbenega. Že v Kraljevini Jugoslaviji je veljal za najlepši park v deželi, če ne celo v regiji.

Več o zgodovini ribnika Tivoli:

Trendi Ljubljanski kraj, kjer so se nekoč vozili s čolni, ribarili in se družili

Pogled na tivolski ribnik leta 1912 | Foto: Arhiv zbiratelja razglednic Zmago Tančiča Pogled na tivolski ribnik leta 1912 Foto: Arhiv zbiratelja razglednic Zmago Tančiča

Ribnik Tivoli je v okviru Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib leta 1984 postal zavarovano območje, kar prinaša določene omejitve, zato čolnarjenje in ribolov nista dovoljena. Izjema je izlov tujerodnih vrst.

Ne spreglejte