SiolNET. Novice Slovenija
0,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Razpadajoča šola v Črnomlju: kdo je odgovoren, da še ni bilo obnove? #video

0,70

termometer

Razpadajoča streha in stene, okna, ki odstopajo od zidu, to je vsakdanja resničnost za 500 otrok, ki obiskujejo osnovno šolo Loka v Črnomlju. Z obupnimi razmerami se borijo že več let, predlanska toča pa je vse skupaj le še poslabšala. Čeprav je zdravstveni inšpektorat izdal odločbo, da morajo stari del šole sanirati do konca avgusta letos.

Šola Novice Šola ali podrtija: poglejte, v kakšno šolo hodijo v Prlekiji

Za zavlačevanje starši in svet šole s prstom kažejo na ministrstvo za šolstvo, ki ga vodi Jernej Pikalo. Menijo namreč, da postopek na ministrstvu zavlačujejo z dodatnimi zahtevami. Medtem pa pogoji, v katerih se šolajo otroci in poučujejo učitelji, tudi to zimo ostajajo nevzdržni. Veliko učilnic zaradi uničenja toče ni več uporabnih, električna napeljava ne deluje in zaposleni se bojijo, da bi prišlo do kratkega stika. 

Šola dobesedno razpada

Šola Foto: Siol.net Kot je pojasnila Maja Kocjan, predsednica sveta zavodov osnovne šola Loka, je zgradba stara 53 let, električne napeljave so stare, objekt pa naj bi tudi redno zamakalo. Podboji vrat razpadajo, okna odstopajo od stene, razpoke na stenah prekrivajo plakati. Šola pa šteje skoraj petsto učencev. 

Predlanska toča je stanje še poslabšala. Zavlačevalo naj bi ministrstvo, so dejali v svetu staršev. "Od takrat samo še čakamo. Čakamo, da se bodo zadeve reševale. Dobivali smo obvestila, da poteka usklajevanje, ampak v zadnjem letu se ni premaknilo nič," je za oddajo Planet 18 pojasnila Renata Lozar, predstavnica sveta staršev OŠ Loka. 

Medex Trendi Obolenja po vrtcih in šolah: na pomoč prihaja čebelica

Zatakne se lahko že pri drevesih

"Enkrat so težava drevesa v bližini, ali bodo ta posekana ali ne bodo, drugič je težava, da je prevelika kvadratura, potem ko se ves projekt preprojektira, je te kvadrature v resnici še več," tako je o zadevah, ki zavirajo prenovo, govorila Kocjanova. Pouk za del učencev so organizirali drugje. 

"Trideset otrok se vozi v podružnico Adlešiči. Na matični šoli je ostal še en četrti razred, za katerega smo našli prostor. Za dva peta razreda, ki štejeta skoraj 50 otrok, pa je pouk v srednji šoli v bližini," je razložila Damjana Vraničar, ravnateljica OŠ Loka. 

Šola je v tako slabem stanju, da je gradbena stroka že leta 2014 ugotovila, da je primerna za rušenje. Številni starši, ki svoje otroke še vpisujejo v šolo, tako razmišljajo, da jih bodo vpisali drugam.

Šolske počitnice Novice Dobra polovica šolarjev začela z zimskimi počitnicami #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin