SiolNET. Novice Slovenija
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Računsko sodišče namerava revidirati poslovanje Banke Slovenije

0,10

termometer

Banka Slovenije
Foto: Bojan Puhek

Računsko sodišče je izdalo sklep o izvedbi revizije na Banki Slovenije, o katerem se mora do četrtka izreči še Banka Slovenje, do tedaj pa postopka podrobneje ne komentirajo. Po neuradnih informacijah Dela nameravajo revizorji natančno pregledati postopke v zadnji sanaciji bank in poslovanje centralne banke v letih 2017 in 2018.

Kot so danes pojasnili na računskem sodišču, so sklep o izvedbi revizije na Banki Slovenije izdali prejšnji teden, vsebine revizije pa do pravnomočnosti sklepa ne morejo komentirati. Prejem sklepa so potrdili tudi v Banki Slovenije, kjer so pojasnili, da bodo zadevo lahko podrobneje komentirali, ko bodo sklep preučili.

Če bo Banka Slovenije zoper sklep vložila ugovor, bo, kot so za STA pojasnili na računskem sodišču, o njem odločal senat računskega sodišča, ki ga sestavljajo predsednik Tomaž Vesel in oba njegova namestnika. Če ugovora ne bo, bo revizijski postopek lahko stekel. "S tem, ko sklep o izvedbi revizije postane pravnomočen, je revizijski postopek v teku in lahko takoj začnemo z izvajanjem aktivnosti," so še dodali.

Banka Slovenije Novice Slovenija pristala na Sodišču EU

Po neuradnih informacijah časnika Delo nameravajo sicer revizorji natančno pregledati postopke v zadnji sanaciji bank in poslovanje centralne banke v letih 2017 in 2018.

Računskemu sodišču so se vrata odprla oktobra lani

Vrata za revizijo Banke Slovenije so se računskemu sodišču odprla oktobra lani, ko je začasno vodstvo centralne banke umaknilo zahtevo za presojo ustavnosti določenih členov zakona o Banki Slovenije, katerih izvajanje je bilo dotlej zadržano. Zakon o Banki Slovenije računskemu sodišču že od jeseni 2017 omogoča revidiranje centralne banke, a je njeno prejšnje vodstvo pod taktirko Boštjana Jazbeca ta določila poslalo v ustavno presojo.

ECB Posel danes Kako je ECB po diktatu Jazbeca poskušala disciplinirati Slovenijo

Gre za določila, ki so računskemu sodišču omogočila revizijo "pravilnosti in smotrnosti praks nadzora", ki jih je centralna banka izvajala do 4. novembra 2014 oz. do uvedbe enotnega nadzora v območju evra in ki so vodile v porabo proračunskih sredstev.

Pet milijard evrov za sanacijo bank

Sanacija bank je davkoplačevalce stala pet milijard evrov, skoraj milijardo evrov pa so v njej z razlastitvijo izgubili tudi delničarji in lastniki podrejenih obveznic bank. Prejšnje vodstvo Banke Slovenije je temu nasprotovalo, saj je menilo, da bi že sama izdaja priporočil računskega sodišča pomenila prepovedan vpliv na Banko Slovenije.

Draghi in Jazbec. Posel danes Pod oznako zaupno guverner Jazbec ECB hujskal proti Sloveniji

Novela zakona, po kateri računsko sodišče lahko revidira pravilnost in smotrnost poslovanja Banke Slovenije v zadnjih 15 letih, je začela veljati jeseni 2017. Poslanci so jo sprejeli po tem, ko so se v javnosti pojavili številni dvomi o postopkih pri sanaciji bank in dejanski velikosti bančne luknje.

Kriminalistično preiskavo opravlja NPU

Računsko sodišče sicer ni edino, ki ga zanima ozadje sanacije bank. Zaradi omenjenih očitkov so kriminalisti leta 2016 začeli kriminalistično preiskavo in zato opravili tudi hišno preiskavo v Banki Slovenije, nato pa je Evropska komisija zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov Evropske centralne banke in dolžnosti lojalnega sodelovanja v povezavi z zasegom dokumentov osrednje denarne ustanove območja evra proti naši državi sproži postopek pred sodiščem EU.

Nacionalni preiskovalni urad, ki vodi kriminalistično preiskavo, je zoper nekdanje člane sveta Banke Slovenije z guvernerjem Jazbecem na čelu tik pred božičem na tožilstvo podal kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe uradnega položaja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin