Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 4. 2011,
15.56

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Velenje reševalci

Torek, 5. 4. 2011, 15.56

5 let, 8 mesecev

Reševalci: Prepričevali smo že prepričane, uradnim poročilom ne verjamejo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tudi skupni sestanek reševalcev, županov in vodstva zdravstvenega doma Velenje ni prinesel želenih rezultatov. Bojan Kontič je zato ministru Marušiču predlagal nadzor na delom ZD Velenje.

"Od sestanka smo seveda razmeroma veliko pričakovali, a smo že na začetku doživeli hladen tuš. Direktor Jože Zupančič je predstavil kar nekaj pisem direktorjev ali strokovnih direktorjev sosednjih bolnišnic o tem, da so naši bolniki dobro oskrbljeni. Pri tem pa je seveda namenoma zavajal vse prisotne, ker je govoril o urgentni medicini, ne o opravljanju reševalnih prevozov brez spremstva.

O nepravilnem in strokovnem nevarnem izvajanju nujnih in nenujnih reševalnih prevozov ni povedal nič. Urgentna medicina je v našem zavodu dobra, izvajanje reševalnih prevozov v delu brez spremstva, ko je to potrebno, pa izredno nevarno in strokovno nepravilno početje. To je ugotovila uradna inštitucija – Zbornica zdravstvene nege Slovenije," sta v sporočilu za javnost o včerajšnjem sestanku med župani treh občin, direktorjem ZD Velenje in predstavniki reševalne službe zapisala Janez Kramar in Tahi Globačnik iz Iniciativnega odbora za ureditev razmer v reševalni službi.

Različnih stališč niso zbližali Različnih stališč predstavnikom Iniciativnega odbora za ureditev razmer v reševalni službi Zdravstvenega doma Velenje in vodstvu Zdravstvenega doma Velenje na sestanku ni uspelo zbližati, ugotavlja tudi velenjski župan.

"Direktor je v odgovoru županu navajal netočna in žaljiva dejstva, češ da je vse zgodilo zaradi užaljenosti nekdanjega vodje reševalne službe, da reševalci namenoma kvarijo avtomobile in da je celo izginjala uradna dokumentacija. Mi odgovarjamo; nekdanji vodja toži delodajalca zaradi poslovnega razloga odpovedi delovne pogodbe, trenutno je tožba na višjem sodišču. Zanimivo je dejstvo, da vseskozi opozarjamo, že od leta 2009, na enake nepravilnosti in da nam skupaj z njim nihče ne verjame, čeprav so to ugotovili tudi nadzori. Okvar seveda ne povzročamo, dokumentacije ne krademo. Ker gre za hude obtožbe, direktorja pozivamo, naj jih dokaže," pravijo v iniciativnem odboru.

Kramar: Veljavna je obstoječa zakonodaja, ne tista, ki naj bi šele nastala Kramer opozarja še, da informacija direktorja, da je v pripravi nov pravilnik, ki naj bi uredil neskladje med dvema pravilnikoma, ni prava. "O tem se lahko prepriča vsak, če bo poslušal posnetek, ko je minister za zdravje odgovarjal na poslansko vprašanje župana občine Šoštanj. Minister ni omenjal nobenega novega pravilnika, temveč je celo natančno povedal, da so zavodi imeli 13 let časa za prilagoditev. Tudi sekretar Eržen zanika pripravo novega pravilnika. Ob tem naj direktorja in župane spomnimo, da je veljavna obstoječa zakonodaja, ne tista, ki naj bi šele nastala," pojasnjujejo v izjavi za javnost.

V enem letu 260 tisoč kilometrov manj voženj »Na sestanku se nihče od prisotnih ni odzval niti na navajanje nadzora ugotovljene gospodarske škode in na nepravilnosti pri določitvi plač nekaterim blizu direktorju. Navedli smo tudi to, da je direktor že junija leta 2010 dobil vmesno poročilo o nepravilnosti pri prevedbi plač in da je ministrstvo zahtevalo dodatna pojasnila," pravijo reševalci. Kot smo pisali že včeraj, direktor Župančič že od julija lani ministrstvu ni posredoval dodatnih pojasnil, zaradi česar poročilo še ni končano.

Načrt nenujnih reševalnih prevozov s spremstvom je bil dosežen komaj 6,8-odstotno, pravijo reševalci, kar pomeni, da "smo v enem letu po reorganizaciji opravili 260 tisoč kilometrov manj, pa se ni zgodilo nič. Postavljeno ni bilo niti vprašanje, kako je to mogoče", trdijo reševalci. Kot so še zapisali, so se na včerajšnjem sestanku počutili, kot da gre za veliko farso: "Prepričevali smo že prepričane, uradnim poročilom ne verjamejo."

Župan predlagal strokovni nadzor Župan Bojan Kontič je v imenu vseh treh županov občin ustanoviteljic predlagal, da ministrstvo za zdravje v Zdravstvenem domu Velenje opravi izredni strokovni nadzor in danes na ministra Dorijana Marušiča že naslovil pismo s predlogom.

Reševalci so predlagali še neodvisno komisijo, v katero bi vsaka stran predlagala po dva člana – zdravnika z referencami v predbolnišničnem okolju. "A se s predlogom niso strinjali ne direktor ne župani. Ponudili smo celo čarobno palčko za ureditev razmer – organizacija naj bo takšna, kot je po vseh enotah PHE v Sloveniji, za referenčne primere pa navedli Celje, Kranj in Novo Gorico," še pojasnijo reševalci.

Reševalci: Mi se ne gremo politike, opozarjamo na strokovno sporne zadeve "Mi se ne gremo politike, ampak opozarjamo na strokovno sporne zadeve. Župani imajo upravljavsko in politično moč, so predstavniki lastnikov in vsaj na sestanku po našem mnenju niso odigrali svoje vloge, kot bi pričakovali. Od direktorja zavoda bi morali zahtevati odpravo ugotovljenih nepravilnosti in vsa poročila, ki zadevajo ugotovljene nepravilnosti pri določitvi plač. Ob tem, da ima zavod za 500 tisoč evrov izgube, bi jih to moralo zanimati. Ni sporna nujna medicina, ni sporno strokovno znanje zdravstvenih tehnikov, zelo sporni pa so ukrepi in organizacija direktorja ZD Velenje," so še prepričani reševalci.

Ne spreglejte