Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2011,
14.07

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

politika

Torek, 4. 10. 2011, 14.07

8 let, 2 meseca

Razprava o koroški deklici po dveh urah prekinjena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvotno javna razprava odbora za notranjo politiko o delovanju organov pregona in pravosodja v primeru koroške deklice je zaradi želje matere potekala za zaprtimi vrati.

Zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je sicer konec septembra podala poslanska skupina SDS. Slednja je tudi predlagala, da bi odbor s sklepom pozval ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za pravosodje, naj poskrbita za neodvisno revizijo celotnega postopka in da se sojenje zaradi splošnega nezaupanja prenese na drugo sodišče. Večina vabljenih manjkala Po naših informacijah na sejo ni bilo Aleša Zalarja, namesto direktorja policije Janka Gorška je bil tam Jurij Ferme, direktor kriminalistične policije na GPU, prav tako ni bilo ne predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, ne prvega tožilca v državi Zvonka Fišerja, pa tudi ne odgovornih na slovenjgraškem sodišču oziroma tožilstvu. Kot je po prekinitvi seje po približno dveh urah v izjavi za medije povedal poslanec SDS Miro Petek, so člani odbora danes dobili na mizo pismo nekdanje tožilke slovenjegraškega okrožnega tožilstva Aleksandre Štiblar. Po Petkovih besedah pismo dodaja celotni zgodbi nova dejstva, in sicer, da tožilstvo naj ne bi odigralo svoje vloge. Po naših podatkih naj bi bilo na seji povedano, da so postopki v primeru koroške deklice odprti in ne zaprti, kot je trdila tožilka pri obrazložitvi pripora za dekličinega očeta.

O podrobnostih nič Ker je bila seja zaprta za javnost, Petek ni želel govoriti o podrobni vsebini pisma. Je pa izrazil prepričanje, da lahko parlamentarna obravnava pripomore k uspešni rešitvi primera koroške deklice, saj, tako poslanec, organi pregona in pravosodje niso naredili tega, kar bi morali. Petek je sicer napovedal, da bosta sklepa, ki ju je predlagala poslanska skupina SDS, do nadaljevanja seje deležna "določenih korekcij". Za kakšne popravke naj bi šlo, Petek prav tako ni želel govoriti. Petek je tudi zanikal očitke, da naj bi SDS s primerom koroške deklice želela predvsem pridobivati politične točke.

Današnje seje se je udeležil tudi namestnik varuhinje človekovih pravic Tone Dolčič. Kot je dejal v izjavi za medije, po njegovem mnenju parlament ni pravi naslov za razreševanje takšnih vprašanj: "Res pa je, da se niso vsi postopki odvijali v skladu s predvidevanji strank v zadevi." Dolčič je poudaril, da bi bilo treba pri razreševanju tega vprašanja izhajati predvsem iz pravic mladoletnega otroka: "Dejstvo je, da nihče trenutno ne ve, ali je otrok živ, ali je zdrav. Vsi pa vemo, da so mu kršene temeljne pravice." Po Dolčičevih besedah bi veljajo razmišljati predvsem o tem, kaj je treba storiti za zaščito otroka.

Dolčič: Policija in tožilstvo nista storila vsega, da bi zaščitila otroka "Policija in tožilstvo nista storila vsega, da bi otroka našla," je bil kritičen Dolčič. Po njegovih besedah bi lahko policija in tožilstvo izkoristila možnost, ki jima jo daje zakon o kazenskem postopku, in objavila razglas o pogrešanem otroku z vsemi podatki o otroku. Dolčič je tudi dejal, da so pri varuhu človekovih pravic skušali prevzeti vlogo posrednika pri razreševanju primera koroške deklice, vendar niso bili uspešni. Tudi na seji odbora je bilo govora o tej možnosti, vendar za zdaj brez konkretnih zaključkov.

Odvetnik dekličine matere Miran Kos je v izjavi za medije podvomil o koristnosti parlamentarne obravnave tega primera. Po Kosovem mnenju nekatere pristojne institucije delajo prepočasi in še vedno niso zagotovile izvršitve pravnomočne sodne odločbe za predodelitev otroka materi. Na zahtevo za sklic nujne seje odbora se je odzvala tudi mati deklice, o čemer smo že poročali. Kot je med drugim zapisala v odprtem pismu, njena osebna tragedija ne spada na politični parket.

Munc: Uradne institucije ne delajo dobro "Veseli me, da z odvetnikom Kosom deliva stališče, da uradne institucije v RS ne delajo dobro. Prav to področje nedelovanja naše države bo predstavljeno na seji odbora za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje. Po mojem mnenju je naloga politike, da krepi pravno kondicijo naše države in ne da se takšni odgovornosti izogiba," pa je v izjavi za javnost zapisal Matic Munc, ki je bil z Natalijo Markač prav tako udeležen na današnji seji odbora.

Oče v priporu, mati čaka, deklica skrita Naj spomnimo, da je primer koroške deklice prišel v javnost lani novembra, ko so mediji objavili, da želi sodišče deklico, katere starša sta se ločila, dodeliti materi kljub sumu spolne zlorabe deklice. Kljub sodnim odločbam oče deklice ne želi izročiti v okolje, kjer po njegovem mnenju še ni izključena spolna zloraba dedka po materini strani. Oče je zaradi tega, ker je deklico skril – policisti jo iščejo od marca, ko je na vrata potrkal sodni izvršitelj v spremstvu policistov – že več kot 100 dni v priporu.

Ne spreglejte