SiolNET. Novice Slovenija
1,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Referendum: prvi dan predčasnega glasovanja glas oddalo skoraj 25 tisoč volivcev

1,66

termometer

Predčasno glasovanje, referendum o noveli zakona o vodah, Gospodarsko razstavišče.
Foto: Bojan Puhek

Na prvi dan predčasnega glasovanja na referendumu o noveli zakona o vodah je glas oddalo 24.697 volivcev oz. 1,45 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz državne volilne komisije. Tisti, ki se v nedeljo ne bodo mogli udeležiti glasovanja, lahko svoj glas oddajo predčasno še danes in v četrtek med 7. in 19. uro na 92 voliščih po državi.

Volivci lahko glasujejo predčasno samo na tisti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik, torej kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče. Predčasno glasovanje z nekaterimi izjemami večinoma poteka na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Med izjeme spada vseh 14 volilnih okrajev na območju Upravne enote Ljubljana, saj predčasno glasovanje za vse okraje poteka na Gospodarskem razstavišču v dvorani Kocka. Po drugi strani pa so v Mariboru, kjer so predčasne volitve do zdaj potekale na skupni lokaciji, volišča za predčasno glasovanje tokrat na sedmih lokacijah znotraj posameznih volilnih okrajev.

Predčasno glasovanje Zakon o vodah Novice Začelo se je predčasno glasovanje #foto

Udeležba višja kot na prejšnjih referendumih

Iz državne volilne komisije so danes sporočili, da je prvi dan predčasnega glasovanja glas oddalo 24.697 volivcev oziroma 1,45 odstotka vseh volilnih upravičencev. Za primerjavo: prvi dan predčasnega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru leta 2017 je glasovalo 2.541 volivcev oziroma 0,15 odstotka vseh volilnih upravičencev. Leto kasneje pa na ponovljenem referendumu 2.920 volivcev oziroma 0,17 odstotka vseh volilnih upravičencev. 

V soboto nastopi volilni molk, v nedeljo pa se bodo odprla volišča po vsej Sloveniji za redno glasovanje. Referendum o noveli zakona o vodah bo potekal na pobudo Gibanja za pitno vodo.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin