Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 2. 2014,
7.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vreme

Nedelja, 9. 2. 2014, 7.48

8 let

Reke se umirjajo, ponekod še vedno brez elektrike (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pretoki rek po Sloveniji se umirjajoo. Cerkniško jezero poplavlja lokalno cesto Dolenja vas-Otok, vendar hiše za zdaj niso ogrožene. Ljubljanica in Krka poplavljata na območju vsakoletnih poplav.

Agencija RS za okolje opozarja, da se bodo poplavljene površine ob Ljubljanici in Krki še nekoliko povečale in v ponedeljek povečini ohranjale. Poplavi lahko tudi Vipava na območju pogostih poplav.

Reke v predalpskem svetu v porečjih Idrijce, Sore, Gradaščice in druge manjše reke na območju osrednje Slovenije so porasle, a so pretoki rek proti večeru začeli upadati. Reke na tem območju predvidoma ne bodo presegle opozorilnih vrednosti, navaja agencija na svojih spletnih straneh.

Možne tudi večje količine vejevja v vodotokih Tudi na Koroškem in Štajerskem so reke zvečer znova zmerno porasle. Ojezerjene površine na območjih kraških polj notranjskega in dolenjskega krasa se bodo postopoma še povečevale tudi v ponedeljek. Agencija znova opozarja tudi na to, da je splošna poplavna ogroženost povečana zaradi možnih večjih količin vejevja v vodotokih.

Dvignil se je tudi nivo ponikalnice Obrh v na Loškem polju in zalil nižje ležeče dele ob strugi, a voda zaenkrat normalno odteka v ponorno jamo Golobina. Razmere so stabilne v vasi Bač, na logaškem pa je zaradi poplavljenega Planinskega polja zaprta lokalna cesta Laze-Planina.

Plaz del Baške grape odrezal od sveta Okoli poldneva je zemeljski plaz zasul odsek ceste Koritnica–Hudajužna. Cesta je v celoti zaprta, obvoza ni, zato je zgornji del Baške grape odrezan od sveta. Cestna služba naj bi plaz očistila do večera, če ne bo drugih nevšečnosti, saj na Tolminskem sneži. Več v spodnjem posnetku:

Medtem se nadaljujejo prizadevanja za vzpostavitev električne energije vsem odjemalcem in odpravljanje posledic vremenske ujme. Deseti dan po ledeni ujmi z žledom je brez elektrike še vedno več kot 12.000 odjemalcev.

Na Elektru Ljubljana se prebijajo do bolj oddaljenih koncev omrežja, zato je napredek pri oskrbi odjemalcev z električno energijo počasnejši. Brez elektrike je še vedno 11.000 odjemalcev.

Del Kremence že priklopljen na omrežje Del Kremence v občini Postojna je že priklopljen na električno omrežje preko daljnovoda. Zagotovljeni so bili vsi tehnični pogoji za priklop, zato so v Elektru Primorska elektriko že pripeljali do Kremence. Uporabnike opozarjajo, naj še naprej varčno rabijo elektriko, da krhkega sistema ne obremenjujejo preveč. V kolikor bo možno, bo Elektro Primorska skušalo elektriko prek omrežja speljati tudi od spodnjega dela Tržaške ceste do centra mesta. Pri tem pa opozarjajo, da bodo kljub temu določeni odjemalci na tej trasi še vedno na agregatih, ki ostajajo pri transformatorskih postajah za primer padca električnega omrežja.

Na Gorenjskem se življenje po ujmi počasi vrača na stare tirnice. Trenutno potekajo še osamljene intervencije po občinah, največ v dolini Kokre in Poljanski dolini, elektriko pa imajo že vsi domovi.

Na območju Elektra Maribor je ponoči zaradi vetra prihajalo do ponovnih izpadov elektrike, predvsem na območju Ruš. Večina je že popravljena, razen na območju Selnice ob Dravi. Skupaj je trenutno brez napajanja 800 odjemalcev na srednje napetostnem omrežju.

Na območju Elektra Celje je bilo zjutraj brez elektrike še 164 odjemalcev. Trenutno je nameščenih 23 agregatov.

Vojska bo pomagala pri odstranjevanju vejevja Mestna občina Slovenj Gradec prosi vse lastnike gozdov, katerih drevesa so se ob žledolomu podrla ali se še podirajo na lokalne in gozdne ceste, da je treba nemudoma pristopiti k odvozu lesa, ki je ob cestah oz. v obcestnih jarkih. Vse lastnike gozdov, ki bi pri odstranjevanju vejevja potrebovali pomoč Slovenske vojske, obvešča, da lahko za pomoč zaprosijo pri občinskem štabu civilne zaščite na telefonski številki 051 320 986.

Območje Dolnjega Logatca bodo na redno električno omrežje priklapljali postopno, da ne bo preobremenitev. Agregate bodo prestavili na območja, za katera še ni znano, kdaj bodo dobila električno energijo.

Prebivalce opozarjajo, naj elektriko iz agregatov uporabljajo s premislekom. Če porabijo preveč elektrike, prihaja do izpadov agregatov. Vodo imajo vsi prebivalci, a jo morajo prekuhavati.

Reko Logaščico so počistili, da se izognejo morebitnim poplavam. Vodostaj tako ni alarmanten.

Od 8. ure dalje je vzpostavljen Krizni center, ki bo odprt vsak dan med 8. in 21. uro. Topli obroki so na voljo med 13. in 15. uro.

Ne spreglejte