SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rekordno leto slovenskih bogatašev

4

termometer

Rast skupne vrednosti premoženja najbogatejših sto Slovencev se nadaljuje tudi leta 2015. Kazalniki Managerjeve lestvice kažejo, da gre za rekordno leto.

Revija Manager je lestvico najbogatejših sto prvič do zdaj razširila za 50 oseb, na najbogatejših 150. Analizirali smo, kako je šlo slovenskim bogatašem glede na prejšnja leta in glede na gibanje slovenskega gospodarstva.

Rast skupne vrednosti premoženja najbogatejših se upočasnjuje Leta 2015 se nadaljuje rast vrednosti premoženja najbogatejših stotih Slovencev, a je ta trend manjši kot v letih večjega vpliva finančne krize. Skupna vrednost njihovega premoženja se je glede na leto 2014 povečala za 3,2 odstotka, kar je najmanjša rast skupne vrednosti najbogatejših stotih po letu 2011. Vrednost premoženja najbogatejših sto je sicer najbolj poskočila z leta 2007 na leto 2008, ko se je njihovo bogastvo povečalo za 81 odstotkov.

Skupna vrednost premoženja najbogatejših je rasla, kaj pa gospodarstvo? S 3,2-odstotnim povečanjem premoženja je letošnja rast skupne vrednosti najbogatejših glede na lansko leto hitrejša od rasti slovenskega gospodarstva. Umar v zadnjih napovedih Sloveniji namreč napoveduje 2,6-odstotno rast BDP. Osvetlimo še nekatere druge gospodarske kazalnike: minimalna plača v Sloveniji se je leta 2015 povzpela za 0,2 odstotka, registrirana brezposelnost pa se je v Sloveniji do avgusta 2015 zmanjšala za 9,6 odstotka.

Najbogatejših deset ima več od preostalih 90 Skupna vrednost premoženja najbogatejših desetih Slovencev je leta 2015 prvič večja od skupne vrednosti premoženja preostalih 90 bogatašev z lestvice. Premoženje najbogatejših desetih je tako vredno 50,28 odstotka premoženja prvih stotih na lestvici.

Leta 2015 najvišje številke do zdaj Od leta 2007, odkar revija Manager objavlja lestvico najbogatejših Slovencev, je letošnja lestvica rekordna v naslednjih kategorijah:

- najvišja je skupna vrednost premoženja najbogatejših stotih na lestvici, - najvišja je vrednost premoženja najbogatejših na lestvici, zakoncev Sama in Ize Login, - najvišji je vstopni prag: za uvrstitev med prvih sto je potrebnega največ premoženja do zdaj.

Na lestvici 2015 manj kot četrtina oseb z lestvice 2007 Na aktualni lestvici je ostalo 22 oseb z lestvice, objavljene leta 2007. Od oseb z lestvice 2007 jih je 14 povečalo vrednost svojega premoženja, osem pa zmanjšalo.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin