Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 2. 2020,
4.02

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

3

Natisni članek

šola

Sreda, 19. 2. 2020, 4.02

4 leta, 2 meseca

Šola ali podrtija: poglejte, v kakšno šolo hodijo v Prlekiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

3

Odpadajoči omet, tesni hodniki in premajhne učilnice. Šolarji Osnovne šole Janka Ribiča na novo šolo čakajo že 20 let, medtem pa prostorska stiska in dotrajana stavba postajata vse bolj pereči težavi. V tem času se kljub opozorilom, da zgradba več ni primerna za kakovostno vzgojno-izobraževalno delo, ni spremenilo skoraj nič.

Skoraj 200 otrok na osnovni šoli v Cezanjevcih je v nevarnosti. Dvesto let stara šola dobesedno razpada. Stavba je že na pogled zelo dotrajana, zaradi hude prostorske stiske pa morajo za pouk izkoristiti vsak prostor.

"Pod telovadnico imamo dve učilnici v kletnih prostorih. Ves ta hrup, ko se žoga odbija, spodaj moti pouk," je za oddajo Planet18 razlagala Brigita Hojnik, ravnateljica šole.

Že 33 let posluša obljube

V kletnih učilnicah ne vidijo prav veliko svetlobe. "Na tej šoli poučujem že 33 let in prav toliko že pravzaprav poslušam obljube, da bom nekoč delala v boljših pogojih, da ne bom imela učilnice pod telovadnico, učilnice z malo svetlobe. Jaz sem se privadila tem neustreznim pogojem, hudo pa mi je za učence," je razložila Marija Majcen, učiteljica matematike in fizike.

"Pouk imamo tudi na hodnikih, učna pomoč se izvaja v jedilnici ali v čitalnici ali, kot sem že rekla, na hodniku, ker preprosto nimamo dovolj prostora. Vsi vedo za to, vsi se tega zelo dobro zavedamo," je stanje opisala Manja Gospodarič, predsednica sveta zavoda in učiteljica 4. razreda.

Še večji strah je, da bi ostali brez nje

Šola | Foto: Planet TV Foto: Planet TV A stvari se ne premikajo. Hojnikova, ki je položaj ravnateljice prevzela pred osmimi leti, je pokazala še strme stopnice, po njih otroci ponekod stopajo tudi v razred. Pa dotrajane ploščice v straniščih, odpadajoč omet. Šola je stara in nefunkcionalna, a še večji je strah, da bi v skupnosti ostali brez nje.

"Nekateri pravijo, da bodo, če tukaj ne bo mogoče več izvajati pouka, naredili podružnično šolo ali pa bodo šolo zaprli. Prav zaradi tega smo velikokrat raje bolj nežni oziroma nismo tako glasni, kot bi morali biti," je razložil Franc Slokan, predsednik Krajevne skupnosti Cezanjevci.

Naveličani obljub o novi šoli optimizma ne premorejo več.  "V tem trenutku ne vem, kaj sploh še lahko pričakujemo, želimo si, vendar je očitno cilj še zelo daleč," je bila razočarana ravnateljica.

Ne spreglejte