Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 3. 2023,
6.21

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

35

Natisni članek

Državni zbor marec seja Robert Golob

Ponedeljek, 20. 3. 2023, 6.21

1 leto, 1 mesec

Golob Mahniču: Zgodba o poslih Gen-I je bila sproducirana po nareku vaše stranke #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

35

S poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu in ministrom se je ob 12. uri začela redna marčevska seja DZ. Med drugim je odgovarjal na vprašanja o zdravstveni reformi, zagotavljanju varnosti pri opravljanju digitalnih storitev ter ukrepih za spopadanje z naravnimi nesrečami.

Premierju Robertu Golobu je kot prva vprašanje postavila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec: "Ali ste prijavili vam ukradeno identiteto v Romuniji oz. v Sloveniji?" 

Vprašanje se nanaša na krajo identite v Romuniji, ko so z imenom premierja neznanci odprli lažni bančni račun, o čemer smo podrobneje poročali tukaj:

Robert Golob
Novice Ali je Golob zavajal glede računa v Romuniji?

"To vprašanje nima nobene zveze z vašim vprašanjem, ki je bilo zastavljeno pisno," je odgovoril premier Golob. Res škoda, ker v kolikor bi iskreno želeli dobiti to informacijo, bi to vprašanje zastavili, in bi verjeli, da je to vprašanje nekaj, kar se tiče parlamentarne procedure, ustrezno pisno," je še komentiral Golob in kratko odgovoril le z "Da." 

A da se njeno vprašanje nanaša na poslansko vprašanje, na kakšen način premier zagotavlja oz. preprečuje kraje na področju digitalnega in bančnega sistema, je dopolnila Godčeva. "Komu in kdaj ste to naznanili," je še dodala. 

"Preden sem se odločil, da grem v politiko, sem od Fursa zahteval dve potrdili - da imam plačane vse davke in da nimam nobenega računa v tujini. Furs me je opozoril, da obstaja račun na moje ime. Z napačnim naslovom, navedena je ulica, ki ne obstaja, Kromberk 72. Kljub temu je bil račun odprt, na njemu pa ni bilo nikoli niti enega evra," je pojasnil Golob in da je zadevo prijavil decembra. 

Ker pa Godčeva z odgovorom ni bila zadovoljna, niti ni povsem jasno poslovanje Gen-i,  je po njenem potrebno v DZ na to temo treba opraviti razpravo. O tem bo DZ v okviru glasovanj odločal prihodnjo sredo. 

"Stresni testi" brez vidnih rezultatov

Iz vrst NSi je predsednika vlade spraševala poslanka Iva Dimic, njeno vprašanje pa je bilo povezano z zdravstveno reformo. Vladi je očitala neučinkovitost in zamude pri izvajanju reforme, zanimalo jo je tudi, kakšne so konkretne rešitve na tem področju.

"Vidnih rezultatov o stresnih testih ni, nasprotno, v sistemu je več denarja, čakalne vrste pa so daljše. Kaj imamo po desetih mesecih stresnih testov? Kaos se nadaljuje, če pogledamo samo dogajanje v zadnjih tednih."

Reforma zdravstva je osrednja reforma te vlade, je izpostavil premier. "Vse aktivnosti potekajo na več nivojih, da razčistimo to kolobocijo, ki smo ji priča v zdravstvu," je dejal Golob. Po njegovem afer ni nič več, kot v preteklosti, le da danes o njih javno razpravljamo.  

Izpostavil je še, da je UKC Ljubljana najboljša institucija v državi in da verjame, da bo taka ostala. "Moramo pa zagotoviti, da bo celoten zdravstveni sistem začel spoštovati sistem transparentnega delovanja in ne privatizacije skozi hongkonške račune."

Mahnič o poslovanju podjetij v državi 

Vprašanje poslanca SDS Žana Mahnič je bilo povezano s "poslovanji podjetij v neposredni ali posredni državni lasti, kadrovanji v teh podjetjih in aktivnostmi na področju pregona korupcije in gospodarskega kriminala z mednarodnimi elementi". 

Kaj vse je zanimalo Mahniča in kaj mu je odgovoril premier, si lahko ogledate v zgornjem videoposnetku. 

Vprašanja iz vrst koalicije 

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic pa je na Goloba naslovil vprašanje o ukrepih vlade za boljšo pripravljenost in spopadanje z naravnimi nesrečami.

Po današnjih poslanskih vprašanjih članom vlade se bo vsebinski del seje začel v torek, ko bodo poslanci po vetu državnega sveta znova odločali o noveli zakona o davčnem potrjevanju računov ter se lotili resolucije o dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske.

Janez Šušteršič
Mnenja Janez Šušteršič: Planet Golob
Ustanovna seja strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora pri predsedniku vlade. Sovražni govor. Nika Kovač, Robert Golob.
Novice Nika Kovač: To bomo delali v strateškem svetu #video
Robert Golob
Novice Gospodarstveniki v javnem pismu Golobu: V energetiki je preveč nerešenih vprašanj
Robert Golob
Novice Obisk Goloba v Kijevu je v fazi priprav
Ne spreglejte